1. Quins són els ingredients imprescindibles d'una picada?
Generalment, són ingredients amb propietats aromàtiques, com l'all, el julivert, el safrà i la sajolida, i també fruita seca, que actua d'espessidor, com les ametlles i les avellanes torrades, i els pinyons. També hi podem posar carquinyolis, galetes i, fins i tot, xocolata negra.
2. Podem fer picades amb qualsevol ingredient?
I tant que sí! Cuinar ha de ser un acte de llibertat creativa. La funció de la picada és perfumar i afinar la textura d'un guisat. Si us inspireu i us ve de gust, podeu posar-hi festucs, cacauets, nyores i filets d'anxova!
3. Quina és la millor tècnica?
La tècnica està relacionada amb la textura que busquem. Si la volem molt i molt fina, un túrmix és ideal, però si ens agrada una textura més granulosa, el millor és fer servir la mà de morter.
4. En quin moment l'hem d'afegir a la cassola?
La picada és el toc final d'un guisat i s'hi ha de posar just al final de la cocció, per sumar-hi aromes i sabors, lligar la salsa i afinar-ne el punt de sal i pebre.
Preparació
- Per a la sopa: talleu les quatre llesques de pa a tires fines i poseu-les en una safata de forn ampla. Assequeu-les 20 min a 100 ºC (us quedaran com uns flocs de pa).
- Ratlleu els tomàquets fins a tenir 800 g de polpa ratllada i poseu-la en una gerra.
- Mescleu-la amb l'aigua, l'oli, la sal i el pebre, i reserveu-ho a la nevera.
- Per a la picada: poseu al morter les ametlles i un xic de sal. Quan les tingueu mig picades, afegiu-hi els pinyons, les olives, les anxoves i el julivert, i continueu la picada fins que tingui una textura granulosa i no gaire fina. Reserveu-la a la nevera.
- Poseu la sopa en bols fondos i escampeu-hi els flocs de pa i la picada per sobre.