Preparació
- Desosseu el pollastre i reserveu la carcassa a trossos. Salpebreu les cuixes i lligueu-les fent un rotlle. Salpebreu els pits.
- Peleu els escamarlans deixant la cua última, reserveu a la nevera les cues i quatre caps. Les pells i els caps sobrants guardeu-los per a la salsa.
- En una cassola amb oli, daureu-hi uns alls amb pell i marqueu ben rosses les cuixes lligades i els pits; reserveu-ho a la nevera. En el mateix oli poseu-hi les carcasses a trossos i deixeu-les que es daurin.
- Afegiu-hi la ceba tallada en bresa i sofregiu-la fins que sigui rossa. Afegiu-hi els caps dels escamarlans i les pells, i sofregiu-ho. Afegiu-hi vi i deixeu-ho que redueixi Al mateix temps aixafeu els caps, poseu-hi el tomàquet i deixeu-ho coure uns minuts.
- Afegiu-hi aigua fins a cobrir-ho i coeu-ho 2 h, fins que quedi un fons fosc. Coleu-ho i reduiü-ho al foc, lligar-ho i arreglar-ho de sal i pebre. Reserveu-ho.
- Marqueu les cuixes lligades i els pits. Feu-los coure al forn 1 h (les cuixes) i 30 min (els pits) a 180 ºc.
- Muntatge: escalfeu mig rotllet de cuixa i mig pit amb una mica de salsa de pollastre i escamarlà. Marqueu les cues d’escamarlà i el cap a la planxa, poc cuits, i unes verduretes cuites. Poseu el pollastre al centre i les verdures, les cues i el cap al voltant. Salseu-ho.