Quines característiques de gust i de textura ens aporta el moniato?
El moniato de color més clar, o la batata de color més taronja, aporten una textura tova i delicada, a més d'una dolçor molt elegant i gurmet que queda molt bé en molts plats.
Quines coccions hi podem fer?
El moniato es pot coure de la mateixa manera i amb les mateixes tècniques que fem tradicionalment amb la patata.
És un bon substitut de la patata?
Més que un substitut, el podem considerar una variant. Tots dos són recomanables, a la cuina. Fins i tot, és interessant mesclar patata i moniato.
A més de menjar-nos-el sol, podem incorporar-lo en receptes?
És molt popular menjar-se els moniatos sols, cuits al caliu, especialment per aquestes dates. A la tardor i a l'hivern, de fet, els podem comprar cuits a les parades de castanyes i en alguns forns de pa. Però també és molt bo cuit al forn, tallat a rodelles, com unes patates panadera, o en receptes com el bullit de moniato amb cebetes i orella de porc que us proposo aquest mes, i que segur que us encantarà!
Preparació
- Per al bullit: renteu molt bé les orelles, retireu-ne els cartílags més gruixuts i partiu-les de llarg a llarg, en 4 talls cadascuna.
- Poseu-les a coure en una olla amb l'aigua freda. Quan arrenqui el bull, escumeu la superfície i afegiu-hi el buquet lligat i la sal. Coeu-ho 90 min, a foc baix i tapat.
- Afegiu-hi els talls de moniato i les cebetes i continueu el bullit 18 min més. Apagueu el foc, reserveu 50 ml de brou i coleu-ho.
- Per a la salsa: tritureu l'oli, el brou reservat del bullit, la mostassa, el vinagre, l'all i el julivert, sal i pebre fins a aconseguir una mescla verda i fina.
- Incorporeu-hi els ous durs i seguiu triturant-ho fins que us quedi una textura densa i ben fina. Rectifiqueu-ho de sal i pebre.
- Repartiu el moniato i la ceba en plats i poseu-hi els talls d'orella per sobre. Acabeu-ho amb la salsa i ja ho podeu servir, ben calent.