Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 286
Cuina núm. 286. Febrer 2025

Donem color a l'hivern!

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Catalunya ja és Regió Mundial de la Gastronomia, hem conegut qui fa la millor botifarra catalana, ens hem acomiadat d'un local històric de Cadaqués i a Itàlia pateixen per la tòfona blanca

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Àlex Carrera i Cristina Feliu

L'Aliança d'Anglès

No és cap exageració: no hi ha un restaurant comparable a l'Aliança d'Anglès al país. Va ser una cooperativa agrícola, un casino, un bar musical i un reservat gairebé clandestí, i ara és un restaurant superb liderat per una parella plena d'amor a la terra i amb ganes d'empoderar-se.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Nutrició

Desmuntant mites sobre la celiaquia

Quan es tracta d'evitar el gluten

Text: Redacció / Foto: Getty Images

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Per què els ametllers floreixen al febrer?

De com la floració d'aquests arbres quan encara és hivern és un salvavides per als mateixos fruits i per a les abelles que s'aventuren a sortir del rusc quan encara no ha arribat la primavera.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Gastroquiz

Marta Minoves

Amb el seu plat Fonda Tor, aquesta berguedana de 22 anys ha estat guardonada amb l'European Young Chef Award 2024, que la reconeix com la millor cuinera jove del continent. Ha estudiat el grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques del CETT-UB i ha fet les pràctiques al restaurant Aponiente, d'Ángel León, a El Puerto de Santa María.

Text: Ferran Caldés

Actualitat

L'escudella i carn d'olla, una rara avis a les cartes dels restaurants

Si un dia a Barcelona sentíssiu la necessitat imperiosa de menjar escudella i carn d'olla, on aniríeu? No són tantes les opcions disponibles, passades les festes nadalenques… En aquest article, visitem el restaurant Haddock, a l'Antiga Esquerra de l'Eixample, un dels pocs llocs de la ciutat on encara es pot gaudir d'aquest plat tradicional. 

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Sopa de lletres

Els cuiners poden ajudar a fer un món millor?

Alimentar persones és un acte que requereix generositat i responsabilitat, i és just que es reconegui la tasca de qui, des de la cuina, és capaç d'actuar en situacions d'emergència.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Menjar

Menú del mes de febrer

Cúrcuma, faves, maires i mandarines, quatre ingredients amb què podem preparar quatre receptes delicioses, com una pita, una amanida, una fregitel·la i un flam. No us perdeu el menú d'aquest mes, per llepar-vos-en els dits!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Master Class

Flams salats

Són unes de les receptes més populars, de mil i una varietats i de sabors diferents. Tanta varietat, que fins i tot se'n poden fer tant de dolços com de salats, com ens demostra aquest mes Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Oda al romesco amb homenatge inclòs

Història de la cuina catalana i occitana, de Vicent Marqués, és una obra exhaustiva i monumental amb un gran valor, beneïda per Colman Andrews i Ferran Adrià, entre d'altres. Edicions Sidillà n'acaba de publicar el setè volum, dedicat als guisats, els ous i les truites. CUINA té el goig de presentar-vos un dels monogràfics que s'hi inclouen, i que versa sobre el romesco, una de les salses emblema del nostre patrimoni culinari. El text ve amanit amb dues de les receptes compilades per Marqués i revisades per la cuinera Mayela Armas, autora també de les altres dues.

Text: Judith Càlix / Extracte: Vicent Marqués ('Història de la cuina...') / Foto: Becky Lawton / Recepta i cuina: Mayela Armas

Menjar / La convidada

Bull de tonyina amb un amfitrió de cine

M'acosto fins a Vilanova i la Geltrú per dinar amb l'actor Sergi López, que m'espera amb un plat genuïnament vilanoví que no he tastat mai.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Tot al negre

El negre és sinònim d'elegància, luxe i sofisticació, i a la cuina trobem ingredients que duen el color al nom, com el gall negre del Penedès, el pèsol negre, el bull negre, les trompetes de la mort i el nap negre. Amb tots plegats, hem preparat una colla de receptes que trobareu a continuació, i que són sofisticades –i fàcils–, elegants i delicioses. 

Edició: Ferran Caldés / Receptes, cuina i foto: Ana Casanova

Menjar

Plats amb nom de ciutat

Viatjar permet conèixer altres països i ciutats i altres gastronomies, cadascuna amb la seva singularitat. Si mai heu visitat Lió, Milà o Bratislava, segur que hi heu pogut assaborir les patates a la lionesa, l'ossobuco a la milanesa i els rotlles de Bratislava. I, si no heu tingut l'oportunitat d'anar-hi, només cal que feu un cop d'ull a les receptes d'aquestes pàgines per viatjar-hi sense moure-us de casa.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, estrenem una secció en què volem donar-vos algunes idees per cuinar plats boníssims i originals quan només us quedin uns pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París / Foto: Enrique Marco

Menjar / Les postres de casa

Galetes per a totes les ocasions

Per esmorzar, per berenar, per fer el ressopó... Les galetes són uns dolços tan versàtils que sempre val la pena tenir-ne a mà. Aquest mes, Gemma Clofent ens proposa preparar-ne de xocolata amb un toc tropical, unes d'ideals per acompanyar el te i unes altres de ben cruixents i amb un toc deliciós de taronja.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Vi dolç, el tresor oblidat

Uns dels vins més tradicionals de casa nostra s'han convertit en poc més que en un recurs gastronòmic que només els millors sommeliers i alguns cuiners empren. Potser per valorar-los de debò, cal conèixer-los bé i saber amb què prendre'ls.

Text: Lluís Romero / Foto: Cedides pels cellers

Beure / Tria de tres

El millor maridatge és el que t'agrada

Sovint, quan parlem de maridatge, ens venen al cap unes normes estrictes. Però la primera pauta que cal tenir clara és tan senzilla com decantar-nos pels nostres gustos personals.

Text: Joan Lluís Gómez

Beure / Pel broc gros

Un espai que ens porta a l'època de la llei seca

Vibra Speakeasy, amagat al soterrani d'un hotel de Barcelona, té una carta de còctels prohibits que es conserven en botes i hi envelleixen.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

Helles, la bavaresa

A l'ombra de les pilsen, no és habitual que cervesers de fora de Baviera en produeixin d'acord amb els cànons tradicionals.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

7 novetats catalanes de la guia Michelin

Repassem algunes de les noves incorporacions amb una estrella, una estrella verda i una distinció Bib Gourmand en l'edició del 2025 de la guia francesa.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Plats inspirats en el caliu de la brasa

La flama és el fil conductor de Brabo, al barri de Gràcia, amb Rafa Panatieri i Jorge Sastre al capdavant.

Text: Judith Càlix / Foto: Cedides

Viure / Pròxima parada

Barcelona, amb Albert Adrià

La capital catalana enguany esdevé cabdal davant del repte que suposa per al país ser també la primera Regió Mundial de la Gastronomia a Europa.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Demànda Future Market

Normalitzant el 'zero waste' a Valls

El polígon industrial de la capital de la comarca tarragonina de l'Alt Camp abraça un gran projecte de consum sostenible en el qual són primordials el menjar i el beure de proximitat.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

A casa de l'Àngel, la Vivi i la Pepi

Aquest mes, ens acostem a Valls a tastar un bon esmorzar de forquilla, al barri Gòtic de Barcelona a fer un àpat íntim i al Clot a gaudir d'un vermut deliciós.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Lectures de febrer i la 'playlist' de Vicky Sevilla

No hi ha res millor per relaxar-se que un bon llibre, i aquest mes en tenim per a tots els gustos: enciclopèdies, cuina internacional, receptaris i la història d'un bar molt especial.

Text: Ferran Caldés

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre al febrer

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, festes i propostes gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Amanida de mongetes tendres, patates i salsa romesco
  • Amanida tèbia de faves
  • Bull de tonyina
  • 'Coleslaw'
  • Conill amb romesco
  • Crema de pastanaga i nous
  • Cruixent de coliflor amb salsa romesco
  • Cuixa confitada de gall negre del Penedès amb cruixent de la seva pell
  • Flam de mandarina
  • Flam salat de calçots
  • Florentines
  • Galetes de xocolata i fruita de la passió
  • Gyozes de gall negre del Penedès amb trompetes de la mort
  • Maires amb porro
  • Nap negre amb suc d'escabetx
  • Ossobuco a la milanesa
  • Pastes de te
  • Patates a la lionesa amb ceba
  • Pèsol negre amb ou mollet i xips de bull negre
  • Pita de pollastre amb maionesa de cúrcuma
  • Romescada
  • Rotlles de Bratislava
  • Salsa romesco
  • Sopa de vegetals i wakame
  • Trinxat de col i pastanaga
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 286

DONEM COLOR A L'HIVERN!

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Àlex Carrera i Cristina Feliu

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: