Preparació
- Poliu els calamars (separeu-ne les ales i els caps) i renteu-los amb cura.
- Talleu el pebrot, els carbassons i les albergínies a dauets. Escaldeu els tomàquets, peleu-los, elimineu-ne les llavors i trossegeu-los. Piqueu la ceba, l’all i l’alfàbrega.
- En una paella, poseu la meitat de l’oli i feu-hi suar la ceba. Incorporeu-hi les verdures, l’all i un terç del tomàquet. Salpebreu-ho i deixeu-ho coure a foc suau 10 min. Al final, afegiu-hi la meitat de l’alfàbrega i deixeu-ho entebeir. Ompliu les bosses dels calamars amb el preparat resultant.
- Afegiu la resta d’oli a la paella i coeu-hi, 2 min, les parts reservades dels calamars. Incorporeu-hi la resta de tomàquet i el sucre, i remeneu-ho.
- Regueu-ho amb el vi i feu que arrenqui el bull. Abaixeu el foc i incorporeu-hi les bosses de calamar farcides. Deixeu que cogui, a foc suau, 20 min, girant les bosses de tant en tant. Espolseu-hi la resta d’alfàbrega i serviu-ho.