Quina aroma aporta, el safrà?
És una espècia molt apreciada arreu de Catalunya, on la consumim i produïm des de l'edat mitjana. A la cuina, a més de color, aporta aromes dolces i herbàcies, molt singulars i seductores.
En quins plats n'hauríem de posar?
Tradicionalment, es fa servir en plats de peix, d'arròs i de pasta, però també a la pastisseria, per fer cremes i bescuits. De tota manera, com que és un producte tan valorat, no hi ha cap problema per fer-lo servir en qualsevol plat que el cuiner consideri que es pot beneficiar de l'aroma del safrà.
L'hem de torrar o és millor posar-l'hi fresc?
Si el torrem lleugerament, en contacte amb una planxa, una paella seca i calenta o al microones (com indiquem a la recepta d'aquest mes), capturarem totes les fragàncies del producte. Els elaboradors recomanen guardar-lo en pots metàl·lics o de fusta, en un lloc fresc, sec i fosc.
Per què té un preu tan elevat?
Popularment, se l'anomena or vermell. El safrà són els tres estigmes dessecats dels pistils de la flor de la safranera i, per obtenir-los, se segueix un procés agrícola totalment manual que requereix una manipulació molt delicada: per a un quilo de safrà pur, calen 250.000 flors!
Preparació
- Per al peix: a la mateixa cassola on presentareu els macarrons, poseu un raig d'oli i sofregiu-hi l'all i el julivert picats.
- Afegiu-hi el xerès i l'aigua, i coeu-ho 30 s. Tot seguit, poseu-hi els talls de rap salpebrats i deixeu-los-hi mig minut per cada cara. Reserveu els talls de rap i el brou de la cocció per separat.
- Per a la salsa cremosa de safrà: a la mateixa cassola, sofregiu el porro amb l'oli i la mantega fins que quedi una mica daurat.
- Afegiu-hi el safrà torrat (torreu-lo al microones 20 s, embolicat amb paper de cuina), el suc de la cocció del rap i la nata, i salpebreu-ho. Coeu-ho 1 min i tritureu-ho ben fi amb un túrmix.
- Per a l'acabat: talleu el carbassó a rombes petits i reserveu-los.
- Bulliu la pasta amb aigua i sal tal com s'indiqui al paquet. Quan falti 1 min per acabar la cocció, afegiu-hi el carbassó.
- Escorreu-ho i mescleu-ho amb la salsa ben calenta i el rap. Afineu-ne el punt de sal i pebre, poseu-ho a la cassola i repartiu-hi el formatge ratllat per sobre. Gratineu-ho i serviu-ho.