Preparació
- Renteu els crancs en tres aigües per retirar el llot que puguin portar. Trieu els més petits (la meitat dels que hàgiu comprat). A continuació, salteu-los a foc viu dins una olla amb una mica d’oli i, quan veieu que són ben rossos, aparteu l’olla del foc i aixafeu els crancs amb la massa del morter.
- Torneu a posar l’olla al foc i afegiu-hi els 2 l d’aigua. Deixeu-ho bullir 15 min a foc viu i coleu-ne el brou.
- Sofregiu la ceba en una cassola amb un raig d’oli. A mitja cocció, afegiu-hi l’all, el tomàquet i la sípia. Acabeu el sofregit a foc suau. Afegiu-hi els crancs més grossos i deixeu-ho coure un parell de minuts més.
- Tot seguit, tireu-hi l’arròs i remeneu-ho lleugerament (si voleu que us quedi un arròs cremós, remeneu-lo de tant en tant, així s’allibera el midó més fàcilment). Mulleu-ho amb el brou de crancs (tres volums de brou per cada volum d’arròs). Deixeu-ho coure a foc viu uns 15 min. Rectifiqueu-ho de sal i deixeu-ho reposar un parell de minuts fora del foc.