Preparació
- Per a l’arròs: poseu-lo en un bol i renteu-lo amb aigua freda; aneu canviant l’aigua fins que surti pràcticament neta i transparent (uns set canvis d’aigua).
- Escorreu-lo i deixeu-lo assecar dins d’un drap sec 30 min.
- Mesureu l’arròs amb una tassa o un got i poseu-lo en una olla amb la mateixa quantitat d’aigua freda. Tapeu l’olla hermèticament i poseu-lo a foc viu. Quan comenci a sortir vapor pel costat de la tapa, mantingueu-lo a foc viu 1 min i després reduïu el foc al mínim. Deixeu-lo coure 10 min. Apagueu el foc i deixeu-lo reposar tapat 5 min.
- Barregeu el vinagre, sal i el sucre escalfant-ho perquè tot es dissolgui.
- Aboqueu l’arròs en una safata ampla. Ruixeu-lo amb la barreja anterior i, amb una espàtula, remeneu-lo amb compte per què se n’impregni bé. Quan estigui tebi, poseu-lo en un recipient fondo i tapeu-lo amb un drap humit. No el poseu mai a la nevera!
- Per al salmó: talleu-lo a dauets i amaniu-lo amb la resta d’ingredients, dins d’un bol. Deixeu-lo reposar uns minuts. Guardeu-lo tapat a la nevera.
- Per a l’onigirazu: talleu el daikon a la juliana ben fina i talleu els brins de porradell a 8 cm de llarg.
- Talleu un quadrat de paper film i poseu-lo sobre la base de treball. Poseu-hi la làmina de nori de tal manera que la veieu com un rombe i amb la part rugosa cap amunt. Amb les mans humides, agafeu una bola d’arròs de la mida d’un ou gros i escampeu-la per sobre de la làmina, fent-ne un quadrat de 8 cm de costat, les puntes del qual no coincideixin amb les de la làmina.
- Cobriu-lo amb dues fulles de shiso morat superposades i una mica de nap daikon. A sobre poseu-hi una capa de salmó i uns brins de porradell, i torneu-ho a tapar amb una altra capa d’arròs.
- Tanqueu el farcell portant les puntes de l’alga nori cap al centre, i acabeu-lo fent un paquet amb el film. Deixeu-lo reposar uns minuts amb els plecs de l’alga de cap per avall.
- Abans de servir els onigirazu, talleu-los en dues meitats amb un ganivet esmolat i humit. Presenteu- los amb els talls cap amunt, amb sèsam torrat, germinats..., i acompanyats de la salsa de soja.