
Inspiració mediterrània
Actualitat / Plats del mes
Per estar al dia en el món gastronòmic
Actualitat / L'Entrevista
Ana Ruiz
Restaurant AQ
Malauradament, no és habitual trobar grans cuineres amb experiència contrastada a la restauració catalana que es mantinguin al peu del canó després de tants anys. Aquesta logronyesa, formada entre grans noms i grans hotels, lidera discretament la cuina d’un dels restaurants més respectats de Tarragona.
Actualitat / Preguntes (im)pertinents
Quina és la millor manera de degustar albercocs?
De com el sabor dels albercocs al maig és el de les rialles d’estiu, els matins lluminosos i les cançons d’un instrument de fusta armeni.
Actualitat / Gastroquiz
Sergi Palacín
Aquest barceloní de 35 anys va formar-se a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils, va passar pels fogons d’elBulli i ha viscut deu anys a Tailàndia, on ha exercit de cap de cuina i d’R+D del restaurant Gaggan, de Bangkok. De tornada a Catalunya, fa dos anys va obrir el seu projecte personal, HIU, a Cambrils, amb la seva dona.
Actualitat / Cuina de dades
Les grans fites del disseny alimentari
Les connexions entre l’alimentació, la cuina, el menjar i el disseny són infinites. El food design o disseny alimentari és la disciplina que abasta aquest univers quotidià i essencial per a qualsevol cultura i societat, i engloba la creació d’estris i eines de cuina, dels productes que consumim, dels espais dels bars i els restaurants, de les cadenes de producció industrial i, fins i tot, dels esdeveniments gastronòmics.
Actualitat
Passió pels olis
Pocs plaers són tan senzills com sucar pa en oli d’oliva, i pocs plats es resisteixen a ser amanits o cuinats amb aquest ingredient obtingut de la premsada de l’oliva. De fet, el conreu de l’olivera és clau en el nostre paisatge, motor econòmic i un referent cultural tradicional. Per conèixer, gaudir i triar l’oli d’oliva més adequat per al nostre rebost, us oferim algunes pistes.
Actualitat / Sopa de lletres
Podem integrar els expats a la nostra cuina?
Entre la gran quantitat de veïns que darrerament han arribat a casa nostra per viure-hi i treballar, trobem una nova identitat col·lectiva, els anomenats expats.
Menjar
Menú del mes de maig
Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú protagonitzat per la potència aromàtica del fonoll i l’all, el gust de mar de la gamba vermella i el perfum de les maduixes del Maresme. Quatre receptes per llepar-vos-en els dits!
Menjar / Els 40 principals
Els suquets de peix
Aquest mes, el protagonisme és per a la cuina marinera, que arreu del país ens ofereix receptes delicioses amb els productes més frescos del mar lligades amb una bona picada per arrodonir el guisat. Uns suquets i unes picades que formen part dels 40 principals de Carme Ruscalleda.
Menjar
Guardianes dels sabors de la Barceloneta
Al seu darrer llibre, Mare mar, l’artista i escriptora experta en la mar Marina Monsonís recupera la memòria viva de la Barceloneta. D’entre les veus que recull, volem destacar les d’un grup de dones que, des de perspectives diverses, han tingut un paper clau a l'hora de preservar i difondre els peixos locals i el patrimoni culinari del barri. El text es marida amb un menú inspirat en plats barcelonetencs de sempre.
Menjar / La convidada
A Sabadell, a tastar el fricandó de la Pontnou
Faig una escapada a la cocapital vallesana, on l’estilista i articulista m’espera amb un guisat que és una de les seves especialitats culinàries.
Menjar
Èxtasi primaveral
La primavera és una època d’esclat de colors, sabors i aromes que podem traslladar de manera molt senzilla a la cuina. Les maduixes, de tonalitat vermella i de gust dolç, són una de les estrelles d’aquesta temporada, que podem combinar amb altres ingredients per preparar dolços espectaculars.
Menjar / Nutrició
La microbiota intestinal influeix en el rendiment físic?
La importància de la microbiota va més enllà del nostre sistema immune, ja que també afecta a la manera com aprofitem al màxim l'exercici fisic que fem.
Menjar
Receptari Caules: la clau de l'origen de la maionesa
Un receptari pot ser més que un recull de plats. El Receptari Caules, el primer d’una família burgesa escrit en català, ens descobreix la cuina refinada de les cases benestants de Maó al segle XVIII, però, a més, hi apareix per primera vegada la preparació de la salsa maionesa.
Menjar / En un pim-pam
Tres receptes ràpides i amb només cinc ingredients
Amb el cuiner Arnau París, estrenem una secció en què volem donar-vos algunes idees per cuinar plats boníssims i originals quan només us quedin uns pocs ingredients a la nevera. I el millor de tot és que els podeu preparar en un tres i no res!
Menjar / Les postres de casa
Postres que has de fer almenys un cop a la vida
El receptari tradicional és ple de dolços memorables per acabar els àpats, i aquest mes us en proposem tres de deliciosos: el menjar blanc, típic de Reus, el clàssic mel i mató i uns carquinyolis que són una temptació a qualsevol hora del dia.
Beure / Glops
Un tast de l'actualitat del sector del vi
Beure
Disseny i vi: una aliança inevitable
No només el menjar entra per la vista. El vi també ho fa i per això són tan importants el disseny de les etiquetes i la imatge de marca que transmeten els cellers. Ho hem volgut analitzar amb alguns dels estudis de disseny més prestigiosos del país.
Beure / Joc de copes
Amb sol, barbacoa, i que no hi falti l'escalivada!
El foc, la brasa i l’aire lliure... És temps de sentir l’olor de fum sota el sol que ja comença a treure el cap. La copa no hi pot faltar, ara bé, quina és la que lliga millor amb els torrats?
Beure / Pel broc gros
Una cocteleria jove que busca l'excel·lència
Hoom, a Cerdanyola del Vallès, és un espai càlid i polivalent que ofereix còctels d’autor excel·lents, platets de qualitat i bona música en directe.
Beure / Birrologia
Dunkles Bock
El qualificatiu dunkles, ‘fosca’ en alemany, se li afegeix per diferenciar-la d’una varietat més moderna, la Maibock, de tonalitat més clara.
Viure / Gastropistes
8 masies històriques on es menja de meravella
Arreu del territori, trobem masies plenes d’història que no només ens transporten al passat, ja que n’hi ha moltes que s’han convertit en restaurants on podem fer àpats deliciosos.
Viure / Taula reservada
Una cuina compromesa amb l'entorn
L'Ermita, un clàssic de la comarca, per la ubicació i la cuina, mereix que s'hi faci pelegrinatge gastronòmic des de qualsevol punt del país.
Viure / Pròxima parada
Sylt, amb Jan-Philipp Berner
La més gran de les illes frisones, al nord d’Alemanya, també és la més preuada entre els gurmets que busquen autenticitat gastronòmica en paratges naturals preciosos.
Viure / L'adreça
Delacrem Terra, 'gelati' de proximitat
El mestre gelater Massimo Pignata obre el tercer local a Barcelona amb un concepte propi que ret homenatge al producte i als productors catalans a través de les seves creacions.
Viure / Entaulats
Cuina d'aquí, de Mèxic i del Marroc
Aquest mes, visitem dos locals de Barcelona i un dels afores de Girona on tastem cuina catalana, mexicana i marroquina per fer un petit viatge gastronòmic sense sortir del Catalunya.
Viure / Mediateca
Els llibres de maig i la playlist d'Ana Ruiz
Des de la ciència de la cuina fins als entrepans, passant per l’alta cuina, la gastronomia índia i italiana i els secrets de l’hummus, aquest mes arriba carregat de bones propostes literàries.
Viure / Agenda
Les activitats que no us podeu perdre al maig
Traieu l'agenda i apunteu-vos aquestes propostes. Arreu del territori, podeu gaudir de fires, de festes i de trobades gastronòmiques, sols o acompanyats!
- Arròs amb galeres
- Aigua de maduixes, roses i saüc
- Amanida de llenties i hortalisses amb herbes fresques
- Bacallà amb borrida
- Bunyols de moixina
- Carquinyolis
- Croquetes de lluç i gambes
- Cupcake de maduixes i saüc
- Espaguetis a la Norma
- Espinacs a l'anglesa
- Farcellets de verat curat amb escabetx de pastanaga
- Fricandó de l'àvia Teresa
- Galette de maduixes i ruibarbre
- Gamba blanca marinada amb ajoblanco
- Iogurt amb fruites vermelles i civada
- Marsapans
- Mel i mató amb nous
- Menjar blanc
- Neules de nata amb coulis de maduixes
- Niu de patata al forn amb ou, espinacs i xampinyons
- Pastisset de maduixes i crema
- Patates de l'àvia a la carmanyola
- Puré de patates i formatge de cabra amb espinacs saltats
- Suquet de rap i musclos
- Timbal de pollastre amb allioli de poma
- Verdures agredolces amb aroma de fonoll