Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 285
Cuina núm. 285. Desembre 2024 i Gener 2025 2024

Un Nadal per compartir

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / L'entrevista

Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

Quatre grans cuiners del nostre país han acceptat un joc amb les cartes sense marcar que consisteix a parlar més de present i de futur de la cuina en el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia que Catalunya protagonitza l'any 2025 que no pas dels seus restaurants.

Text: Marc Casanovas / Entrevista: Marc Casanovas i Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Els millors panettones

D'uns anys ençà, els panettones s'han incorporat a les taules nadalenques amb la mateixa entitat que torrons, neules, massapans i altres dolços que ens acompanyen des de fa segles. I bé que s'ho mereixen, perquè és impossible resistir-se a la delicadesa d'un panettone artesà ben fet, una explosió d'aromes i de sabors que ens recorden el que tots sabem: Italians do it better. La tradició de menjar panettone per Nadal, però, ha transcendit les fronteres italianes i, a Catalunya, hi trobem un munt de pastissers que els elaboren com els àngels. 

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Cuina orgullosament de barri

L'Andreuenc és una casa de menjars actual i amb caliu que us farà visitar Sant Andreu

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

Viena

Rica i plena de propostes gastronòmiques tan suggeridores com històriques i diverses, la capital austríaca és especialment encisadora quan s'acaba l'any i en comença un de nou. Cafès d'època, cuina sobre rodes, mercats sota els llums de Nadal, restaurants d'alta volada…

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

El poble català continua sent fidel a l'escudella?

De com Santiago Rusiñol era un gran defensor d'aquesta menja i pronosticava la decadència del país si algun dia deixàvem de menjar carn d'olla

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú del mes

Hivern

Amb bròcoli, avellanes, rap i menta, Sandra Pisa ens proposa un menú per llepar-nos-en els dits: patates al forn, flam salat, suquet de peix i una crema dolça. Uns plats senzills i saludables per desgreixar tants àpats festius!

Text i receptes: Sandra Pisa / Cuina i estilisme: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master Class

Carpaccio

Un tall finíssim de carn o de peix ben amanit pot ser un plat deliciós per presentar a taula. N'aprenem els secrets amb Carme Ruscalleda

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

La màgia de la brioixeria salada

En aquest número, descobrim com la brioixeria salada es pot convertir en una aliada per als aperitius, els snacks i els piscolabis d'aquest Nadal. Ens aboquem a la seva història, parlem de com elaborar-la si tenim alguna intolerància, oferim trucs per cuinar-la a casa i facilitem quatre receptes senzilles: rotlles de pulled pork, pastís Tatin de carbassa, lioneses de salmó marinat i una trena de bolets. Prepareu-vos per fer lluir la taula aquestes festes!

Text: Mònica Ramírez / Receptes i cuina: Ana Casanova i Olaya Cosí / Foto: Ana Casanova

A la cuina / La convidada

Els espaguetis de Xavier Bosch per a les dates assenyalades

M'acosto fins a Sant Cugat del Vallès per dinar amb l'escriptor i periodista barceloní, que em vol posar a prova el llagrimer amb un plat de pasta picant 'all'italiana'

Text: Cristina Serret / Recepta: Xavier Bosch / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Plats per sucar-hi pa (tot el 2025!)

'Qui no té un all té una ceba'; 'gallina vella fa bon caldo'; 's'ha acabat el bròquil'; 'ser un tros de pa'… Del menjar, en surten una quantitat extraordinària d'expressions i refranys que ens defineixen i que són una mostra de la saviesa popular. Lluc Quintana, el cuiner d'un dels restaurants més inspiradors del país, Can Xapes, a Cornellà de Terri (Pla de l'Estany), i la dissenyadora Marta Montenegro, que es coneixen des que, de ben petits, van coincidir al cau, fa tres anys van decidir fer "alguna cosa" junts. I aquest llibre, Per sucar-hi pa, publicat per l'editorial barcelonina Comanegra, n'és el fruit: una olla barrejada que inclou un recull de receptes amb ingredients locals, una reivindicació d'expressions oblidades i els apunts historicolingüístics de Magí Camps. 

Edició: Judith Càlix / Apunts lingüístics: Magí Camps / Receptes: Lluc Quintana / Foto: Laura Pujolàs

A la cuina

Regals comestibles

I si en comptes d'anar al centre comercial per comprar els regals n'hi hagués prou d'anar al mercat i fer-los a la cuina? Hi ha receptes que poden convertir-se en presents deliciosos per als vostres convidats, i aquí en trobareu una mostra que podeu preparar a casa: dos tipus diferents de galetes, una melmelada molt singular i un torró de xocolata blanca i fruita deliciós. 

Edició: Ferran Caldés / Receptes i foto: StockFood - Are Media

A la cuina / Plaers saludables

Es pot evitar l'efecte io-io quan fem dieta?

Parlem de l'efecte io-io o efecte rebot quan, després de fer una dieta per aprimar-nos, recuperem el pes d'una manera ràpida i, de vegades, fins i tot superem el pes inicial

Text: Magda Carlas

A la cuina

Magret d'ànec

Un as a la màniga

El magret d'ànec, de llarga tradició en la gastronomia francesa, és una carn molt versàtil. A casa nostra ha anat guanyant presència a les nostres taules i cuines, sobretot en ocasions festives, i s'ha convertit en un ingredient destacat que ens permet crear plats amb un punt de sofisticació i allunyats de les receptes més clàssiques.

Edició: Ferran Caldés / Receptes i cuina: David Caballero / Foto: Pep Montoya / Estilisme: Inés Montoya

A la cuina / Les postres de casa

Dolços de Nadal

Hi ha res millor que unes bones postres per acabar un àpat espectacular? Aquestes receptes nadalenques que ens proposa Gemma Clofent seran la cirereta del pastís perfecta i una excusa fantàstica perquè els petits de casa us donin un cop de mà a la cuina per preparar uns dolços que són autèntiques obres d'art!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Canyella

És l'escorça de l'arbre de la canyella i té un color marró tirant a vermell característic i una aroma inconfusible, que permet aromatitzar plats salats, dolços i tota mena de peces de rebosteria

Text i receptes: David Caballero

A la cuina

Un any per menjar-se el país

Les millors receptes per celebrar que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia el 2025

El 2025, Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia i es convertirà en la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d'un model turístic innovador i regeneratiu en què la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

Al celler / Tria de tres

Vins de baixa graduació

Tres referències amb menys de deu graus d'alcohol, però plenes de sabors i aromes

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler / Pel broc gros

Un club de vins naturals amb una de les millors seleccions de Barcelona

Contrabando reivindica el vi natural més enllà de les modes i en recupera l'essència amb una proposta engrescadora

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Pilsner txeca, l'originària

La seva popularitat instantània va fer que s'estengués per tot arreu, canviant la indústria i l'imaginari col·lectiu sobre què és una cervesa

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Bombons badalonins, neules i torrons

Teresa, Montserrat, Núria i Sílvia, tercera i quarta generació d'una nissaga de botiguers de Badalona, fan bategar la Bomboneria Almera, comerç històric i emblemàtic de la ciutat

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Brou de Nadal

És la base de l'escudella que no pot faltar a totes les taules el 25 de desembre per celebrar un dels àpats més esperats de l'any

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

La Catalunya dels prodigis

Cinquanta anys que van canviar la gastronomia mundial

Menú de degustació, cuina a baixa temperatura o escumes són conceptes que, quan encetem el segon quart del segle XXI, estan tan divulgats en els cercles de la gastronomia internacional com els noms dels restaurants El Bulli, El Celler de Can Roca o Disfrutar –tots tres, mereixedors, en diferents moments, del títol de millor restaurant del món– i els dels seus cuiners. Una mostra de les aportacions i dels noms més rellevants que han situat Catalunya com el país de referència de la gastronomia d'avui.

En aquestes pàgines especials, us expliquem com ha evolucionat la cuina catalana al llarg de les darreres cinc dècades per passar de ser una gastronomia històrica, però gairebé invisible, a sacsejar el mapamundi gastronòmic per fer-lo més ric i divers. 

Al rebost / Caçasabors

Galetes amb component social

A El Rosal, un error de producció va permetre crear els arrugats, un dels seus productes icònics

Text: Ferran Caldés

Fora de carta

Les sardines són el Plat Favorit dels Catalans 2024

Ja sabem el guanyador del Plat Favorit dels Catalans 2024: les sardines a la brasa s'han convertit en el plat mariner predilecte del país i en el vencedor de la novena edició del concurs. Defensat per Santi Colominas, del restaurant Toc al Mar, de Begur, aquesta recepta s'ha imposat a les dels altres tres finalistes del concurs: la paella de gambot amb costella i tòfona, la caldereta de musclos i el romesquet.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Pecats venials

Dafnis Balduz

Descobrim les temptacions de l'actor que interpreta en Domènec a 'Com si fos ahir'

Text: Joan Callarissa

Fora de Carta / Sopa de lletres

Dues guies per menjar bé, net i just a casa nostra

Com que la majoria de les coses no les coneixem, necessitem que ens orientin i ens ajudin a triar. Això no ha de comportar renunciar al criteri propi

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Tatin de tomàquet
  • Amanida de carxofes, xicoira i parmesà
  • Flam de bledes i avellanes
  • Lioneses salades
  • Tatin de carbassa i bacó
  • 'Spaghetti aglio olio e peperoncino'
  • Sopa de ceba amb farigola
  • Canelons de calçots i beixamel de romesco
  • Cigrons amb sípia i ou ferrat
  • Coca d'espàrrecs verds silvestres
  • Amanida de formatge amb codonyat
  • Coca de ceba, bacallà i mel
  • Torrades amb formatge blau, figues i raïm
  • Arròs caldós amb llamàntol
  • Canelons de bolets
  • Esqueixada de bacallà
  • Rap amb suquet
  • Carpaccio de llamàntol trufat
  • Trena de pasta de full amb bolets
  • Rotlles de 'pulled pork'
  • Filet de vedella de Girona amb trinxat de patata i bròquil 
  • Carpaccio de bacallà, ceba i anxova
  • Wellington de salmó i xampinyons
  • Carpaccio de magret d'ànec
  • Magret d'ànec amb mantega d'herbes
  • Torrada de magret d'ànec i brie
  • Pollastre a la canyella
  • Conill amb llenegues negres seques
  • Mandonguilles de gambes i botifarra negra 
  • Peus de porc amb orella i bacallà
  • Fricandó de vedella blanca amb bolets de primavera
  • Pollastre al forn amb poma
  • Llobarro al forn
  • Musclos amb vi i picada de julivert i nous
  • Peus de porc amb bolets
  • Costelles de porc Duroc confitades
  • Milfulls de patata amb poma i bacallà
  • Pollastre amb escamarlans i ceps
  • Filet de llobarro a les fines herbes
  • Cassola de conill amb olives
  • Suquet de pescadors
  • Crema de xocolata amb menta
  • Pa de pessic d'oli d'oliva
  • Galetes a la florentina
  • Galetes d'espècies
  • Tronc de Nadal de xocolata i trufa
  • Corona de Nadal de xocolata i nous pacanes
  • Caseta de gingebre
  • Galetes de canyella
  • Gelat de canyella
  • Arròs amb llet
  • Pastís invertit de pomes i mel
  • Flam de xocolata amb escuma de iogurt
  • Pa de pessic d'albercoc
  • Patates al forn amb salsa de bròcoli
  • Nadal blanc
  • Vi especiat ('Glühwein')
  • Crema de pèsols
  • Patates amb romaní, farigola, orenga, mostassa i all
  • Coca de forner
  • Melmelada picant
  • Llet merengada 
  • Coca de forner
  • Melmelada de mandarina
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: