Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 289
Cuina núm. 289. Maig 2025

Inspiració mediterrània

En aquest número

Actualitat / Plats del mes

Per estar al dia en el món gastronòmic

Text: Salvador Garcia-Arbós

Actualitat / L'Entrevista

Ana Ruiz

Restaurant AQ

Malauradament, no és habitual trobar grans cuineres amb experiència contrastada a la restauració catalana que es mantinguin al peu del canó després de tants anys. Aquesta logronyesa, formada entre grans noms i grans hotels, lidera discretament la cuina d’un dels restaurants més respectats de Tarragona.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Actualitat / Preguntes (im)pertinents

Quina és la millor manera de degustar albercocs?

De com el sabor dels albercocs al maig és el de les rialles d’estiu, els matins lluminosos i les cançons d’un instrument de fusta armeni.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

Actualitat / Gastroquiz

Sergi Palacín

Aquest barceloní de 35 anys va formar-se a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils, va passar pels fogons d’elBulli i ha viscut deu anys a Tailàndia, on ha exercit de cap de cuina i d’R+D del restaurant Gaggan, de Bangkok. De tornada a Catalunya, fa dos anys va obrir el seu projecte personal, HIU, a Cambrils, amb la seva dona.

Text: Ferran Caldés

Actualitat / Cuina de dades

Les grans fites del disseny alimentari

Les connexions entre l’alimentació, la cuina, el menjar i el disseny són infinites. El food design o disseny alimentari és la disciplina que abasta aquest univers quotidià i essencial per a qualsevol cultura i societat, i engloba la creació d’estris i eines de cuina, dels productes que consumim, dels espais dels bars i els restaurants, de les cadenes de producció industrial i, fins i tot, dels esdeveniments gastronòmics.

Actualitat

Passió pels olis

Pocs plaers són tan senzills com sucar pa en oli d’oliva, i pocs plats es resisteixen a ser amanits o cuinats amb aquest ingredient obtingut de la premsada de l’oliva. De fet, el conreu de l’olivera és clau en el nostre paisatge, motor econòmic i un referent cultural tradicional. Per conèixer, gaudir i triar l’oli d’oliva més adequat per al nostre rebost, us oferim algunes pistes.

Text: Mònica Ramírez

Actualitat / Sopa de lletres

Podem integrar els expats a la nostra cuina?

Entre la gran quantitat de veïns que darrerament han arribat a casa nostra per viure-hi i treballar, trobem una nova identitat col·lectiva, els anomenats expats.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Menjar

Menú del mes de maig

Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú protagonitzat per la potència aromàtica del fonoll i l’all, el gust de mar de la gamba vermella i el perfum de les maduixes del Maresme. Quatre receptes per llepar-vos-en els dits!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Menjar / Els 40 principals

Els suquets de peix

Aquest mes, el protagonisme és per a la cuina marinera, que arreu del país ens ofereix receptes delicioses amb els productes més frescos del mar lligades amb una bona picada per arrodonir el guisat. Uns suquets i unes picades que formen part dels 40 principals de Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Menjar

Guardianes dels sabors de la Barceloneta

Al seu darrer llibre, Mare mar, l’artista i escriptora experta en la mar Marina Monsonís recupera la memòria viva de la Barceloneta. D’entre les veus que recull, volem destacar les d’un grup de dones que, des de perspectives diverses, han tingut un paper clau a l'hora de preservar i difondre els peixos locals i el patrimoni culinari del barri. El text es marida amb un menú inspirat en plats barcelonetencs de sempre.

Extractes: Marina Monsonís / Receptes: Núria Sánchez / Cuina: Rais Esteve / Estilisme: Inés Montoya / Foto: Enrique Marco - Oriol Clavera - Pep Montoya (receptes)

Menjar / La convidada

A Sabadell, a tastar el fricandó de la Pontnou

Faig una escapada a la cocapital vallesana, on l’estilista i articulista m’espera amb un guisat que és una de les seves especialitats culinàries.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

Menjar

Èxtasi primaveral

La primavera és una època d’esclat de colors, sabors i aromes que podem traslladar de manera molt senzilla a la cuina. Les maduixes, de tonalitat vermella i de gust dolç, són una de les estrelles d’aquesta temporada, que podem combinar amb altres ingredients per preparar dolços espectaculars.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: StockFood-Irina Meliukh

Menjar / Nutrició

La microbiota intestinal influeix en el rendiment físic?

La importància de la microbiota va més enllà del nostre sistema immune, ja que també afecta a la manera com aprofitem al màxim l'exercici fisic que fem.

Text: Redacció / Receptes: David Caballero

Menjar

Receptari Caules: la clau de l'origen de la maionesa

Un receptari pot ser més que un recull de plats. El Receptari Caules, el primer d’una família burgesa escrit en català, ens descobreix la cuina refinada de les cases benestants de Maó al segle XVIII, però, a més, hi apareix per primera vegada la preparació de la salsa maionesa.

