Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 268
Cuina núm. 268. Abril 2023

Un tast de primavera. 40 propostes per assaborir el bon temps

En aquest número

Plats del mes

Idees per a les sobretaules més gurmets

Text: Salvador Garcia-Arbós

Entrevista

Àlex Montiel

Una novetat editorial ha fet que Àlex Montiel torni a la palestra. A principis dels noranta, aquest cuiner jove, talentós i rebel va fer trontollar l'escensa gastronòmica barcelonina... fins que va dir prou, cansat del sistema de l'alta cuina.

Text: Pau Arenós / Foto: Enrique Marco, cedides, i Ana Casanova (receptes)

Gastropistes

A la recerca de productes exòtics

Poder trobar ingredients poc habituals per cuinar plats d'arreu del planeta, que potser fa una dècada ni tan sols ens hauríem imaginat, és una realitat, i més fàcil del que sembla, gairebé a qualsevol racó de Catalunya.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

La tria de la directora

Producte amb majúscules

Cuina compromesa i de proximitat al restaurant Brot de l'Hospitalet

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Pròxima parada...

Santiago de Compostel·la

La ciutat més cosmopolita de Galícia és l'etapa final d'un pelegrinatge on la cuina local enriqueix el camí. Producte de proximitat excels, mercats per comprar i menjar i restaurants compromesos amb el territori fan de cada parada i fonda tota una experiència.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Caçasabors

La Vall d'Aran en pots de vidre

Nascut d'un restaurant, Aran Codina cuina receptes salades i dolces tradicionals i les envasa perquè la cuina aranesa es pugui tastar arreu del territori.

Text: Ferran Caldés

Gastroquiz

Víctor Torres

Va ser el xef més jove del país a aconseguir una estrella Michelin per Les Magnòlies, d'Arbúcies, i fa una mica més d'un any que també ha dut la seva cuina al restaurant Quirat, de Barcelona.

A la cuina

Menú d'abril

Amb ingredients de temporada i a l'abast de tothom, podeu preparar un menú complet, saludable i variat com el que ens proposa Sandra Pisa aquest mes. Amb fruita seca, cigrons, pollastre i remolatxa, donareu color, aroma i sabor als àpats!

Text i recepta: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Master Class

Reduccions

Com podem aconseguir que un plat tingui un gust potent que deixi tothom bocabadat? La millor manera és recórrer a les reduccions, que concentren tot el gust dels ingredients i que podem afegir a les receptes per aconseguir resultats deliciosos. Aquest mes, Carme Ruscalleda ens en revela els secrets i ens en dona una recepta dolça per practicar la tècnica.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

El peix que arriba

Els darrers anys, els pescadors han vist com espècies que fins ara tenien poca presència a les nostres aigües s'han anat imposant i desplaçant les més tradicionals. Són les anomenades termòfiles, que s'adapten més bé a les aigües càlides i que, malgrat que no són invasores ni desconegudes per als pescadors, sí que ho són per a la immensa majoria dels consumidors. És l'hora, doncs, de descobrir-les i d'aprendre a cuinar-les, i ho fem amb Iolanda Bustos, una xef que les coneix molt bé!

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco / Il·lustracions: Marta Bellvehí / Recepta i cuina: Iolanda Bustos

La convidada

Un tast de primavera a Castellterçol

Viatjo fins a la comarca del Moianès per conèixer Meritxell Benedí Altés, una barcelonina que va decidir apostar per una vida més reposada, assolellada i nodrida amb aliments de proximitat.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Meritxell Benedí / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Pèsols

Rics en vitamines, saludables, versàtils a la cuina, sadollants, estimulants... Hi ha tants qualificatius –i tots bons– per als pèsols, que no ens hi caben, aquí, o sigui que només podem dir-vos que prepareu els fogons i aprofiteu que ja n'és plena temporada per comprar-los ben frescos i gaudir d'aquestes petites perles verdes amb receptes tan bones i variades com les que us proposem en aquestes pàgines.

Edició: Ferran Caldés / Foto: Becky Lawton / Recepta i cuina: Valentina Gall

Plaers saludables

Es pot menjar bé amb un pressupost reduït?

El cistell de la compra s'ha encarit, això és una realitat. L'últim any, els aliments més bàsics han pujat de preu i el resultat és que omplir el rebost ens costa gairebé un 20% més que fa un any.

Text: Magda Carlas / Recepta: David Caballero

A la cuina

Plaer mexicà

El menjar amb vegetals està profundament arrelat a la història culinària de Mèxic, i aquest mes us ho volem demostrar amb tres receptes que inclouen alguns dels ingredients més tradicionals del país: blat de moro, fesols, espècies i tota mena de verdures, llegums i llavors. Són plats que la xef mexicana Margarita Carrillo coneix molt bé i ha recopilat, i és que aquesta cuinera és l'autora de diversos llibres dedicats a explorar la gastronomia mexicana des de tots els angles. Aquesta vegada ho ha fet a México. Gastronomía vegetariana (Phaidon, 2022), d'on hem seleccionat els plats que trobareu a les pàgines següents.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Margarita Carrillo / Foto: Ignacio 'Nacho' Urquiza

Les postres de casa

Flam... tàstics!

