El 'leicaj' és una recepta tradicional jueva, una coca que conté un ingredient, la mel, que també protagonitza el Roix ha-Xanà, el cap d'any hebreu. La festa comença amb la santificació del vi ('quidduix') i les benediccions ('berakhà'): "Baruj ata Adonai, eloheinu melej haolam [...]" ("beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers [...]"). Tot seguit, els assistents a la celebració suquen un bocí de pa amb mel per desitjar que sigui un any ple de dolçor. Aquesta és la primera d'una sèrie de menges simbòliques ('simanim'). Al judaisme a 'Catalunya avui', de M. Josep Estanyol, trobem la llista d'aquests aliments simbòlics i el seu significat. Els dàtils, el fruit més dolç; els espinacs, per allunyar els adversaris; el porro, perquè els enemics siguin destruïts; la carbassa, per anul·lar els actes dolents, i la mongeta, perquè els mèrits creixin. Tanca la sèrie la magrana, cada granet de la qual simbolitza una bona acció ('mitzvaot') per a l'any següent.
El calendari religiós hebreu comença a la primavera, el mes de Nissan (Èxode 12:2), quan se celebra la festa de Pésakh. Però, el Roix ha-Xanà s'ha consolidat com el cap d'any civil. Una festa que cau pels volts de l'equinocci de tardor i que coincideix amb el període en què la gent del camp es prepara per començar a treballar la terra una altra vegada, després de la collita. D'aquesta manera d'entendre el temps ens ha quedat el curs escolar.
Preparació
- Poseu les clares en un bol i els rovells en un altre.
- Afegiu 75 g de sucre a les clares i 75 g de sucre als rovells.
- Als rovells, incorporeu-hi la mel, l’oli, la vainilla, la pela de taronja ratllada, la canyella, el cafè i el cacau. Bateu-ho.
- Barregeu la farina, el bicarbonat i el llevat.
- Bateu les clares fins que estiguin fermes. Feu una merenga barrejant-les amb el sucre.
- Barregeu el batut de rovells amb la farina tamisada, alternant-ho amb la merenga. Uniu-ho suaument.
- Afegiu-hi les nous tallades i les ametlles picades.
- Enforneu-ho en un motlle de savarín untat amb mantega i enfarinat. Coeu la coca a foc suau durant 45 min.