Text: Judith Càlix / Receptes: Jaime Pérez Sicília / Foto: 7Portes

Menjar / En un pim-pam

Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients

Amb el cuiner Arnau París, estrenem una secció en què volem donar-vos algunes idees per cuinar plats boníssims i originals quan només us quedin uns pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!

Recepta i cuina: Arnau París / Foto: Enrique Marco

Menjar / Les postres de casa

Postres que has de fer almenys un cop a la vida

El receptari tradicional és ple de dolços memorables per acabar els àpats, i aquest mes us en proposem tres de deliciosos: el menjar blanc, típic de Reus, el clàssic mel i mató i uns carquinyolis que són una temptació a qualsevol hora del dia.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Beure / Glops

Un tast de l'actualitat del sector del vi

Beure

Disseny i vi: una aliança inevitable

No només el menjar entra per la vista. El vi també ho fa i per això són tan importants el disseny de les etiquetes i la imatge de marca que transmeten els cellers. Ho hem volgut analitzar amb alguns dels estudis de disseny més prestigiosos del país.

Text: Ruth Troyano / Foto: Cedides

Beure / Joc de copes

Amb sol, barbacoa, i que no hi falti l'escalivada!

El foc, la brasa i l’aire lliure... És temps de sentir l’olor de fum sota el sol que ja comença a treure el cap. La copa no hi pot faltar, ara bé, quina és la que lliga millor amb els torrats?

Text: Sílvia Culell

Beure / Pel broc gros

Una cocteleria jove que busca l'excel·lència

Hoom, a Cerdanyola del Vallès, és un espai càlid i polivalent que ofereix còctels d’autor excel·lents, platets de qualitat i bona música en directe.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Beure / Birrologia

Dunkles Bock

El qualificatiu dunkles, ‘fosca’ en alemany, se li afegeix per diferenciar-la d’una varietat més moderna, la Maibock, de tonalitat més clara.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Viure / Gastropistes

8 masies històriques on es menja de meravella

Arreu del territori, trobem masies plenes d’història que no només ens transporten al passat, ja que n’hi ha moltes que s’han convertit en restaurants on podem fer àpats deliciosos.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Viure / Taula reservada

Una cuina compromesa amb l'entorn

L'Ermita, un clàssic de la comarca, per la ubicació i la cuina, mereix que s'hi faci pelegrinatge gastronòmic des de qualsevol punt del país.

Text: Judith Càlix

Viure / Pròxima parada

Sylt, amb Jan-Philipp Berner

La més gran de les illes frisones, al nord d’Alemanya, també és la més preuada entre els gurmets que busquen autenticitat gastronòmica en paratges naturals preciosos.

Text: Belén Parra

Viure / L'adreça

Delacrem Terra, 'gelati' de proximitat

El mestre gelater Massimo Pignata obre el tercer local a Barcelona amb un concepte propi que ret homenatge al producte i als productors catalans a través de les seves creacions.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Viure / Entaulats

Cuina d'aquí, de Mèxic i del Marroc

Aquest mes, visitem dos locals de Barcelona i un dels afores de Girona on tastem cuina catalana, mexicana i marroquina per fer un petit viatge gastronòmic sense sortir del Catalunya.

Text: Ferran Caldés i Margalida Ripoll

Viure / Mediateca

Els llibres de maig i la playlist d'Ana Ruiz

Des de la ciència de la cuina fins als entrepans, passant per l’alta cuina, la gastronomia índia i italiana i els secrets de l’hummus, aquest mes arriba carregat de bones propostes literàries.

Text: Maria Sicilia

Viure / Agenda

Les activitats que no us podeu perdre al maig

Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!

Receptes
  • Arròs amb galeres
  • Aigua de maduixes, roses i saüc
  • Amanida de llenties i hortalisses amb herbes fresques
  • Bacallà amb borrida
  • Bunyols de moixina
  • Carquinyolis
  • Croquetes de lluç i gambes
  • Cupcake de maduixes i saüc
  • Espaguetis a la Norma
  • Espinacs a l'anglesa
  • Farcellets de verat curat amb escabetx de pastanaga
  • Fricandó de l'àvia Teresa
  • Galette de maduixes i ruibarbre
  • Gamba blanca marinada amb ajoblanco
  • Iogurt amb fruites vermelles i civada
  • Marsapans
  • Mel i mató amb nous
  • Menjar blanc
  • Neules de nata amb coulis de maduixes
  • Niu de patata al forn amb ou, espinacs i xampinyons
  • Pastisset de maduixes i crema
  • Patates de l'àvia a la carmanyola
  • Puré de patates i formatge de cabra amb espinacs saltats
  • Suquet de rap i musclos
  • Timbal de pollastre amb allioli de poma
  • Verdures agredolces amb aroma de fonoll
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: