Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada 256
Cuina núm. 256. Febrer 2022

Simplifica't! Plats amb 4 ingredients

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del foc

Ivan Margalef

L'Ó.

Un sabadellenc enamorat del delta de l'Ebre ha trobat el seu lloc al món cuinant en un dels paratges més bonics de Catalunya. Cuina farcida d'història (i coneixement).

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

La cuina de Carnaval

Tradicionalment, plena de greixos i amb el porc com a protagonista, la cuina de Carnaval es manté viva, amb plats i productes típics, com la botifarra d'ou, la coca de llardons i el ranxo. Gaudiu-ne abans no arribin les restriccions de quaresma!

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Àpats que són tot ànima

Tossal Gros: una cuina connectada amb l'entorn natural i agrícola a Prenafeta.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 h

24 hores a Mallorca

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Gelosia de romaní

El 2015, Josep Guasch crea Verol, a Llorenç del Penedès, per comercialitzar olives, melmelades salvatges i infusions gelificades de fruits que troba a les vores de les vinyes més altes del Penedès i l'Alt Camp.

Text: Ramon Roset / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastroquiz

Nikhil Mahale

Va començar la carrera a Bombai i ha passat per hotels i restaurants de tot el món. És capaç de donar un enfocament creatiu a tota mena d'ingredients i és un gran amant de les aromes i les espècies de la seva Índia natal.

Text: Ferran Caldés / Foto: Alex Froloff

A la cuina / Menú del mes

Febrer

Amb un peix blau, un formatge francès, una verdura amb propietats medicinals i una fruita d'origen japonès, Francesc Murgadas elabora un menú plenament hivernal on no falten una crema per reconfortar el cos i l'ànima i un guisat de carn blanca amb aroma de farigola. Us recomanem que no resistiu la temptació i us poseu ràpidament a cuinar!

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / 'Master class'

Entre cassoles i paelles...

Cassoles, paelles, olles, pots… Podem trobar totes aquestes peces fetes de diversos materials, des de fang fins a ferro colat, porcellana, pírex, alumini, amb revestiment antiadherent o sense, acer inoxidable, etc. Però, quina diferència hi ha? Carme Ruscalleda ens parla dels estris de cuina.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Plats amb 4 ingredients

Amb Ada Parellada.

Per menjar bé no cal una llista inacabable d'ingredients ni passar-se hores i hores davant dels fogons. El ritme de vida actual, sovint, no ens permet gaudir de la cuina del dia a dia com ens agradaria, però nosaltres ens hem proposat animar-vos a cuinar. Per això, hem demanat a la cuinera Ada Parellada que ens preparés quatre plats amb quatre ingredients principals: unes receptes tot terreny a l'abast de tothom!

Text: Carme Melià / Recepta: Ada Parellada / Foto: Pep Montoya (receptes) i Enrique Marco (retrat) / Cuina: Eva Hausmann / Estilisme: Inés Montoya

A la cuina / La convidada

El record dolç de la iaia

El meu amfitrió viu a la Pobla de Claramunt, a vuit quilòmetres d'Igualada (Anoia). La recepta que em té preparada és un plat que es fa sobretot a la Pobla i les poblacions veïnes, Vallbona d'Anoia i Castellolí. ​

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Josep 'Pitus' Robert Sabaté / Foto: Enrique Marco

A la cuina

A la cocota

Plats contundents amb ferro colat.

Fa gairebé cent anys, dos industrials belgues van crear uns estris de cuina de ferro colat que han esdevingut imprescindibles en moltes cases i restaurants d'arreu del món. Són resistents i versàtils, i són perfectes per fer guisats i rostits i per cuinar al forn. Se n'han fet molts receptaris, al llarg dels anys; un dels últims ha estat 'Cocinar en cocotte' (Planeta Gastro), del qual us hem fet una tria de quatre receptes per a tots els gustos!

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Eva Hausmann (cigrons amb sípia), Joan Roca (pollastre de pagès), Cèsar Guillén i Daniel Roca (peus de porc), Felip Llufriu (arròs de la terra) / Cuina: Eva Hausmann / Foto: Becky Lawton

A la cuina / Plaers saludables

El poder de les espècies!

Segur que gairebé tots teniu un calaix ple de medicaments i suplements per si passa qualsevol imprevist. Però, sabeu que al rebost trobareu una farmàcia més poderosa del que us imagineu?

Text: Glenn Cots / Recepta: Laia Puig

A la cuina

Hamburgueses per a tothom

De carn, de peix, de verdures o de llegums… L'hamburguesa és un dels productes gastronòmics més versàtils i, de fet, se l'han fet seva moltes persones que segueixen una dieta sense proteïna animal. La 'burger', en totes les variants, conquista els paladars, gràcies a la facilitat d'afegir-hi salses, condiments i complements, que la converteixen en un plat imprescindible de moltes taules, des de les més informals fins a les més selectes. I vosaltres, per quina us decanteu?

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Gettyimages

A la cuina / Les postres de casa

'Bundt cake'

Amb forma d'anell i fet amb un motlle especial. Aquesta és la gràcia dels 'bundt cakes', uns pastissos típics del centre d'Europa, especialment d'Alemanya i Suïssa. No n'hi ha una recepta única, així que en podeu fer de molts sabors. Això sí, Gemma Clofent recomana que greixeu bé el motlle, amb oli, mantega o algun esprai especial, per tenir l'èxit assegurat!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Fruits de la figuera

Tres garnatxes que recullen l'essència del territori des del balcó del Priorat.

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

El patrimoni del vi de la Catalunya central

L'hivern és una de les èpoques en les quals no acostumem a pensar gaire en la vinya ni en l'enoturisme, però, en canvi, és la millor estació de l'any per aconseguir una llum i unes postals que ens faran tocar el cel. Durant aquests mesos, freds i despullats, és quan podem conèixer de manera més real d'on venim i com vivien i treballaven els nostres ancestres, per exemple, en zones com el Berguedà i el Bages.

Text: Clara Antúnez / Foto: Enrique Marco, Celler Abadal i Lluís Tolosa

Al celler / Remena, nena

Còctels transfronterers dels Estats Units i Mèxic

Durango Diner, un espai gastronòmic amb una proposta triple de combinats, decoració i vaixelles sorprenents.

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Calendari

Febrer

El febrer ja és aquí i podem tornar a gaudir d'una de les salses més famoses i amb més caràcter de la nostra gastronomia: el romesco.

Al rebost / El decàleg

Pasta fresca

Llarga, curta, farcida o integral: la pasta –segons la recepta italiana– es fa amb farina, aigua, sal i ou (si escau!). Es pot fer pasta fresca a casa amb una certa facilitat, però, si el món de la farina no és el vostre, en trobareu de feta en botigues italianes.

Text i recepta: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de gust

Formatges artesans amb un valor social

Formatges Muntanyola.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Empedrat vs. xató

Trobar plats gustosos, variats, atractius a la vista i saludables no sempre és fàcil. Molts pensem que els que són bons per a la salut no ho són per al paladar, però, per desmentir-ho, només cal fixar-nos en dues elaboracions nostrades: el xató i l'empedrat.

Text: Pau Sauri / Foto: Getty images

Al rebost / L'adreça

Un món de tòfona per descobrir

Noir & Blanc, a Vic (Osona), és la primera botiga especialitzada en tòfona amb venda directa del productor. Hi trobareu tòfona fresca ('Tuber melanosporum') autèntica, elaborats propis 100% naturals i els millors consells per descobrir aquest fong preuat.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / El quadern dels bojos

Dimsum

Amb carn, amb verdura, amb marisc... Aquestes petites porcions xineses són la versió asiàtica de les croquetes, per la varietat de farciments que admeten. Però siguin del gust que siguin, tots els dimsum tenen una cosa en comú: ens tornen bojos i ens encanten!

Fora de carta / Fes-me feliç

Quim Masferrer

Cinc regals gastronòmics per a un monologuista 'de la ceba'.

Text: Marijo Jordan

Fora de carta / Sopa de lletres

La trampa de les tendències

Com passa cada any, els mitjans i les xarxes van plens de llistes dels menjars que preferirem aquest 2022. Tant els professionals de la comunicació com els consumidors hem de tenir un comportament intel·ligent davant de les tendències.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Rotlles de tonyina al natural
  • Crema de coliflor amb comté
  • Arròs de la terra
  • Farciment de marisc i tomàquets secs per a pasta fresca
  • Pesto de col kale per a pasta fresca
  • Farciment de carbassa especiada per a pasta fresca
  • Salsa de llimona, all i parmesà per a pasta fresca
  • Farciment de bolets per a pasta fresca
  • Pasta fresca d'alfàbrega
  • Conill amb bolets
  • Saltat de bolets amb col, coliflor, cigrons i botifarra blanca i negra
  • Llaminera amb escalunyes
  • Mandonguilles de bacallà
  • Conill amb sucre
  • Peus de porc amb orella i bacallà
  • Cigrons amb sípia i ou ferrat
  • Pollastre de pagès amb salsitxes, mandonguilles, salsifís, cebes i ceps
  • Hamburguesa de vedella amb hummus de remolatxa i ou ferrat
  • Hamburguesa de salmó amb salsa tàrtara
  • Truita de fruita seca amb cumquat
  • Pastís gelat de vainilla
  • 'Bundt cake' de llimona i llavors de rosella
  • 'Bundt cake' marbrejat de xocolata i taronja
  • 'Bundt cake' de festucs i xocolata blanca
  • Curri de cuscús de coliflor i cigrons al forn
  • Crema de remolatxa
  • Curri de verdures i tofu
  • Hamburguesa de llenties amb salsa de mostassa i samfaina
Últims números publicats

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: