
Tot un món de crestes!
Tendències
Tot el que us cal per ser 'foodies' de debò
Genis del foc
Pere Carrió
Gat Blau
Amb Jo Mestres a la sala, reivindiquen el valor gastronòmic dels vegetals sense renunciar a la proteïna animal. El seu granet de sorra per canviar el model agroalimentari actual.
Per fer boca / Gastropistes
En temps de verema, raïm!
Més enllà de menjar-nos-el sol, com a fruita, fer-ne vi o celebrar-hi el Cap d’Any, el raïm té més utilitats: en podem fer un amaniment (en forma d’oli i de vinagre), i també en fem galetes, melmelades i pastissos, ens el bevem com a most o cervesa i, fins i tot, el llegim i ens hidrata la pell. Quin fruit!
Per fer boca / Taula Reservada
Al Marge
Badalona
Per fer boca / 24 hores a...
Dijon
Una capital gastronòmica d'especialitats
Per fer boca / Caçasabors
Formatge Port de Reig
Mar de Formatges és una de les formatgeries més joves del país i el somni de Sandra Negre, que va fer-lo realitat el 2019 al Port de la Selva, al nord del cap de Creus, a l’Alt Empordà.
A la cuina / El menú del mes
Setembre
Ja ho teniu tot a punt per començar un nou curs? Nosaltres sí, i, a més, volem acomiadar els mesos d’estiu amb un menú suculent format per quatre plats que combinen fruites i hortalisses de temporada, un peix molt popular –de carn dura i consistent– i una beguda de poma de baixa graduació. Una combinació deliciosa per deixar enrere la calor.
A la cuina / Master class
Com podem fer pa a casa?
Carme Ruscalleda ens explica com podem fer pa a casa: cal tenir ben clara la recepta que ens proposem elaborar, tenir a punt els ingredients, de la millor qualitat possible, i el forn a la temperatura òptima. El resultat obtingut sempre estarà relacionat amb la tècnica aplicada i la qualitat dels ingredients que fem servir.
A la cuina
Un món de crestes!
Especiades, picants, de carn o vegetarianes; amb cruixent massa fregida, de tipus brick, de farina de blat de tota la vida o de blat de moro (per a celíacs); al forn o, fins i tot, al vapor amb ingredients crus... Les crestes poblen les nostres taules i les d’arreu del món i nosaltres hem decidit que era un bon moment per fer una repassada a aquest plaer embolcallat que amaga sorpreses boníssimes i que ens podem menjar amb una mà.
A la cuina / El xef a casa
L’entrepà gurmet més estiuenc de la costa americana
El nostre xef a casa, Pep Nogué, ha visitat Gerard Román Solanas, de Barcelona, per cuinar conjuntament un entrepà originari de Nova Anglaterra. En Gerard, de 28 anys, és enginyer multimèdia i treballa de programador per a empreses. És un apassionat de la cuina, una passió que li ha transmès el pare, cuiner professional.
A la cuina
Conserves
Aprofitem els excedents de l'estiu!
La millor manera d’aprofitar bé les fruites i les hortalisses de finals d’estiu és preparar-ne conserves i melmelades. Hem demanat a tota una experta en la matèria, Maria Soler, que ens en doni quatre receptes.
A la cuina / Plaers saludables
Proteïna i esport
La proteïna és un macronutrient essencial per a tothom. Tanmateix, els requeriments de proteïna són encara més importants en els esportistes. Però, com i quan hauríem de consumir les proteïnes?
A la cuina
Llenguado
Un peix pla senzill de preparar, però no per això menys valorat, gastronòmicament. La rendibilitat de la seva carn blanca i la facilitat d’extreure-li les espines el converteixen en un plat mariner molt apreciat per tot tipus de consumidors: és fàcil de menjar i de digerir. Segurament, l’heu tastat fet ‘à la meunière’ –la clàssica recepta francesa–, però aquí us en proposem tres opcions de formats diferents: en filets a la grenoblesa –un plat també francès, amb la mantega com a protagonista–, sencer al forn, i enrotllat i farcit amb forma de turbants. Us sorprendran!
A la cuina / Les postres de casa
Dolça Itàlia
Tant si heu tingut la sort de passar les vacances a Itàlia com si no, estem més que convençuts que aquests dolços que ens prepara Gemma Clofent us faran viatjar virtualment fins al país de la bota. Per això, us proposem que tasteu dues postres sicilianes (els cannoli i la cassata) i un pastís tradicional (la crostata) que els italians sovint mengen per esmorzar.
Al celler / Tria de tres
Amb xarel·lo
Tres vins seductors per donar pas a la tardor entre aromes herbàcies i uns tocs de frescor
Al celler
Recuperant vinyes ancestrals
A Catalunya hi ha vinyes des de fa més de dos mil anys –van arribar-hi amb els grecs i els fenicis. I els romans van fomentar el comerç i van contribuir a expandir el vi pel territori català i més enllà.
Al celler / Remena, nena
Sips, dos cracs humils a la Champions de la cocteleria
La ‘drinkery house’ de Marc Álvarez i Simone Caporale ofereix glops minimalistes però d’una gran complexitat tècnica
Al rebost
Calendari
Setembre
Ara que s’acaba l’estiu, les sopes fredes es converteixen en cremes versàtils, saboroses i elaborades amb verdures i hortalisses de temporada.
Al rebost / Decàleg
Vinagre
Sobretot de vi, blanc o negre, però també de poma, de xerès, d’arròs, de sidra, de Mòdena... El vinagre és un condiment bàsic de la nostra gastronomia i és present en molts plats més enllà de les vinagretes: salses, escabetxos, envinagrats, amanides, marinats, gaspatxos…
Al rebost
Llegums singulars
El pèsol negre, la mongeta de Castellfollit del Boix, el cigró d’Oristà i el fesol de l’ull ros
Al rebost / Tant de gust
Debosc: Pollastres ecològics entre arbres
Al rebost / Tria bé
Panses vs. orellanes
Diuen que el seu origen es remunta a l’edat mitjana, en receptaris on surt com a complement de guisats de carn i de peixos com el bacallà. I és que, en la cultura mediterrània, la fruita dessecada hi és molt present, especialment com a llaminadura.
Al rebost / L'adreça
Agro, l'Empordà més ecològic
Productes de proximitat i de qualitat. Aquesta és la filosofia de l’Agro Botiga-Bar de Pedret i Marsà, a la comarca de l’Alt Empordà. És un negoci familiar que va sorgir tot just abans de la pandèmia amb la idea de reivindicar l’Empordà més ecològic.
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos per la pizza
Des de la napolitana fins a la novaiorquesa, passant per la d’estil Chicago, la pizza és un plat universal que admet tantes variants i varietats que podeu recórrer el planeta menjant-ne una de diferent cada dia.
Fora de carta / Fes-me feliç
Jordi Díaz
Cinc regals gastronòmics per robar-li el cor a l’actor badaloní
Fora de carta / Sopa de lletres
Medicina culinària
Tenim la sort de viure en un país amb una de les millors esperances de vida del món i, en bona part, és gràcies a l’alimentació mediterrània, que ens permet afrontar els reptes nutricionals amb una posició més favorable que altres països.
- Musclos amb sidra
- Crema de pebrots i cloïsses
- 'Samoses' de patata, espècies i pèsols amb 'chutney' de tomàquet
- Gofres proteiques de pollastre
- Rap amb figues
- Crestes de bacallà amb samfaina i allioli d’olives i julivert
- Empanada criolla amb 'chimichurri'
- 'Spanakopitakia' d’espinacs, pollastre i feta amb salsa tzatziki
- 'Lobster roll'
- Filets de llenguado a la grenoblesa
- Llenguado sencer al forn amb llorer, mostassa i farigola
- Polpetes de llenguado amb gambes vermelles i salsa de cava
- 'Cannoli'
- 'Cassata'
- 'Crostata'
- Gaspatxo de pinya amb gingebre i fruites
- Peres al vi dolç
- Pa de farina d’espelta integral amb ametlles
- Agredolç de préssec
- Melmelada de móres
- Melmelada de figues amb pebre
- Quètxup