L'envinagrat és un mètode de conservació d'aliments per efecte de la sal, un mitjà àcid o una fermentació. Està relacionat amb el marinat i l'escabetx, però tenen certes diferències. El marinat té com a finalitat donar gust o estovar productes abans d'un mètode de cocció i l'escabetx és un mètode de cocció i conservació.
-
No tots els envinagrats estan fermentats, però els fermentats són un tipus d'adobat o envinagrat. En general, s'envinagren vegetals, xilis, fruites verdes, olives… En els ingredients dels confitats trobem comunament la sal, el vinagre, herbes aromàtiques i espècies. Però en altres cultures hi trobem l'addició d'altres elements per enriquir el sabor i el valor nutricional i medicinal dels adobats, com és el cas de la mostassa, picants, arrels i salses de peix, entre molts d’altres.
-
El kimchi és un envinagrat que pertany als fermentats, és de procedència coreana i és una conserva molt interessant. És una barreja de vegetals prèviament salats i amanits que es fermentaran i aniran desenvolupant diferents sabors en el procés. És una font natural excel·lent de probiòtics i umami. A més, hi ha múltiples maneres de fer-ne. L'elaboració del kimchi requereix un procés de fermentació mínim de quinze dies, i l'ideal és fer-lo servir màxim fins a un mes després, perquè no tingui un gust tan fort.
-
Amb els envinagrats, podem fer, sobretot, plats vegetals. Hi ha una cultura pagesa d'envinagrar coliflor o pebrots verds d'estructura fina, com també la cultura chacinera d'envinagrar menuts de porc o de tonyina o bonítol. Els confitats són una manera fàcil i divertida d'amanir els plats. Podem acompanyar amb vegetals adobats, per exemple, un guisat de mongetes, un peix o una carn, una amanida, salses, sopes o fins i tot un simple entrepà. Cal tenir en compte, en el cas dels adobats per fermentació, que les temperatures de cocció els desposseeixen de les propietats probiòtiques.
Preparació
- Per a la base: poseu l'aigua i l'arròs en un cassó i deixeu que arrenqui el bull. Coeu-lo 15 min. Deixeu-ho refredar i tritureu-ho amb la Thermomix. Reserveu-ho.
- Barregeu la base d'arròs freda, la soja blanca, el sucre i la sal, i remeneu-ho fins que sigui homogeni. Preneu una petita mostra de la salsa i tritureu-la amb el pebre vermell i el gochutgaru; incorporeu-ho a la barreja anterior i remeneu-ho fins que es dissolgui completament.
- Tritureu la pera, el gingebre, l'all i l'escalunya i coleu-ho a través d'un teixit fi. Estrenyeu-ho amb la mà, amb guants, fins a extreure tot el líquid del triturat. Barregeu-ho amb la solució d'arròs i rebutgeu la fibra dels vegetals i la pera.
- Per a l'adobat: dissoleu la sal en l’aigua. Afegiu-hi els vegetals tallats a làmines mitjanament fines i deixeu-ho en salaó 6 h. Coleu-ho, aclariu-ho lleugerament i deixeu-ho escórrer molt bé.
- Poseu els vegetals escorreguts a la base kimchi ; han de quedar molt ben coberts del líquid. Reserveu-ho a la nevera un mínim de 15 dies, remenant-ho cada dia!
- Serviu els vegetals escorreguts i la salsa de l’adobat kimchi a part.