
Bacallà Foodie. No l'havíeu cuinat mai així!
Tendències
Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
Les tendències d'aquest mes
- Xocolata Pura
- De porc? No, de mar!
- 'Batch cooking' per als més previsors
- Més peix a les escoles
- Tornen les àvies!
- Còctels
- Reciclem
- Plantes oblidades
- 'Babyfoodies'
- Encara més 'tacos'
Genis del foc
Carlota Claver
La gormanda
És jove i és dona. Una rara avis de la restauració catalana. L’ofici el va aprendre de jove, a casa. Ara ja té veu pròpia.
Per fer boca / Gastropistes
Conserves de l’Atlàntic
Aquest mes ens hem proposat donar-vos la llauna i, per això, hem viatjat fins a l’oceà Atlàntic. Les ries, pel marisc, i la costa gallega i portuguesa, per la varietat de peixos, són dos pols d’atracció per a les empreses que elaboren conserves de qualitat.
Per fer boca / Taula reservada
Un rebost ben ple d'ingredients propers
El xef Isaac Monzó proposa una carta ben encaixada amb l’entorn de Cal Trumfo
Per fer boca / 24 hores a...
Singapur
Per fer boca / Caçasabors
Formatge Bruma
Aquest formatge cremós deliciós i singular, madurat amb fongs, l’elabora amb llet pasteuritzada de vaca bruna suïssa Judith Carreira a Formatges de l’Abadessa, de la Seu d’Urgell.
Per fer boca / Gastroquiz
Isabel Sitjes
Pastissera de l’antic forn de Cervera, el 2019 es va convertir en la primera dona a guanyar el premi Àngel Moncusí a la millor cuinera jove i es va convertir en una de les cares més visibles de la gastronomia lleidatana.
A la cuina
Menú de març
Ens preparem, gastronòmicament parlant, per a l’inici de la primavera amb un menú basat en quatre ingredients ben saborosos: un llegum molt nutritiu, un brou suau, un crustaci de carn sucosa i una fruita rica en minerals. El color, el sabor i les aromes florals predominaran en una temporada que ens porta receptes lleugeres i fresques.
A la cuina / Masterclass
Masses pastisseres
Sablé, bretona, brisa, sucrée i crumble. Totes aquestes masses són similars pel que fa a ingredients (farina, ou, mantega, sucre) i forma de cocció, pertanyen a una denominació de pastisseria anomenada 'masses trencades'. Us expliquem com treballar-les
A la cuina
Bacallà Foodie
En la temporada alta de consum d’aquest peix tradicional, hem volgut donar-li un aire nou: us fem quatre propostes contemporànies per aprofitar sense límits un clàssic de la Quaresma que vol sortir de l’armari. Així, hem volgut aplicar-lo en receptes menys habituals, però molt de moda, amb altres productes que us permetran convertir-vos en uns autèntics ‘foodies’ bacallaners i us obriran la ment a fer provatures a casa, com una pizza de bacallà o un entrepà japonès de cocotxes.
A la cuina / El xef a casa
Una paella amb carxofes, bolets i magret d’ànec
Pol Fisas es defineix com un “curiós de la cuina”, i també és viatger i esportista. En l’àmbit professional, és un emprenedor que va passar del món de la tecnologia digital, a Mallorca, al màrqueting digital, a Barcelona, on viu actualment. Amb Pep Nogué, ha cuinat un arròs a la paella amb el producte estrella de la temporada: les carxofes.
A la cuina
Pasta per a tothom
Ens agrada la pasta, sí, però aquest mes volem fer un pas endavant i buscar propostes amb cereals diferents perquè siguin aptes per a persones amb celiaquia. El blat de moro, el fajol, el konjak i la farina de cigrons protagonitzen quatre plats de pasta que esperem que agradin a (gairebé) tothom.
A la cuina / Plaers saludables
Morat. Un color saludable
El morat és un color que, si parlem de gastronomia, agrupa uns quants aliments que tenen efectes antioxidants, com el nabiu, l’albergínia i la col llombarda.
A la cuina
Llavors de primavera
De lli, de carbassa, de sèsam, de gira-sol… Les llavors s’han convertit en elements imprescindibles de qualsevol dieta que vulgui ser saludable. D’altra banda, comença la primavera i, amb el bon temps, venen més de gust les amanides, fresques i lleugeres. Aleshores, per què no ajuntem les dues proposicions per arribar a una bona tesi? Doncs, fet! Hem posat fil a l’agulla i hem optat per preparar tres amanides que inclouen llavors. Petits ingredients que alegren el plat i l’omplen de beneficis nutricionals.
