Preparació
- En una cassola de terrissa poseu a escalfar l’oli i el llard. Un cop calent, poseu-hi les cebes tallades a tires fines, els dos grans d’all, el llorer i la canyella amb una mica de sal i pebre, i deixeu que es vagi rostint. A mitja cocció, afegiu-hi el tall rodó de tonyina, els dos tomàquets i salpebreu-ho. Deixeu-ho coure a foc alegre, enrossint-lo per tots costats de forma ràpida. Un cop presenti un ros homogeneïtzat, incorporeu-hi el vi ranci, deixeu-lo uns 5 min tot girant el tall rodó.
- Traieu la tonyina de la cassola i deixeu la resta dels ingredients a foc moderat, que es vagin acabant de coure i s’evapori el vi. Es pot servir tebi o fred, tallant el llom a rodanxes com si fos un rodó de carn i posant-li per sobre una mica de l’oli del rostit o, si ho preferiu, passant totes les verdures del rostit pel colador xinès perquè la salsa quedi més untuosa.