Preparació
- Si compreu el pop fresc, renteu-lo sota l’aixeta. Congeleu-lo en una bossa de plàstic 48 h. Si és molt gros, en podeu tallar les potes i congelar-les per separat, i descongelar les que necessiteu.
- Deixeu-lo descongelar. Poseu al foc una olla on hi càpiga bé, amb 2 l d’aigua, l’api, la ceba i el llorer. Quan bulli, espanteu-hi el pop posant-lo a l’aigua i traient-lo. Feu-ho tres cops i deixeu-lo dins de l’aigua. Si no el cobreix, afegiu-hi més aigua bullent i deixeu-ho 15-20 min, fins que la carn cedeixi quan el punxeu amb un escuradents. Un cop cuit, retireu-lo de l’aigua i deixeu-lo temperar. Reserveu l’aigua de cocció.
- Per al sofregit: escaliveu els tomàquets i els 'cherry' al forn, a màxima potència, fins que la pela se’ls torri. Aneu-los retirant en funció de la mida. Peleu els 'cherry' i poseu-los al forn apagat, perquè s’assequin amb la calor residual. Els grossos, deixeu-los sencers, amb pela i tot.
- Daureu els alls picats en una cassoleta amb l’oli i afegiu-hi els tomàquets grossos escalivats sencers i la pasta de nyora. Deixeu-ho sofregir a foc mitjà, perquè es vagi concentrant, 10 min. Passeu-ho per un sedàs o tritureu-ho.
- Per a l’arròs: talleu els xoriços en sis rodelles i daureu-los en una cassola amb l’oli. Retireu-los i, al mateix oli, coeu-hi el sofregit i l’arròs, 1 min.
- Mulleu-ho amb 2 l de brou de cocció del pop i saleu-ho. Coeu-ho a foc mitjà 10 min, remenant-ho de tant en tant perquè no s’enganxi.
- Per a la picada: piqueu les ametlles i el safrà en un morter, amb un xic de sal. Afegiu-la a l’arròs i deixeu-ho coure 5 min, fins que estigui grenyal. Afegiu-hi el pop i el xoriço, rectifiqueu-ho de brou calent, si el voleu ben caldós, i remeneu-ho.