Preparació
- Poseu els cigrons en remull amb aigua i sal (almenys 12 h abans de la cocció).
- En una olla amb aigua, bulliu la carn, els naps, la xirivia i els cigrons remullats i rentats amb sal. Bulliu-ho 2-3 h, a foc lent.
- Per a les pilotes: en un bol, poseu el magre de porc i ratlleu-hi un trosset de pa dur del dia anterior. Afegiu-hi una mica de julivert picat, un grapat de pinyons, sal, canyella i un ou. Remeneu-ho amb les mans fins que es faci una bola. Agafeu-ne pessics grans i aneu formant les pilotes, que poden ser rodones o ovalades, i reserveu-les en un plat.
- Una hora abans de posar la cassola al forn, aboqueu les pilotes a l’olla on s’estan coent la carn i els cigrons, i afegiu-hi la cúrcuma.
- En una cassola de fang, aboqueu l’arròs escampant-lo per tot el fons de la cassola.
- Sofregiu l’all picat amb l’oli, un nap trossejat i el tomàquet ratllat. Afegiu-hi la botifarra i sofregiu-ho 3-4 min.
- Abans de treure la carn i els cigrons de l’olla, reserveu les pilotes cuites en un plat. Aparteu la botifarra del sofregit i reserveu-la amb les pilotes.
- Aboqueu el sofregit amb l’oli a la cassola i, tot seguit, la carn i els cigrons amb el brou (dues tasses de brou per cada tassa d’arròs). Afegiu-hi les pilotes, formant un cercle al voltant de la cassola, i poseu la botifarra de ceba al centre. Afegiu-hi sal i poseu la cassola al forn calent, a 180 ºC, 45 min. De tant en tant, aneu-ho mirant, i si veieu que l’arròs està sec, vol dir que ja està.
Els consells
- Per fer aquest plat, feu servir l'arròs bomba Nomen. Per la capacitat d'absorció i la textura, no es cova i sempre queda solt.
- Us recomanem que sofregiu una mica l'arròs, perquè quedarà més dauradet i els gustos s'hi impregnaran millor.
- En lloc de cúrcuma, podeu utilitzar colorant alimentari perquè l'arròs agafi color groc. Nosaltres ens hem decantat per la cúrcuma perquè és més saludable.