Un nou curs amb molt de gust!
Plats del mes
Tot el que heu de saber per estar al dia
Per fer boca / L'entrevista
Núria Bonet i August Dalet
Ca la Núria
Dos anys després de reubicar el seu restaurant de cuina catalana de muntanya preciosista en un casalot majestuós amb els cims més alts a les finestres, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i nutrició els ha honorat amb el Premi Revelació 2024.
Per fer boca / Gastropistes
Les millors pastisseries
La Gran Gala de Pastisseria 2024 va premiar al juny els millors establiments de Barcelona i Girona. És un certamen convocat de manera conjunta pels gremis de les dues demarcacions, i durant l'esdeveniment es van reconèixer els projectes de diferents professionals que, cadascú a la seva manera, han contribuït a posar el món del dolç català en el mapa internacional. Si teniu pensat fer una ruta plena de gust i de sorpreses per Catalunya, preneu nota de totes aquestes adreces!
Per fer boca / La tria de la directora
La resistència del Gòtic
Un local de cuina catalana actualitzada amb plats signats per Jordi Parramon
Per fer boca / Pròxima parada...
Sant Sebastià
És una de les destinacions turístiques més preuades del món i la meca gastronòmica de comensals d'arreu del planeta, que anhelen tastar la qualitat del seu rebost i la singularitat de les seves cuines d'autor. La majoria, de firma basca.
Per fer boca / Preguntes (im)pertinents
Hi ha alguna fórmula alternativa per fer vi?
De com un truc alquímic descrit per un metge de l'edat mitjana pot donar alegries als enòlegs convertint l'aigua en vi. Tot s'ha de dir, un vi una mica passat per aigua...
A la cuina
Menú del mes
Setembre
Granola per començar el dia amb energia, una crema d'albergínia deliciosa, pollastre escabetxat molt aromàtic i una gelatina de préssecs per llepar-vos-en els dits. Tornem de les vacances amb la cuina a tot gas!
A la cuina / Master Class
Safrà
Aquest mes, Carme Ruscalleda ens explica els secrets per treure tot el profit d'una espècia plena d'aroma amb uns macarrons boníssims.
A la cuina
El gust de tornar a l'escola
Molta gent té mal record de dinar a l'escola, pels àpats poc gustosos i repetitius que els obligaven a empassar. Des de fa uns anys, però, estan sorgint propostes per convertir els migdies escolars en espais agradables, amb menjar de qualitat. Hem entrat als menjadors que ho estan canviant tot.
A la cuina / La convidada
Un tast de xarel·lo al cor de Vilafranca del Penedès
Vaig a casa de Maria Bassegoda, empresària especialitzada en la comunicació digital i apassionada del món del vi, que m'espera al terrat amb una cassoleta de musclos i cloïsses per sucar-hi pa.
A la cuina
Plats que són la pera!
Fresques, rostides o al forn, amb plats dolços o salats, poques fruites ofereixen tantes possibilitats com les peres per preparar tota mena de receptes. La seva dolçor delicada combina amb tota mena d'ingredients, i a les pàgines següents ho descobrireu amb una amanida, una 'pinsa', una conserva i un pastís per llepar-vos-en els dits!
A la cuina / Plaers saludables
Són realment sans els edulcorants?
La sacarina es va descobrir fa més de 120 anys, però els últims anys hem conegut molts més edulcorants, de naturalesa molt diversa.
A la cuina
Mandonguilles: la versatilitat està servida
Es poden fer de carn, de peix, de marisc, de verdures... Poques preparacions són tan variades i versàtils com les mandonguilles, que ens permeten preparar primers plats, afegir-les a una sopa, combinar-les amb pasta, per exemple, o cuinar-hi segons plats deliciosos. Tot seguit en trobareu tres propostes per a tots els gustos.
A la cuina / Les postres de casa
Coulants
Dolços amb el cor fondant
El xef francès Michel Bras explica que va necessitar dos anys de prova per inventar el coulant, un dolç que s'ha convertit en l'estrella de la secció de postres de moltes cases. La bona notícia és que a vosaltres no us caldran dos anys per aconseguir resultats excel·lents amb les receptes que ens proposa aquest mes la nostra pastissera de capçalera.
A la cuina / En un tres i no res
Alfàbrega
És un ingredient clau en moltes receptes, especialment de la cuina italiana, com ara el pesto, sopes, postres, sorbets, gelats i batuts. La seva aroma inconfusible i característica l'ha convertit en un dels imprescindibles de la cuina mediterrània.
Al celler / Tria de tres
Varietats singulars de verema
Algunes vinyes amaguen sorpreses que ens remunten als temps en què la verema era una feina totalment manual.
Al celler
Quan no tenir res és tenir-ho tot
Hi ha moltes maneres de fer vi i no sempre mana la propietat. Sommeliers i emprenedors han trobat aixopluc en vinyes i cellers amics i admirats per crear vins amb personalitat i un relat que fuig de convencionalismes. Representen l'univers dels négociants, una figura àmpliament assumida, estesa i reconeguda a França però que a Catalunya encara es mira amb recel i se'n diu el 'per per a'.
Al celler / Pel broc gros
Bloody Mary i entrepans italians en una cocteleria única a Barcelona
Bloody Mary Cocktail Bar aposta per còctels frescos i plaents amb verdures, herbes i fruites fresques.
Al celler / Birrologia
Witbier, el fènix blanc
Història, perduda i renascuda. Avui, la cervesa de blat belga gaudeix d'una bona salut i ha inspirat elaboradors d'arreu per explorar-ne els límits.
Al rebost / L'adreça
Més de cent anys al Vallès Oriental
A la cruïlla de carreteres de Vilanova del Vallès cap a la Roca i el Masnou, els germans Viñallonga Viaplana mantenen viu el bon fer de Cal Cabré 1910, una casa amb arrels fondes.
Al rebost / Caçasabors
Tomàquets secs de la Vall d'Aran
Encantaran n’elabora, juntament amb patés, tapenades i formatge en oli, per reivindicar els productes locals.
Al rebost / Tria bé
Pa de pagès
És un pa que, a casa nostra, té indicació geogràfica protegida i unes característiques que el fan únic. Us les descobrim amb l'ajuda de tot un expert!
Al rebost
La cuina de la cendra: entre la tradició i l'avantguarda
Del 8 al 10 de juliol, va tenir lloc en diferents punts de l'illa de Lanzarote, a l'arxipèlag canari, la quarta edició de Worldcanic, el Congrés Internacional de Cuines i Ecosistemes Volcànics. Entre molts altres experts i cuiners, n'hi havia uns quants de catalans, com Oriol Castro, del restaurant Disfrutar, de Barcelona. Les seves reflexions al voltant de l'ús de la cendra a la cuina han inspirat aquest reportatge.
Fora de carta / Pecats venials
Carol Rovira
Descobrim les temptacions gastronòmiques de l'actriu, cantant i jurat del programa 'Eufòria'.
Fora de Carta / Sopa de lletres
Per què deixem de menjar peix?
La notícia que hauria d’encapçalar els telenotícies i les portades a quatre columnes és que en deu anys hem deixat de menjar la tercera part del peix que formava part de la nostra dieta, que, no ho oblidem, es considerava la més sana del món.
- Patates farcides amb samfaina i ous
- Macarrons amb rap i safrà
- Amanida amb vinagreta de flors silvestres
- Arròs amb conill i carxofa
- Macarrons integrals amb pesto de carbassó
- Amanida de peres, figues i formatge blau
- Pinsa de peres, formatge de cabra i nous
- Sopa de pollastre amb mandonguilles
- Bruschetta amb tomàquet i alfàbrega
- Amanida caprese
- Amanida de verat i raïm
- Trio de cocotxes
- Pollastre escabetxat amb espernallac fresc
- Cigronet de l'Alta Anoia amb cananes
- Cassola marinera de musclos i cloïsses
- Mandonguilles de peix amb crema de carbassa
- Mandonguilles a la jardinera
- Cassola de conill amb olives
- Verat en cassola
- Gelatina de préssec
- Pastís de peres i espècies
- Coulant de xocolata
- Coulant de matxa i xocolata blanca
- Coulant de cacauet
- Pa de pessic d'alfàbrega
- Pomes farcides
- Crema d'albergínia
- Peres confitades amb almívar de vainilla
- Sopa de tomàquet amb alfàbrega
- Hummus d'alfàbrega
- Amanida de tomàquet Monterosa a la menta
- Flocs de civada
- Galetes de formatge i dàtils
- Pesto clàssic