L'strudel és un tipus de pastís laminat de farciment generalment dolç, unes postres tradicionals de tota l'àrea que formava part de l'antic Imperi Austrohongarès, com Alemanya o Àustria, entre d'altres. De fet, les primeres receptes daten del 1696! Els més populars són l'Apfelstrudel (de poma) i el Topfenstrudel (de formatge quark). La pastissera Gemma Clofent ens ensenya com fer-ne un.
Preparació
1 Per a la massa: barregeu-ho tot amb les mans. Amasseu-ho fins que us quedi una massa que no s’enganxi. Deixeu-la reposar tapada 40 min, a temperatura ambient.
2 Empolsineu la taula de treball, la massa i un corró amb farina. Estireu la massa el màxim de fina possible, a poc a poc i evitant que es trenqui o s’hi formin plecs. Quan ja no pugueu més amb el corró, comenceu-la a estirar amb els punys, posant-vos la massa sobre les mans amb els dits amagats.
3 Estireu-la des del centre cap als laterals, fins que quedi fina com un llençol. Procureu que quedi en forma de rectangle, de 80 x 40 cm.
4 Per al farciment: peleu i talleu les pomes a dauets. Incorporeu-hi el sucre, la mantega a dauets, les nous i les galetetes trossejades, les panses i un polsim de canyella.
5 Poseu el farciment en un extrem de la massa i pinteu-la amb mantega clarificada. Enrotlleu-la donant-li forma de cilindre. Al cap de dues o tres voltes, tanqueu-ne els laterals i continueu enrotllant-a, per tal que l’strudel quedi ben segellat i no se n’escapi el farciment.
6 Pinteu tota la superfície de l’strudel amb mantega clarificada i enforneu-lo uns 35 min a 180 ºC.
7 Empolsineu-lo amb sucre en pols i serviu-lo tebi.