A la cuina / Les postres de casa
'Tea cakes'
No sabem si els ducs de Sussex també trencaran amb el costum britànic de prendre el te de les cinc, però nosaltres hem decidit agafar-nos un respir abans de sortir de la feina i hem demanat a la Gemma Clofent que ens recomani tres propostes dolces per acompanyar l'hora del te. Com sempre, el resultat és espectacular.
Al celler / Tria de vins
Brindem amb les noves generacions d’enòlegs
Han escoltat la saviesa de casa seva, han observat el territori i s’han obert al món
Al celler
Univers bombolles
En dèiem 'xampany' quan en realitat ens referíem al cava. Tots dos s’elaboren de la mateixa manera, amb el mètode tradicional o champenoise (fan una segona fermentació a l’ampolla), però el prestigiós escumós francès va fer pressió perquè només es pugui anomenar 'xampany' el que es fa a la Xampanya.
Al celler / Remena, nena
Especiarium Bar, la sal de la vida feta cocteleria
Aquesta suposada botiga d’ultramarins amaga un bar amb tiradors de còctels i altres propostes especiades
Al rebost / Calendari
Març
Durant la Quaresma podeu prescindir de la carn vermella, però no d’aquests productes de temporada que, a part de sans, us faran portar-ho millor!
Al rebost / Decàleg
Alga nori
La majoria la vam conèixer com la tira de color fosc que embolcalla el sushi. Amb el temps, però, aquella alga desconeguda s’ha obert pas i ja és una habitual a casa nostra
Al rebost / Tant de gust
Gàrum d’anxoves de l’Escala
Quan el xef Pere Planagumà va visitar Anxoves El Xillu, a l’Escala, fa un parell d’anys, el primer que va fer va ser tastar el líquid que les anxoves deixen anar durant els sis mesos que fermenten amb la sal als bidons, i va veure que aquell producte, degudament filtrat, tenia moltes possibilitats.
Al rebost
10 essencials del rebost llatí
Comprem els productes bàsics de la cuina de l’Amèrica Llatina
Tot i que cada país, lògicament, té singularitats, hi ha productes que trobem en totes les cuines de l’Amèrica Llatina. Els hem volgut descobrir —i comprar— acompanyats de Jon Giraldo i Jaime Lieberman, dos xefs, un de colombià i l’altre de mexicà, que fa temps que ens sorprenen amb les seves propostes a l’Spoonik i, des de fa un any, a l’Anormal, al barri barceloní de Sant Gervasi.
Al rebost / Tria bé
Tofu tou vs. Tofu dur
Al rebost / L'adreça
De la tradició a l'última tendència
A The Butcher Society tenen experiència i coneixement de carnisseria. Els canvis del mercat els van impulsar a fer un gir al negoci i a especialitzar-se en peces de boví prèmium, una nova filosofia de com consumir carn de manera sostenible.
Fora de carta / El quadern dels bojos
Bojos pel sushi
Va arribar del Japó i ja és omnipresent a casa nostra. Si us atreviu a fer-ne a casa, preneu nota de tot això!
Fora de carta / Fes-me feliç
Candela Serrat
Cinc regals gastronòmics per enamorar l’actriu barcelonina
Fora de carta / Sopa de lletres
L'alimentació conscient i l'oli
Els que ens dediquem a la gastronomia sabem que, tot i que està de moda, és un concepte que costa de definir. Alguns, que segurament no hi han pensat gaire, afirmen que per a ells la gastronomia vol dir alimentació més plaer.
- Piadina amb albergínia i pernil
- Gambes amb tomàquet
- Sopa de ceba exprés
- Arròs de la Laia
- Espaguetis de blat de moro amb carbonara de bolets i soja
- Pad thai de tallarines de konjak
- Tirabuixons de cigrons amb salsa de pebrot, anacards i alfàbrega
- Amanida d’espàrrecs, mongetes tendres i ou amb pesto de cànem
- Trinxat de cigrons amb peix
- Cebiche de bacallà
- Hamburguesa de bacallà
- Poke Bowl a la catalana
- Taco de bacallà
- Pastissets de kiwi
- Fulles trencadisses i cruixents
- Scones
- Hot Cross Buns
- Crumpets
- Macarrons de fajol amb bolonyesa de coliflor
- Amanida de colors d’hivern
- Espirals de carbassa amb quinoa, formatge i llavors de carbassa
- Amanida de tofu saltat amb llavors de sèsam blanc i negre