Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 284
Cuina núm. 284. Novembre 2024

Arrodoneix els teus plats!

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / L'entrevista

Marc Pérez i Tania Doblas

La Sosenga

A les entranyes de tanta gastronomia globalitzada, ha sorgit un petit gran menjador de resistència. Molt probablement, i encara que no els agradi que es mencioni, La Sosenga està oferint el millor menú de migdia de Barcelona, amb set (set!) platets del receptari català passat pel sedàs de l'enginy.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Experiències d'oleoturisme

El turisme gastronòmic està de moda. És la millor manera de conèixer amb profunditat un territori, els seus costums, la seva gent i la seva cultura mentre es gaudeix de productes deliciosos. Com ara l'oli d'oliva verge extra, la joia de la dieta mediterrània, un elixir únic que ha alimentat durant segles la població de Catalunya. Podeu descobrir-ne tots els secrets amb alguna d'aquestes activitats d'oleoturisme per a tots els públics. 

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Arrelats a la Conca de Barberà

A tots els pobles del país hi hauria d'haver restaurants com el Cúmul, de Montblanc.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

València

L'aposta per la gastronomia ha estat cabdal en el creixement, sobretot turístic, d'una ciutat que reivindica la cuina local. Aquest mateix mes, acull l'anunci oficial dels millors restaurants de vegetals del món. Entre aquests, més d'un de valencià.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Què tenen les receptes d'abans que no tenen les d'ara?

De com la proposta per fer or d'un monjo del segle XI ens pot donar pistes del que hauria de ser un bon receptari que expliqui com i on aconseguir tots els ingredients.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú del mes

Novembre

Aquest mes, us proposem un menú irresistible per assaborir la tardor. Amb ingredients tan deliciosos com la col arrissada, les castanyes, el conill i el caqui, les receptes de Sandra Pisa us faran gaudir de cada mos.

Text i receptes: Sandra Pisa / Cuina i estilisme: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master Class

Peix de morralla

Per fregir, per fer brou o per preparar receptes originals i saboroses. Aquest mes, Carme Ruscalleda ens descobreix què podem fer-ne, de la morralla.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Carbassa. La reina de la temporada

Els colors ataronjats i marronosos de les carbasses ja il·luminen les verduleries d'arreu del país! Tot i que també hi ha varietats de carbassa d'estiu, són les d'hivern les més dolces i apreciades a la cuina. Originària de l'Amèrica Central, la carbassa és una hortalitza molt versàtil. Es pot ratllar fina i crua en amanides; bullir per fer-ne cremes, sopes i purés; escalivar al forn; fregir en forma de xips, i combinar amb tot tipus d'ingredients. No deixeu de cuinar els quatre plats que us proposem. Que vagi de gust!

Text: Mònica Ramírez / Foto: StockFood - Irina Meliukh / Receptes: Mayela Armas (galette) i David Caballero

A la cuina / La convidada

Una tonyina amb albergínies entre amics al Tarragonès

Els deu socis de la Societat Gastronòmica Ardotegi, que enguany celebra 50 anys d'història, m'han obert les portes per compartir amb ells un dels àpats que celebren, cada setmana, des de fa mig segle.

Text: Cristina Serret / Recepta: Lluís Morral Termes / Foto: Enrique Marco

A la cuina

'Bon appétit'

Durant dècades, la cuina francesa va ser l'abanderada de la cuina mundial i, encara avui, els xefs francesos formen part de l'elit gastronòmica. N'és un bon exemple Anne-Sophie Pic, una cuinera amb tres estrelles Michelin que prové d'una nissaga de xefs i restauradors i és propietària de restaurants a França, Suïssa, el Regne Unit i Singapur, a més de l'escola de cuina Scook. Precisament, acaba de publicar Scook. Mis lecciones de cocina (Planeta Gastro), on recull algunes de les receptes icòniques de la cuina francesa, com les que trobareu en aquestes pàgines.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Anne-Sophie Pic / Foto: Michael Roulier

A la cuina / Plaers saludables

Serveixen d'alguna cosa els productes enriquits amb proteïnes?

Les dietes riques en proteïnes estan de moda i potser per això cada vegada trobem un ventall més ampli d'aliments amb un suplement d'aquest nutrient.

Text: Magda Carlas

A la cuina

Sempre bacallà

La facilitat de conservar-lo i la versatilitat a la cuina han convertit aquest peix en un dels protagonistes de la gastronomia catalana, amb la singularitat que, com a Portugal, som un dels pocs països on hi ha bacallaneries, establiments que hi estan especialitzats. Aquesta unió entre Catalunya i Portugal es viurà, un any més, al Mood Rooftop Bar de l'Hotel The One Barcelona fins al 8 de desembre, amb una proposta que uneix les dues puntes de la península Ibèrica amb receptes de bacallà preparades pel xef Miguel Muñoz. En aquestes pàgines, trobareu una bona representació dels plats que hi podreu tastar.

Edició: Ferran Caldés / Receptes i cuina: Miguel Muñoz / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Les postres de casa

Dolços amb licor

Hi ha alguna cosa millor que un pastisset? Doncs un pastisset amorosit amb una mica de licor! Aquest mes, Gemma Clofent ens proposa uns taps de Cadaqués amb un toc de ratafia, uns borratxos de rom deliciosos i una versió del babà amb un toc cítric que segur que us sorprendrà. Us hi animeu?

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Bròquil

Té un sabor més suau que la seva germana, la coliflor blanca, i destaca pel color verd clar i la textura dura. És una hortalissa ideal per fer-ne purés i minestres o per acompanyar arròs, pasta, llegums i amanides.

Text i receptes: David Caballero

Al celler / Tria de tres

És l'hora del vi novell

Tastem tres vins acabats de sortir al mercat amb el raïm collit aquesta campanya.

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler / Pel broc gros

Una cocteleria exquisida que proposa copes viatgeres, embotits i formatges

La Llibreria té una de les col·leccions de llibres de cocteleria més importants de Barcelona.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Saison, la rústica

Complexes, vives i versàtils, van estar a punt de desaparèixer, però les cerveseres modernes han aconseguit revifar l'interès per aquest estil.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

La ruta verda de Lleida a Andorra

Des de principis d'any, els lleidatans Josep Espachs i Marina Moya exporten La Bona Fruita (i verdura) de temporada, de collita pròpia i de pagesos veïns, de Ponent al Principat.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Carquinyolis de Sant Quintí

Un dolç del qual podem gaudir en qualsevol moment del dia, i que és especialment bo si el suquem amb una mica de vi dolç o de ratafia.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Restaurants arran de mar i oberts tot l'any (o gairebé)

Enguany, el concurs més èpic de CUINA, el Plat Favorit dels Catalans, busca la fórmula marinera predilecta del país. Parlar de cuina marinera és parlar de receptes populars, com calderetes, suquets, fideuades, sardines a la brasa... Al llarg del temps, algunes fórmules s'han revisat amb tècniques que milloren el resultat o que donen un toc més contemporani o personal al plat, però sempre mantenint el respecte per l'origen: producte fresc, de proximitat, de temporada i vincle amb el mar. 

A la novena edició del Plat Favorit ens acompanyen dotze restaurants arran de mar amb perfils diferents, però amb un tret comú: el Mediterrani. Un recorregut des de la Costa Brava fins a la Daurada per descobrir els temples mariners que obren més enllà de la temporada d'estiu. Entre els restaurants que proposem, hi ha des dels que segueixen la tradició fins als que incorporen ingredients i processos que parlen d'altres latituds.

Text: Mònica Ramírez / Foto: Mariona Villavieja, Enrique Marco i Xevi F. Güell

Al rebost / Caçasabors

Natura líquida

Licors Onalic és el fruit de la passió heretada de cuinar i de la inspiració de viure prop del mar

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Pecats venials

Jordi Garreta

Descobrim les temptacions gastronòmiques de l'actor que interpreta en Saïd a 'Mar i cel'.

Text: Joan Callarissa

Fora de Carta / Sopa de lletres

La cuina tradicional, en perill d'extinció

Hem d'aprofitar el 2025 per activar una estratègia de protecció i promoció d'aquest patrimoni gastronòmic que des de fora ens reconeixen tan ric i valuós, però que avui sabem tan amenaçat.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Amanida de coliflor amb calamar i llimona
  • Macarrons amb sobrassada
  • Col amb nous i mel
  • Crema de carbassa amb rossinyols 
  • Pasta carbonara amb carbassa
  • 'Galette' de carbassa
  • 'Cromesquis' de formatge
  • Cigrons amb sípia i ous ferrats
  • Carpaccio de bacallà amb 'pipirrana' i esferes d'olives
  • Bròquil gratinat
  • Esqueixada de bacallà
  • Taula d'embotits i verdures escalivades
  • Conill a la cassola
  • Terrina de morralla, panses i pinyons
  • Tonyina fresca amb albergínies
  • Terrina de rap amb gambes i safrà
  • Rotlles de vedella i bolets
  • Bacallà amb suc de tripa i cigrons
  • 'Bacalhau à Brás'
  • 'Burgers' de bròquil
  • Botifarra amb mongetes 
  • Mató amb caqui
  • Brioix de carbassa
  • 'Pogne' de Romans
  • Taps de Cadaqués amb ratafia
  • Borratxos al rom
  • 'Babà' al limoncello amb 'chantilly' de llima
  • Cigrons amb moniato i castanyes
  • Carbassa farcida de quinoa, cigrons i nabius
  • Bròquil en tempura
  • Cuscús cru de bròquil
  • Crema de bròquil i bolets
  • Bròquil en conserva
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: