Prepareu-vos per xuclar caps! De les gambes, és clar, que tenen una salsa natural deliciosa. Però, també, per degustar-les senceres. Perquè de bones ho són i molt, sobretot la gamba vermella, una varietat apreciada pels gurmets que valoren els productes de la Mediterrània. N’hi ha tot l’any, però els mesos d’estiu són els millors.
-
La gamba és un producte fantàstic que porta incorporat al cap una salsa natural impressionant. Per això podem portar-la al camp que més ens sedueixi, crua i poc amanida, en cebiche, en tiraditos, en sushi, en sashimi o en un tàrtar. S’ha de tenir clar que per oferir un producte cru, amanit i poc manipulat, s’ha de ser extremament respectuós amb la frescor del marisc, i que la tècnica de congelar-lo abans de servir-lo aporta seguretat alimentària, i la llei ens ho exigeix.
-
Les gambes de mida mitjana i gran, a la planxa, sobre un llit de sal són tan fantàstiques com a la brasa. Les petites, saltades són boníssimes. La gamba és un producte tan important que podem cuinar-la com a protagonista d’arrossos, paelles i suquets. També combina en 'platillos' de mar i muntanya (fa bona parella amb el pollastre ben criat).
-
La delicada clova que la cobreix és impecable i sense màcula ni trencaments, d’aspecte brillant, com si estigués envernissada, i al tacte llisca. El millor és consumir-les aviat. Conserveu-les un parell de dies en un atuell a la nevera, cobertes amb aigua de mar i gel. O congeleu-les embolicades d’una en una, un parell de setmanes.
Preparació
- Peleu les cues de gamba i obriu-les un xic, no totalment, per la part de la panxa.
- Marqueu-les per la part de l’esquena, sobre un planxa de crom, o sobre una paella antiadherent ben calenta, amanides amb una gota d’oli i un xic de sal.
- Amb l’ajuda de dues broquetes, enrotlleu-les sobre si mateixes, amb l’esquena per fora, per aconseguir una bonica forma de bola. Reserveu-les.
- Munteu les broquetes, amb vegetals al gust, escaldats amb aigua i sal i refrescats per aturar la cocció. Empreu branquillons d’herbes en el procés d’escaldat, hi aportaran perfum i personalitat. Reserveu les broquetes en fresc.
- Retireu-les de la nevera 15 min abans de coure-les. Poseu les broquetes sobre una safata plana de forn folrada amb paper sulfurat, amaniu-les amb un fil d’oli i sal i poseu-les al forn calent, a 190 ºC, 2 min 30 s; serviu-les just tretes del forn.