Preparació
- Peleu les pomes i traieu-los el cor. Talleu-les a grills, bastant gruixuts, i poseu-ho en una paella gran, amb el sucre i la mantega, tot de qualsevol manera.
- Ha de coure, a foc lent, durant ben bé 45 minuts. El senyal és la poma transparent i lleugerament daurada.
- Mentrestant, aprofiteu per fer la pasta brisa, simplement barrejant els ingredients. Per fer la massa brisa és millor treballar amb la mantega freda, tallada a daus. Quan hàgiu aconseguit una massa homogènia, emboliqueu-la i poseu-la a la nevera, perquè agafi cos.
- Ara feu un caramel, coent el sucre i l'aigua fins que agafi un color bru. Poseu-lo en el motlle on anirà la poma. Sobre el caramel, disposeu els grills cuits de la poma, ben arrenglerats.
- A la paella us haurà quedat una mica del suc de les pomes, amb sucre i mantega; reduïu-lo fins aconseguir un caramel ben bru, i el poseu per sobre les pomes del motlle. És molt important omplir fins al capdamunt el motlle, prement-ho una mica. Un bon Tatin ha d'estar ben farcit.
- Tot seguit, estireu la pasta brisa, i quan la poma sigui freda (punt molt important, perquè si no se'ns fondria la massa), l'enforneu a 180 ºC, durant 30 minuts.
- Important: mengeu el pastís Tatin calent, acompanyat de gelat de vainilla, o d'una mica de crema de llet o de crema anglesa.