
50 idees per a un estiu supergastro!
Tendències
Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
Genis del foc
Carles Gaig
Torre del Remei
Tot just acaba de reobrir la Torre del Remei. Un bon moment per parlar de la trajectòria del xef incombustible que n'agafa les regnes.
Per fer boca / Gastropistes
Mallorca, una illa vinícola
És temps de vacances i ens desplacem fins a l'interior de l'illa de Mallorca per descobrir la diversitat de raïms autòctons que es fan servir per elaborar vi i per conèixer alguns dels molts cellers locals, des dels tradicionals fins als més moderns i avantguardistes.
Per fer boca / 24 hores a...
Porto
Una ciutat plena d'aromes i sabors
Per fer boca
50 idees per a un estiu supergastro!
Ens mereixem un estiu per recordar-lo sempre. I això no està renyit amb unes vacances que, enguany, no ens portaran milers de quilòmetres enllà per trobar-hi la felicitat. La gastronòmica, si més no. Perquè hem parlat amb 50 persones reconegudes pel seu paladar exquisit i la seva afició per la bona taula perquè ens revelin quin és el gastrodesig secret que faran realitat les pròximes setmanes. I ens han deixat una llista amb idees que copiarem sense cap mena de remordiment.
Per fer boca / Gastroquiz
Albert Franch
Nascut a Sallent (Bages), aquest xef es va traslladar a Finlàndia per obrir un restaurant, el Nolla, a Hèlsinki, amb un serbi i un portuguès. Tenien una premissa: fer cuina de proximitat, de qualitat i amb residu zero.
A la cuina
Menú del mes
Ens ho juguem tot al vermell. Els tomàquets, en plenitud a l'estiu, juntament amb els préssecs –que bons que són!– i la sobrassada menorquina, han tenyit els plats del color de la passió i de la força. Perquè, sí, a l’hora de cuinar hem volgut posar-hi tota la passió per oferir-vos quatre propostes estiuenques i fàcils de preparar per gaudir dels dies de calor.
A la cuina / Masterclass
Amb tinta
Els italians en diuen pasta al nero di seppia, però la tinta –fresca o envasada– que es fa servir a la cuina tant pot ser de sípia com de calamar. Per a aquests cefalòpodes, aquest pigment fosc és una eina per evadir-se dels perills, però per als cuiners és un bon aliat per crear plats visualment molt cridaners.
A la cuina
Gelats fets a casa
Fa poc més d’un any (març del 2019), al CUINA us vam parlar del comfort food, un concepte que no només inclou el menjar que ens recorda la cuina casolana tradicional, la de les nostres àvies, sinó que també ens transporta a la infantesa. I, en aquest sentit, què hi ha de més nostàlgic, a l’estiu, que els gelats? Hem passat dels gelats artesans als industrials i, de nou, hem tornat als artesans. Els gelats han evolucionat al mateix ritme que la societat i no ens podem imaginar un estiu sense menjar-ne.
A la cuina / El xef a casa
Un plat refrescant per als dies més calorosos de l'estiu
En aquesta secció, el nostre xef particular visita les cases dels lectors per cuinar amb ells, però la covid-19 i el confinament sanitari l'han obligat a quedar-se a casa, on ens ha rebut. Amb la seva parella, la Laura, ens han preparat una amanida de patata amb bacallà. Pep Nogué també ens explica alguns trucs perquè el plat quedi rodó!
A la cuina
Arrossos per a l'estiu
Ai, els arrossos, ens agraden tots, però aquesta vegada ens hem decantat pels de la Costa Blanca. No podia ser d'una altra manera, ja que l'autora i cuinera de les receptes d'aquest reportatge, Beatriz de Marcos, té les arrels culinàries en un petit municipi de pescadors d'Alacant, i els ha retut homenatge amb quatre arrossos típics que ha reintepretat a la seva manera. Assaboriu-los!
