Quines aromes ens aporta el fonoll?
Es tracta d'una planta aromàtica que destaca, sobretot, pel sabor fresc, molt anisat, que és el que dona personalitat a aquest ingredient.
Es fa servir sencer?
En podem fer servir només les fulles o el podem utilitzar tot sencer, amb el bulb.
Quines diferències hi ha entre el bulb i les fulles, a la cuina?
El bulb de fonoll fresc està format per una pinya de fulles, per tant, en l'àmbit gastronòmic, té el mateix valor. On hi ha la diferència principal de sabor és en la grana o la tija de fonoll silvestre i sec, ja que aquí és on concentra molt més el sabor anisat.
Com podem cuinar el bulb del fonoll, per aprofitar-lo bé?
Parlem d'un ingredient que admet molts tipus de preparacions. Per exemple, el podem escalivar sencer o coure'l a la brasa. Per la seva banda, si volem fer servir les fulles soltes, les podem bullir, estofar o, fins i tot, arrebossar i fregir.
Preparació
- En una cassola ampla, sofregiu el fonoll, tallat a làmines fines, amb un raig d’oli, 10 min, a foc mitjà. Salpebreu-lo.
- Incorporeu-hi les cebes tallades a làmines i continueu el sofregit 10 min més. Salpebreu-ho.
- Afegiu-hi les patates, pelades i ratllades, i continueu la cocció, sense parar de remenar, 5 min més.
- Poseu-hi l’all i el julivert picats i continueu la cocció només 1 min. Afineu-ne el punt de sal i pebre.
- Ompliu una terrina de tipus cake, folrada amb paper de forn, i enforneu-la 45 min, a 190 ºC.
- Retireu la terrina del forn, deixeu-la refredar un xic i ja podeu presentar-la a taula.