
Cigrons! Energia vegetal
Tendències
Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
Genis del foc
Jan Fargas
Les Voltes de Sant Sebastià
És jove, està ben valorat i és un activista apassionat de la gastronomia. Amb només 23 anys, ja té prou maduresa culinària per ser una figura destacada dels fogons catalans.
Per fer boca / Gastropistes
Qui talla el bacallà?
L’ofici de bacallaner només existeix a Catalunya, on hi ha molta tradició de cuinar aquest peix d’aigües fredes. Aquest mes, en plena Quaresma, visitem
deu bacallaneries que mantenen una tradició i un ofici centenaris.
Per fer boca / Taula reservada
La cuina que cuida els veïns
La memòria del Poblenou barceloní inspira la proposta de Can Culleres.
A la cuina / Menú del mes
Març
El mes que obre les portes a la primavera, us proposem un menú lleuger i suau per començar a omplir els plats de l’alegria del bon temps. Com a ingredients destacats, hem triat un formatge blanc tradicional grec (feta), un peix blanc de carn suau (lluç), un raïm pansificat molt dolç (panses) i una llavor molt aromàtica (cardamom).
A la cuina / Master class
La cuina flexiteriana
La cuina flexiteriana es basa en un consum d'aliments d'origen vegetal, pensant en una alimentació conscient amb l'organisme, l'ambient i la procedència dels productes. La diferència amb la dieta vegetariana o vegana és que puntualment es pot menjar carn, peix o qualsevol aliment d'origen animal.
A la cuina
Cigrons
Homenatge al llegum que més ens cuida
Aquesta és una carta d’amor, com no pot ser d’una altra manera. A un ésser petit, però valuós, tant a la cuina com per a la salut. És un sentit homenatge a un tresor nutricional, el cigró.
A la cuina / El xef a casa
Les crestes de vi i verdura típiques de Mallorca
Xesca Coll treballa de secretària mèdica i el temps lliure el dedica a la seva gran passió: la gastronomia. Beu de receptaris antics, del menjar com a fet cultural, i de la tradició, i li agrada compartir-ho en una taula ben plena de viandes. Li interessa el producte de qualitat, i pot passar-se tardes senceres visitant productors per saber què fan i com ho fan.
A la cuina
Mèxic al mar
Tacos, tamales, quesadillas o mole. La cuina mexicana fa temps que ha deixat de ser una desconeguda exòtica i picant. Però una gastronomia tan diversa i rica com la del país asteca (des del 2010, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la unesco) Mai no deixa de sorprendre’ns. Mèxic no és només carn. Amb molts quilòmetres de costa, té una gran cuina marinera que hem anat a descobrir al restaurant Maro Azul, de Barcelona, un mexicà amb gust de mar.
A la cuina / Plaers saludables
Pans sans i infal·libles
Ara que fa un any del primer confinament, he recordat com es va exhaurir el llevat a les botigues i la passió que ens va agafar a tots per cuinar i per amassar i fer pans i pastissos.
A la cuina
Picades inesperades
No hi ha cuina catalana sense picada. Nosaltres hem après a fer-ne algunes amb el llibre ‘Picades: el secret de la cuina catalana’, de Ramon Parellada, que Rosa dels Vents acaba de reeditar. El volum és una oda, un cant d’amor i una exaltació d’aquesta singularitat de la nostra gastronomia que és la picada, en les seves mil i una variants. Ja teniu a punt el morter?
A la cuina / Les postres de casa
Dolços de Setmana Santa
Per Pasqua no només es menja mona! Gemma Clofent ens porta tres dolços tradicionals per fer i menjar per Setmana Santa: orelletes —uns dolços de pasta plana i rodona, fregits i ensucrats—, torrades de Santa Teresa —molt fàcils de fer i típiques de la cuina de reaprofitament— i brunyols —amb un gust marcat de matafaluga—. Per assaborir la tradició.
Al celler / Tria de vins
Vins de color cirera
Tres referències de vins elaborats únicament amb la varietat pinot negre.
Al celler / Remena, nena
Cítrics: tan importants com el gel o l'alcohol
Presents en molts combinats, fins i tot, hi ha tota una família de còctels il·lustres, els ‘sours’, feta amb llimona.
Al rebost / Calendari
Març
Marco Polo la va portar de l’Àsia més oriental cap a Itàlia i d’allà es va repartir pel món. Sí, parlem de la pasta, un aliment tan universal com deliciós.
Al rebost / Decàleg
Ous
Rossos o blancs. Durs, ferrats, en truita o passats per aigua. Els ous són una opció molt versàtil a la cuina i són un aliment molt complet. Tingueu sempre cura de guardar-los a la nevera i de coure’n bé la clara!
Al rebost / Tant de Gust
Can Robert
Una formatgeria urbana a Gavà
Al rebost
Terra de safrà
Autosuficiència, agricultura ecològica, proximitat i respecte per l’entorn són les claus d’uns productors que, els últims anys i a poc a poc, estan resituant el safrà català al mapa. Si bé és cert que aquesta espècia preuada està molt lluny d’ocupar l’espai que tenia segles enrere, també és cert que ja no hi ha volta enrere.
Al rebost / Tria bé!
Alfàbrega vs. Orenga
Amb l’arribada de la primavera, a finals de mes, les aromes fresques són un element essencial a la cuina mediterrània. Per això us proposem algunes herbes aromàtiques, com l’alfàbrega, l’orenga i la menta, imprescindibles per al mes de març.
Al rebost / L'adreça
Idees per obrir, escalfar i menjar
Freddo e Caldo va obrir portes en plena pandèmia, a Matadepera (Vallès Occidental), amb la idea d’oferir “menjar de restaurant a casa”, basat en producte de proximitat de qualitat, preparat en racions individuals i a preus raonables. Des de l’aperitiu fins a les postres.
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos per la xocolata
No direm que agrada a tothom, però sí que ens atrevim a afirmar que una majoria de nosaltres perdem el cap per una bona xocolata. Si és el vostre cas, a continuació us expliquem tot el que heu de saber del menjar dels déus!
Fora de carta / Fes-me feliç
Custo Dalmau
Cinc gastroregals que il·lusionen el dissenyador de moda lleidatà.
Fora de Carta / Sopa de lletres
Ho sembla i no ho és
En una mena de joc de disfresses, cada cop més els supermercats s’omplen d’hamburgueses, nuggets i altres carns veganes. Uns productes vegetals amb aparença de carn que, ben mirats, obren una oportunitat d’innovació.
- Torrada amb gambes i salsa de sèsam
- Paquets de formatge
- Escorregut de lluç i verdures
- Amanida Cèsar amb col kale i cigrons
- Hamburguesa de cigrons i bròquil amb salsa de sèsam i iogurt
- Cocarrois de vi
- Pa de fajol amb iogurt
- Curri de xai i patates
- Bacallà, ceba, patata, faves i pèsols
- Còctel de cigrons i pop amb espinacs i ous durs
- Aguachile verd de gambetes i corball
- Orada a la talla
- Pop amb salsa negra i moniato
- Cebiche de corball
- Peus de xai amb pèsols i picada catalana
- Suquet de peix de roca amb picada de ranxo de barca
- Coca de poma amb panses
- Pa d’espècies amb picada dolça de la Provença
- Torrades de Santa Teresa
- Brunyols de l’Empordà
- Orelletes
- Cigrons tikka masala