A la cuina / Plaers saludables
Melmelades sense sucre
A la cuina
Cuina Cajun
Quan diem cajun, de seguida ens ve al cap la imatge de Nova Orleans i el riu Mississipí, les aromes de les espècies, el color del pebre vermell i el so d'un saxo tocant jazz. Però la cuina cajun és molt més i, per això, us en presentem tres plats que demostren la varietat d'aquesta gastronomia saborosa –una barreja de cuina francocanadenca amb influències africanes i índies. Des de l'imprescindible jambalaia fins als omnipresents crancs.
A la cuina / Les postres de casa
De vacances a París
Gemma Clofent se'n va de turisme gastronòmic a França amb tres dels dolços més reconeguts de la rebosteria parisenca: els éclairs –que, tal com el nom indica, desapareixen ràpids com un llamp–, els macarons –acolorits i que donen un toc de distinció– i els milfulls, com els Napoleó, farcits de crema pastissera. Très bons, oh, là là!
Al celler / Tria de tres
Tres rosats intensos per beure amb tranquil·litat
Vins que van més enllà dels tòpics i conviden a la conversa pausada de les nits d'estiu
Al celler
Cerveses d'estiu
Estem en aquella època en què tots gaudim del contrast entre les altes temperatures i la frescor d'una bona cervesa al paladar. Però, com que lluny de ser una beguda unidimensional la cervesa té molts registres, compartim amb vosaltres una sèrie de suggeriments per als diferents moments que ens brinda l'estació més càlida de l'any.
Al celler / Remena, nena
Herbes als còctels. Perquè no tot són flors i violes
La menta no és l'única opció que teniu: amb alfàbrega, romaní o coriandre, us donem idees per als vostres còctels casolans!
Al rebost / Calendari
Estiu
Si alguna cosa ens agrada d'aquests mesos són les fruites sucoses que ens esperen al mercat, com la síndria!
Al rebost / Decàleg
La flor del carbassó
El carbassó se sembra ben entrada la primavera i comença a florir a mitjan estiu, quan també se'n pot consumir la flor (es consumeix només fins que s'acaba l'estiu, així que té un període de consum curt).
Al rebost / Tant de gust
Mel d'altura, a Ribes de Freser
Al rebost / L'adreça
La Balança: el pes idoni al preu just
La trilogia formada pel producte de proximitat, el conreu ecològic i el servei a granel és l’aposta d'aquesta botiga de Vilafranca del Penedès que, amb més d'un miler de referències, incloent-hi fruita i verdura, ofereix una compra d'alimentació completa.
Al rebost / Tria bé!
Préssec vs. Nectarina
Els préssecs i les nectarines són cosins germans. Sabíeu que aquestes dues fruites poden arribar a créixer en un mateix arbre? Aprofiteu-les, perquè són molt nutritives, refrescants i dolces i, a més, us les podeu menjar de mil maneres diferents!
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos per... l'orxata!
Pot ser de xufles, d'ordi, d'ametlles, d'avellanes o d'arròs, però nosaltres ens delim per la primera, sobretot a l'estiu, quan es converteix en un refresc imprescindible
Fora de carta / Fes-me feliç
Nora Navas
Una tria gastronòmica molt personal de l'actriu barcelonina
Fora de carta / Sopa de lletres
L'alimentació que ens immunitza
La pandèmia ha fet disparar l'interès pel menjar que pugui enfortir el nostre sistema de defensa. Falta molt per saber què, quan i com hem de menjar per ser més resistents, però el que sí que sabem és que, a partir d’ara, l'immunity food serà una supertendència.
- Amanida de llenties i verdures
- Entrant menorquí
- Sardines farcides
- Amanida de patata amb bacallà de confinament
- Arròs amb bajoqueta i mussoleta
- Arròs calder
- Filet farcit
- Tacos de calamar, col i salsa d'alvocat
- Po' boy de gambes
- Jambalaia de pollastre
- Crawfish boil
- Postres de préssec
- Gelat de figues casolà
- Galetes de gelat de vainilla amb xips de xocolata
- Batut de cireres
- Éclairs de pastís de llimona
- Milfulls de crema
- Macarons de gerds, xocolata negra i fruita de la passió
- Pops de coco
- Arròs amb verdures i herbes silvestres
- Arròs dels nuvis
- Melmelada de fruites vermelles