Preparació
- Prepareu les brases i poseu-hi la graella just a sobre.
- Per al romesco: torreu les avellanes fins que estiguin daurades en una paella de ferro fos, sense oli, sobre el foc. Retireu-les i deixeu-les refredar.
- Emboliqueu els grans d’all amb paper d’alumini i poseu-los sobre les cendres calentes al costat del foc, 20 min, fins que estiguin tous. Deixeu-los refredar.
- Aixequeu la graella uns 5 cm sobre les brases i coeu-hi els pebrots i els tomàquets, girant-los amb freqüència. Retireu-los del foc i deixeu-los refredar tapats amb un drap net, 10 min. Peleu-los amb compte.
- Escaldeu la nyora en una cassola amb aigua bullent fins que es rehidrati. Escorreu-la i raspeu-ne la polpa amb una cullera.
- Tritureu la polpa de la nyora amb el pebrot, el tomàquet, les avellanes torrades, els alls, oli d’oliva, vinagre i pebre vermell. Saleu-ho.
- Poseu els calçots directament sobre les brases calentes i gireu-los fins que estiguin ben socarrats. Retireu-los del foc i emboliqueu-los amb paper de diari, perquè suïn, 20 min.
- Serviu els calçots amb el romesco.