Inicialment, es va començar a confitar com un mètode per conservar els aliments, i amb el pas del temps, s'ha anat incorporant a la cuina per aconseguir textures i elaboracions diferents.
-
Tot i que confitar i fregir són un mètode que consisteix a submergir un producte en greix o oli abundant, la diferència principal rau en la temperatura. Confitar es fa a baixa temperatura durant un temps prolongat, a diferència del fregit, que es fa ràpidament amb un oli a temperatura més elevada.
-
Es pot confitar amb oli, amb mantega clarificada i amb el greix d'alguns animals, i el mètode també es fa servir per conservar algunes fruites en almívar. En la cultura catalana també es fa servir el terme confitar per conservar amb sal, com és el cas de les anxoves. Si el greix ho permet i està en bones condicions, es pot tornar a fer servir, ben colat de pòsits i glacejats. D’altra banda, l'oli es pot condimentar per donar diversos sabors al confitat. El greix aporta el gust propi al producte confitat, per això se sol aromatitzar afegint-hi herbes, espècies, peles de cítrics, all, etc. No és possible, però, afegir-hi cap altre tipus de líquids, perquè la finalitat del confitat és atrapar els sucs no liposolubles del producte, perquè quedi tendre i sucós i alhora es conservi.
-
Podem confitar carn, peix, fruita i verdura, tallats o sencers. El temps de cocció depèn de la mida i el tipus d'aliment. Per exemple: una au, que té una carn amb més estructura i duresa, i alhora s’ha de cuinar més per seguretat alimentària, necessita més temps i més temperatura que un peix, que té la carn més delicada. La temperatura oscil·la entre 60 i 90 ºC, i el temps depèn del tipus i la mida de la peça. A casa es pot elaborar perfectament, en una olla a foc lent, o al forn (amb termòmetre sonda, per aconseguir bons resultats).
Preparació
- Dividiu les costelles en vuit porcions. Poseu-les en un atuell apte per a aliments i cobriu-les amb l’aigua, la sal i el vinagre; poseu-ho a la nevera 12 h.
- Retireu les costelles de l’aigua salada i envinagrada, eixugueu-les i poseu-les en una cassola al foc; cobriu-les amb oli d’oliva, i poseu-hi el buquet d’herbes i les boles de pebre aixafades. Quan arrenqui el bull, deixeu-ho a foc molt i molt lent, 2 h.
- Deixeu-ho refredar i reserveu-ho a la nevera. Podeu conservar la carn confitada ben coberta d’oli un parell de setmanes.
- Per servir la carn calenta, retireu-la de l’oli i poseu-la al forn ben calent, a 200 ºC, 10 min: la carn s’escalfarà i l’exterior quedarà daurat amb un sabor de rostit molt polit. Serviu-la amb patates bullides i aixafades a la forquilla, o amb mongetes del ganxet o uns espigalls.
- Per a la salsa Teriyaki (opcional): mescleu tos els ingredients. Poseu-ho al foc i feu que arrenqui el bull. Serviu la salsa a taula en bols individuals.