Preparació
- Per a la pera al forn: peleu les peres, traieu-ne el cor i inseriu-hi el canonet de canyella, la pela de la llimona, la pela de la taronja, el sucre i la mantega. Poseu-les al forn 1 h 30 min, a 160 ºC.
- Quan siguin molt cuites, traieu-ne la canyella i les pells de cítrics i aixafeu-ne la polpa, deixant-la a trossets. Barregeu-ho, quan encara sigui ben calent, amb les fulles de gelatina, prèviament remullades. Ompliu-ne un motlle de silicona rectangular, per a plum-cake (de mida petita), i deixeu-lo al congelador unes 3 h.
- Per a la crema de vainilla: en un cassó aboqueu la nata i porteu-la a ebullició. Infusioneu-hi el canonet de vainilla, obert per la meitat. Barregeu els rovells i el sucre. Incorporeu-los suaument a la nata infusionada i coeu-ho fins que comenci a bullir. Afegiu-hi el full de gelatina, prèviament hidratada amb aigua freda, barregeu-ho i deixeu-ho refredar.
- Per al crocant de vainilla: formeu vuit boletes de les quatre boles de gelat i arrebosseu-les en el crocant. Guardeu-les al congelador.
- Per al cruixent d’ametlles: en una paella, coeu el sucre i les ametlles fins a obtenir un caramel d’ametlles. Un cop aconseguit, estireu-lo en un full de silicona o de paper sulfurat, perquè es refredi. Quan sigui fred, tritureu-lo per obtenir una pols d’ametlles caramel·litzades.
- Amb l’ajuda d’una cullera, poseu una muntanyeta de pols d’ametlla de forma circular sobre la fulla de silicona, i aixafeu-la. Enforneu-ho a 170 ºC, entre 2 i 3 min. Deixeu-ho refredar per obtenir el cruixent.
- Al fons del plat, formeu un cercle amb la crema de vainilla. Al damunt, poseu-hi el rectangle de pera, descongelat, i cremeu-lo amb una mica de sucre, amb l’ajut d’un bufador. Al voltant, poseu-hi les boletes de crocant de vainilla i, finalment, el cruixent d’ametlles caramel·litzades.