Renato Guiomar i Laura Oset, els responsables de La Mafia Mexicana, són conscients que el nom del local pot generar controvèrsia, però ells expliquen que agafen l'accepció més popular del terme, que fa referència a unió, lleialtat, tribu o família contra vent i marea.
Més enllà del nom, el restaurant parteix d'una base sòlida, les receptes tradicionals mexicanes, especialment els tacos, que són els grans protagonistes de la carta i que han suposat un repte per a Guiomar, que ha hagut de buscar els ingredients i els sabors de la cuina mexicana a Europa. Cal dir que ho ha aconseguit.
Parlem, doncs, dels tacos. El del pastor és un dels més destacats de la carta. Rep el nom de la manera com es rosteix: tradicionalment, a Mèxic es coneix com a "cocció al pastor" o "d'estaca" aquells rostits amb tronc vertical, a diferència de la barbacoa, on la peça sencera es cou en horitzontal. També hi ha el taco de birria, amb vedella guisada dotze hores a foc molt lent i que s'acompanya amb un bol que conté el suc de la cocció per sucar-lo; o propostes d'autor, com el quesobirria, un taco a l'estil Baixa Califòrnia que heu de demanar sí o sí.
A banda de la proposta de la carta (aquí només us hem mencionat una petita mostra dels tacos que podreu tastar-hi), proposen un menú de migdia per 14,90 € que inclou una selecció de plats que mantenen l'essència de la carta, amb ingredients frescos i preparacions fidels a la tradició, i, pel que fa a l'apartat líquid, trobareu una bona selecció de cerveses artesanals mexicanes, juntament amb un compendi de mescals i de tequiles per gaudir-los sols o com a ingredients de diversos còctels.
Per cert, si teniu celiaquia, no patiu, perquè el 95% de la carta d'aquest local és apta per a celíacs; a més, hi ha opcions vegetarianes i veganes que contribueixen a reflectir la riquesa de la cuina mexicana més enllà de la carn.
- La Mafia Mexicana
- Urgell, 196. Barcelona
- Preu mitjà: 25 euros