Els adventistes del Setè Dia promouen una dieta vegetariana; fan un consum moderat i limitat d'ous, llet i derivats; sense alcohol, ni sucres refinats ni tabac. Aquesta col de tardor n'és una recepta representativa. El perquè d'aquesta dieta és fàcil d'explicar: els adventistes recullen de les Escriptures l'obligació de cuidar-se i tenir bona salut com un mandat de déu. Un exemple és aquesta frase de la 'Tercera carta de Joan': "Estimat, et desitjo que et trobis bé i que en tot tinguis prosperitat, tal com en té la teva ànima" (3Jn 2).
Els adventistes a Catalunya
El moviment adventista neix als Estats Units a mitjan segle XIX i es constitueix formalment com a Església reformada el 1863. Un dels seus preceptes fonamentals és el respecte pel Setè Dia, que ells reserven al dissabte, el sàbat. A Catalunya, els primers adventistes van arribar el 1903: dos joves missioners que es deien Frank i Walter Bond. Nou anys més tard, se'n constituïa la primera església a Barcelona. Avui n'hi ha comunitats per tot el país.
Preparació
- Peleu i piqueu les cebes.
- Netegeu la col i piqueu-la a la juliana (molt petita i a tires).
- Peleu, netegeu i trossegeu les patates.
- Netegeu els bolets. Netegeu i piqueu el coriandre.
- En una cassola, poseu la ceba, la col, els bolets, les patates, les prunes, el llevat, el coriandre i les baies; cobriu-ho tot amb el brou i afegiu-hi una mica de sal.
- Bulliu-ho a foc lent 45 min. Serviu-ho ben calent.