Donem color a l'hivern!
Actualitat / Plats del mes
Per estar al dia en el món gastronòmic
Catalunya ja és Regió Mundial de la Gastronomia, hem conegut qui fa la millor botifarra catalana, ens hem acomiadat d'un local històric de Cadaqués i a Itàlia pateixen per la tòfona blanca
Actualitat / L'Entrevista
Àlex Carrera i Cristina Feliu
L'Aliança d'Anglès
No és cap exageració: no hi ha un restaurant comparable a l'Aliança d'Anglès al país. Va ser una cooperativa agrícola, un casino, un bar musical i un reservat gairebé clandestí, i ara és un restaurant superb liderat per una parella plena d'amor a la terra i amb ganes d'empoderar-se.
Actualitat / Nutrició
Desmuntant mites sobre la celiaquia
Quan es tracta d'evitar el gluten
Actualitat / Preguntes (im)pertinents
Per què els ametllers floreixen al febrer?
De com la floració d'aquests arbres quan encara és hivern és un salvavides per als mateixos fruits i per a les abelles que s'aventuren a sortir del rusc quan encara no ha arribat la primavera.
Actualitat / Gastroquiz
Marta Minoves
Amb el seu plat Fonda Tor, aquesta berguedana de 22 anys ha estat guardonada amb l'European Young Chef Award 2024, que la reconeix com la millor cuinera jove del continent. Ha estudiat el grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques del CETT-UB i ha fet les pràctiques al restaurant Aponiente, d'Ángel León, a El Puerto de Santa María.
Actualitat
L'escudella i carn d'olla, una rara avis a les cartes dels restaurants
Si un dia a Barcelona sentíssiu la necessitat imperiosa de menjar escudella i carn d'olla, on aniríeu? No són tantes les opcions disponibles, passades les festes nadalenques… En aquest article, visitem el restaurant Haddock, a l'Antiga Esquerra de l'Eixample, un dels pocs llocs de la ciutat on encara es pot gaudir d'aquest plat tradicional.
Actualitat / Sopa de lletres
Els cuiners poden ajudar a fer un món millor?
Alimentar persones és un acte que requereix generositat i responsabilitat, i és just que es reconegui la tasca de qui, des de la cuina, és capaç d'actuar en situacions d'emergència.
Menjar
Menú del mes de febrer
Cúrcuma, faves, maires i mandarines, quatre ingredients amb què podem preparar quatre receptes delicioses, com una pita, una amanida, una fregitel·la i un flam. No us perdeu el menú d'aquest mes, per llepar-vos-en els dits!
Menjar / Master Class
Flams salats
Són unes de les receptes més populars, de mil i una varietats i de sabors diferents. Tanta varietat, que fins i tot se'n poden fer tant de dolços com de salats, com ens demostra aquest mes Carme Ruscalleda.
Menjar
Oda al romesco amb homenatge inclòs
Història de la cuina catalana i occitana, de Vicent Marqués, és una obra exhaustiva i monumental amb un gran valor, beneïda per Colman Andrews i Ferran Adrià, entre d'altres. Edicions Sidillà n'acaba de publicar el setè volum, dedicat als guisats, els ous i les truites. CUINA té el goig de presentar-vos un dels monogràfics que s'hi inclouen, i que versa sobre el romesco, una de les salses emblema del nostre patrimoni culinari. El text ve amanit amb dues de les receptes compilades per Marqués i revisades per la cuinera Mayela Armas, autora també de les altres dues.
Menjar / La convidada
Bull de tonyina amb un amfitrió de cine
M'acosto fins a Vilanova i la Geltrú per dinar amb l'actor Sergi López, que m'espera amb un plat genuïnament vilanoví que no he tastat mai.
Menjar
Tot al negre
El negre és sinònim d'elegància, luxe i sofisticació, i a la cuina trobem ingredients que duen el color al nom, com el gall negre del Penedès, el pèsol negre, el bull negre, les trompetes de la mort i el nap negre. Amb tots plegats, hem preparat una colla de receptes que trobareu a continuació, i que són sofisticades –i fàcils–, elegants i delicioses.
Menjar
Plats amb nom de ciutat
Viatjar permet conèixer altres països i ciutats i altres gastronomies, cadascuna amb la seva singularitat. Si mai heu visitat Lió, Milà o Bratislava, segur que hi heu pogut assaborir les patates a la lionesa, l'ossobuco a la milanesa i els rotlles de Bratislava. I, si no heu tingut l'oportunitat d'anar-hi, només cal que feu un cop d'ull a les receptes d'aquestes pàgines per viatjar-hi sense moure-us de casa.
Menjar / En un pim-pam
Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients
Amb el cuiner Arnau París, estrenem una secció en què volem donar-vos algunes idees per cuinar plats boníssims i originals quan només us quedin uns pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!
Menjar / Les postres de casa
Galetes per a totes les ocasions
Per esmorzar, per berenar, per fer el ressopó... Les galetes són uns dolços tan versàtils que sempre val la pena tenir-ne a mà. Aquest mes, Gemma Clofent ens proposa preparar-ne de xocolata amb un toc tropical, unes d'ideals per acompanyar el te i unes altres de ben cruixents i amb un toc deliciós de taronja.
Beure / Glops
Un tast de l'actualitat del sector del vi
Beure
Vi dolç, el tresor oblidat
Uns dels vins més tradicionals de casa nostra s'han convertit en poc més que en un recurs gastronòmic que només els millors sommeliers i alguns cuiners empren. Potser per valorar-los de debò, cal conèixer-los bé i saber amb què prendre'ls.
Beure / Tria de tres
El millor maridatge és el que t'agrada
Sovint, quan parlem de maridatge, ens venen al cap unes normes estrictes. Però la primera pauta que cal tenir clara és tan senzilla com decantar-nos pels nostres gustos personals.
Beure / Pel broc gros
Un espai que ens porta a l'època de la llei seca
Vibra Speakeasy, amagat al soterrani d'un hotel de Barcelona, té una carta de còctels prohibits que es conserven en botes i hi envelleixen.
Beure / Birrologia
Helles, la bavaresa
A l'ombra de les pilsen, no és habitual que cervesers de fora de Baviera en produeixin d'acord amb els cànons tradicionals.
Viure / Gastropistes
7 novetats catalanes de la guia Michelin
Repassem algunes de les noves incorporacions amb una estrella, una estrella verda i una distinció Bib Gourmand en l'edició del 2025 de la guia francesa.
Viure / Taula reservada
Plats inspirats en el caliu de la brasa
La flama és el fil conductor de Brabo, al barri de Gràcia, amb Rafa Panatieri i Jorge Sastre al capdavant.
Viure / Pròxima parada
Barcelona, amb Albert Adrià
La capital catalana enguany esdevé cabdal davant del repte que suposa per al país ser també la primera Regió Mundial de la Gastronomia a Europa.
Viure / L'adreça
Demànda Future Market
Normalitzant el 'zero waste' a Valls
El polígon industrial de la capital de la comarca tarragonina de l'Alt Camp abraça un gran projecte de consum sostenible en el qual són primordials el menjar i el beure de proximitat.
Viure / Entaulats
A casa de l'Àngel, la Vivi i la Pepi
Aquest mes, ens acostem a Valls a tastar un bon esmorzar de forquilla, al barri Gòtic de Barcelona a fer un àpat íntim i al Clot a gaudir d'un vermut deliciós.
Viure / Mediateca
Lectures de febrer i la 'playlist' de Vicky Sevilla
No hi ha res millor per relaxar-se que un bon llibre, i aquest mes en tenim per a tots els gustos: enciclopèdies, cuina internacional, receptaris i la història d'un bar molt especial.
Viure / Agenda
Les activitats que no us podeu perdre al febrer
Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, festes i propostes gastronòmiques, sols o acompanyats!
- Amanida de mongetes tendres, patates i salsa romesco
- Amanida tèbia de faves
- Bull de tonyina
- 'Coleslaw'
- Conill amb romesco
- Crema de pastanaga i nous
- Cruixent de coliflor amb salsa romesco
- Cuixa confitada de gall negre del Penedès amb cruixent de la seva pell
- Flam de mandarina
- Flam salat de calçots
- Florentines
- Galetes de xocolata i fruita de la passió
- Gyozes de gall negre del Penedès amb trompetes de la mort
- Maires amb porro
- Nap negre amb suc d'escabetx
- Ossobuco a la milanesa
- Pastes de te
- Patates a la lionesa amb ceba
- Pèsol negre amb ou mollet i xips de bull negre
- Pita de pollastre amb maionesa de cúrcuma
- Romescada
- Rotlles de Bratislava
- Salsa romesco
- Sopa de vegetals i wakame
- Trinxat de col i pastanaga