Tenen alguna cosa que ens fan ballar l'estómac només d'imaginar-nos-els. Els flams són aquelles postres gairebé universals, que agraden a tothom i que, a més, podem preparar de mil i una manera diferents. I, per demostrar-nos-ho, ningú millor que Gemma Clofent, que ens en proposa tres receptes delicioses.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Tria de tres

Nascuts de vinyes d'altura

Tres referències elaborades al Pirineu i el Prepirineu en vinyes que desafien el clima i les temperatures extremes.

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Guia per conèixer els nous tipus de vins

Els darrers anys s’han popularitzat tipologies de vins vinculades amb la proximitat i la sostenibilitat, com els vins naturals o els biodinàmics. No us perdeu aquesta guia per saber-los diferenciar.

Text: Òscar Pallarès

Birrologia

'Ale', un sol nom i moltes cares

'Pale', ipa, 'amber', 'wheat', 'blonde', 'saison', 'golden', 'mild', 'brown', 'stout', 'strong', 'barley wine'... Les 'ale' d'avui són l'evolució de la beguda que fa segles que es produeix.

Text: Joan Villar-i-Martí

Pel broc gros

Còctels de qualitat i caliu en un clàssic reviscut

Icona del Born anterior a la gentrificació, el Bar Mudanzas vol seduir el públic amb còctels que homenatgen el barri.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

El decàleg

Gingebre

Poques arrels tenen tantes aplicacions gastronòmiques com el gingebre, un ingredient que fem servir gairebé com si fos una espècia i del qual us enamorareu de seguida, si encara no n'heu descobert totes les possibilitats.

Text i receptes: David Caballero

L'adreça

Carns amb origen i de qualitat

La recentment renovada carnisseria-restaurant Viñals 1906 atreu tant els compradors com els comensals que s'acosten a la zona del Rebost del Centre Comercial L'Illa Diagonal de Barcelona.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Temps de menjar flors

No només serveixen per donar color i vistositat als plats. Algunes flors també ens les podem menjar, i aprofitem l'arribada del bon temps per descobrir-vos-en quatre!

Text: Oriol Foix

Tria bé

Llonganissa de Vic

Hi ha pocs embotits que aixequin tantes passions i s’identifiquin tant amb una zona del país com la llonganissa de Vic. Per conèixer-ne tots els detalls, hem preguntat a un expert com es fa, amb quins ingredients i com ens la podem menjar.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Pecats venials

Roger Berruezo

L'actor gironí revela les seves temptacions gastronòmiques més inconfessables

Text: Joan Callarissa / Foto: José Da Silva

Sopa de lletres

Com afectarà la intel·ligència artificial a la cuina?

Ja la tenim aquí i comencem a conèixer-ne les possibilitats. Ben portada, la intel·ligència artificial (IA) ens pot ajudar moltíssim a gestionar una alimentació més sana i més sostenible, i hem de saber treure'n profit per aconseguir que ens sigui una eina útil.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Caldo de gloria de Rosalía de Castro
  • Pèsols ofegats amb botifarra negra
  • Torrada amb pèsols i ou escumat
  • Amanida de pèsols, espàrrecs, herbes i formatge de cabra
  • Curri de patates i pèsols
  • Amanida de patates amb sardines
  • Torradetes de frijoles i pico de gallo
  • Xilis al forn amb formatge
  • Gaspatxo de fesols amb bacallà
  • Presa ibèrica amb maduixes
  • Hamburguesa de cigrons amb espinacs
  • Pollastre a la mostassa
  • Palometa al vapor de sal aromàtica
  • Cargols amb cranca 
  • Cerviola semicurada amb herbes, llimona i olivada
  • Pastís de melva amb envinagrats
  • Costelletes de xai amb amanida de cuscús
  • Melós de vedella i trumfes
  • Pastisset de remolatxa
  • Flam de xocolata amb escuma de iogurt
  • Flam de formatge amb coulis de maduixa
  • Pa de pessic de safrà i d’avellanes
  • Gelat de gingebre
  • Col arrissada amb fruita seca
  • Sopa de fideus amb verdolaga
  • Flam de carbassa i taronja vegà
  • Reducció de poma i espècies
  • Melmelada de gingebre
  • Te de gingebre, llimona i canyella
  • Gingebre en conserva
  • Suc de taronja, carbassa i gingebre
  • Xocolata desfeta amb espècies
Últims números publicats

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: