Aquest Nadal, fes la teva màgia!
Plats del mes
Idees per a les sobretaules més gurmets
Entrevista
Maria Nicolau
El Ferrer de Tall
Entre tanta remor globalitzadora, l'eclosió de Maria Nicolau és el fenomen indiscutible de l'any, a Catalunya. Ha posat la cuina feta a casa a l'epicentre de la conversa, fins i tot dels qui no havien cuinat mai ni un ou ferrat. I això és motiu de joia per tot allò que hem menjat i volem continuar menjant.
Per fer boca / Gastropistes
Omplim el cistell
Hi ha productes que només comprem per aquestes dates, per vestir la taula. Per ajudar-vos a fer la llista i triar el millor comerç per a cadascun, hem recorregut el país de punta a punta per poder-vos explicar quins llocs heu de visitar per convertir els àpats nadalencs en una festassa.
Per fer boca / La tria de la directora
Una cuina que fa feliç
La Volta, d'Esparreguera, és una descoberta per seguir al Baix Llobregat
Per fer boca / 24 hores a...
Munic
Un tast del millor de Baviera
Per fer boca / Caçasabors
Formatge amb tòfona
La formatgeria Montbrú de Moià presenta una versió del formatge de cabra Novell, de mida més petita i condimentat amb tòfona negra fresca conreada per SoTaTerra a la serra de Busa, al Solsonès.
Per fer boca / Gastroquiz
Aziza el Bachiri
A la cuina del Telefèric, aquesta xef que ha passat pels fogons de restaurants com el Molí de l'Escala desenvolupa una cuina creativa que aixeca passions.
A la cuina
Menú d'hivern
Per acompanyar-nos els mesos més freds de l'any, Francesc Murgadas ens proposa un menú amb quatre ingredients ben fàcils de trobar al mercat. Des dels ous, que podem fer de mil i una maneres, fins al pit de pollastre, passant pel porro, ideal per fer-ne una crema, i la pinya, una fruita que ja gairebé no ens sembla exòtica ni tropical.
A la cuina / 'Master class'
Cloïsses
Potser hi ha dos grans moments a l'any en què ens animem a gaudir de les cloïsses, a taula: a l'estiu i per Nadal, quan arriba el moment de treure tota l'artilleria gastronòmica per celebrar un bon àpat amb tota la família. Carme Ruscalleda arriba puntual a la cita de cada mes per explicar-nos com treure'n tot el profit.
A la cuina
Un Nadal d'altura
Elisabet Farrero, la cuinera revelació dels Premis Nacionals de Gastronomia d'enguany, no va sentir cap vocació primerenca per la cuina. Però, després d'anys lluny del seu poble, Barruera, en fa deu que hi va tornar per obrir el restaurant El Ventador, que, amb el temps, ha evolucionat cap a una proposta gastronòmica diferenciada de la d'altres restaurants de la Vall de Boí. CUINA ha enfilat cap a aquest poblet per veure com aquesta jove cuinera celebra en família unes festes amb productes del territori i amb tot el sabor de muntanya.
A la cuina / La convidada
Un pastís de formatge amb colors de tardor
Viatjo fins a la ciutat de Lleida per berenar amb Anna Mateu, una cuinera amb un receptari molt personal que incorpora les bases de la cuina saludable i de proximitat
A la cuina
10 aperitius i entrants per impressionar
Si us agrada que cada àpat nadalenc sigui una festa des del començament, heu arribat a les pàgines que més us impressionaran de la revista d'aquest mes. Hi hem recollit una desena d’entrants i aperitius que són tot un regal per al paladar. Si parlem de festes, els regals estan a l'ordre del dia, i, amb aquests, les vostres papil·les gustatives al·lucinaran.
A la cuina
4 plats amb les sobres de l'escudella
Degut a les crisis econòmica i mediambiental que patim, cada vegada es parla més del consum responsable, del malbaratament alimentari i de les mesures que podem emprendre per evitar-lo.
A la cuina / Plaers saludables
Quina és la xocolata més saludable?
La xocolata és un aliment molt beneficiós, però no sempre és fàcil triar l'opció més adequada. Quina és millor? La xocolata negra? La xocolata sense sucre? La que és baixa en greixos?
A la cuina
La cuina que no hem d'oblidar
Com en qualsevol altre moment de l'any, per Nadal es pot innovar i cuinar plats inspirats en la cuina d'avantguarda o en altres cultures. Això, però, no ens ha d'impedir conèixer, estimar, abraçar i degustar els plats de tota la vida, els que formen part del corpus culinari català i de la tradició. Cal reivindicar-los, i en aquestes pàgines trobareu bones propostes ideals per a aquestes festes que Xesco Bueno fa a 'Cuina catalana oblidada' (Larousse, 2021).
A la cuina
Hivern verd
No us enganyeu. A l'hivern no tot és blanc i monòton. Els mesos més freds, els mercats s'omplen de verdures i hortalisses, com les cols –de mil i un tipus diferents–, les bledes, els bròquils i l'escarola, i de fruites delicioses, com les taronges, les clementines i les magranes. I sí, ho heu endevinat: mesclant i amanint els ingredients i buscant les millors combinacions de colors i sabors, podem preparar amanides molt completes i boníssimes, que reconforten tant o més com una bona sopa. Després dels àpats festius, res millor que menjar-se una bona amanida, i en aquestes pàgines trobareu idees perquè les convertiu en plats espectaculars.
A la cuina / Les postres de casa
Dolços que són un regal
No hi ha una millor manera d'acabar els àpats de Nadal que amb dolços dels quals gairebé només gaudim aquesta època de l'any. Els torrons i les neules no són les úniques tradicions, i la nostra pastissera de capçalera ens ho demostra amb tres receptes que podeu fer a casa i regalar als convidats després de menjar-vos l'escudella.
Al celler / Tria de tres
El brindis més especial
En les trobades amb amics i familiars, res millor que brindar amb alguns dels vins i els escumosos més singulars del mercat
Al celler
Guia pràctica per identificar els escumosos catalans
S'acosta el Nadal i, aquestes dates tan assenyalades, la secció de vins i escumosos de les prestatgeries dels cellers i dels supermercats, com també les botigues en línia, es vesteixen de begudes amb bombolles. Teniu dubtes a l'hora de triar un cava o un escumós català? En aquest article descobrireu una breu història d'aquesta beguda i us donarem pistes per saber identificar-ne les diferents nomenclatures.
Al celler / Pel broc gros
Un dels 'speakeasy' més originals de Catalunya
La germana de Paradiso sedueix amb propostes sofisticades, platets moderns i una discoteca amb còctels de tirador
Al rebost
Calendari d'hivern
El desembre és un bon moment per comprar productes que llueixin, com el pernil ibèric, que és excel·lent com a aperitiu per començar qualsevol àpat
Al rebost / El decàleg
Caviar
El gust intens i la textura lleugerament cruixent l'han convertit en una delicadesa gastronòmica, i el preu fa que només aparegui en les grans ocasions. Aquest mes us revelem els secrets dels ous d'esturió.
Al rebost / Tant de gust
Vaixelles úniques 100% empordaneses
Al rebost / L'adreça
Oda al Camp de Tarragona
Al cor de la ciutat de Reus, en Xavi, en Jordi, en Joan Lluís i la Cori Sendra-Pedrosa, tots per un i un per tots, donen visibilitat i comercialitzen els millors productes de l’entorn, propis i seleccionats des de Cal Sendra
Fora de carta
Bojos pel xató
Quan arriba el fred, tenim la temptació de deixar de menjar amanides, però el nostre receptari tradicional és molt savi i, des del novembre i fins al març, arriba el moment ideal per gaudir del xató.
Fora de carta / Fes-me feliç
Carles Sans
Cinc regals gastronòmics per al còmic català
Fora de carta / Sopa de lletres
Aprendre a gestionar els plaers
Les setmanes prèvies al Nadal, que abans eren moment de preparació per a les festes, s’han convertit en dates de celebracions constants que s’allarguen fins passat Reis, i que estan plenes de productes que han esdevingut tradicionals sense gairebé ni adonar-nos-en.
- Ous mimosa amb formatge
- Crema de porro amb xips de verdures
- Coca d’oli, figues i foie-gras
- Paté d’anxoves i julivert
- Cucurutxo de Bloody Mary i maduixa
- ‘Dip’ de parmesà
- Torrades de gambes i miso
- Carpaccio de bacallà, alvocat i gel de cítrics
- Bastonets de pa de sabors
- Els ingredients del brou de Nadal
- Crema de verdures de l’escudella
- Entrepà de carn d’olla amb crema de cigrons i col a la planxa
- Espatlla de cabrit amb moniato i trompetes de la mort
- Coca d’avellanes amb conill i verdures cruixents
- Cloïsses amb llet de coco
- Dimsum obertes amb ànec i fruites vermelles
- Croquetes de carn d’olla
- Bunyols de bacallà
- Indiot farcit
- Pa de fetge
- Gambes marinades amb caviar
- Tàrtar de carn amb caviar
- ‘Smoothie’ de pinya i cúrcuma
- Cruixent de patata violeta i galetes de cacauet caramel·litzat
- Amanida de quinoa amb cogombre, alvocat i magrana
- Amanida de col llombarda, remolatxa i nous
- Amanida de quinoa, llenties, bròquil i alvocat
- Crocants de festucs
- Arròs amb peus de porc
- Farciment dels canelons
- Blat de moro escairat
- Amanida d’endívies, pesto i mozzarella
- Amanida de kale i carbassa
- Amanida de peres, formatge blau i nous
- Torradeta de salmó marinat, nata agra i caviar
- Ous ferrats amb patates i caviar
- Ous remenats amb caviar
- Amanida grega de cogombre i raves amb caviar
- Pinya rostida amb compota de plàtan
- Tiramisú de nyàmeres
- ‘Cheesecake’ de carabassa
- ‘Brownie’ saludable
- Rosques de vi
- Figuretes de massapà
- Rotlles de pollastre amb fruita seca
- Cloïsses, patates i romesco
- Tàrtar de vedella i truita de riu