Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 278
Cuina núm. 278. Abril 2024

A taula amb la pagesia

En aquest número

Per fer boca / Plats del mes

Les últimes notícies per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / L'entrevista

Eduard Finestres

Corpus

Corpus és més que un restaurant convencional, perquè Eduard Finestres és molt més que un cuiner canònic. Generar fressa terra endins no és pas senzill i seria una insensatesa no reconèixer el valor afegit que aporta al nucli antic de Berga.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Del camp (i el mar) a taula

Cuinar amb aliments de temporada i de proximitat té molts avantatges. Es troben en el millor moment de maduració, tenen unes propietats organolèptiques excepcionals i, consumint-los, contribuïm a protegir el medi ambient i a enfortir el teixit comercial local. Per tot això, hem volgut recórrer el país i conèixer botigues que són projectes de petits pagesos, ramaders i pescadors d'arreu de Catalunya que s'han llançat a l'aventura d'obrir un negoci al detall per portar tots aquests beneficis als consumidors finals. Preneu-ne nota, perquè hi trobareu els millors ingredients frescos!

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Cuina de mercat oberta tot el dia

La Taverna Guilà, entre els restaurants degans de Terrassa, és garantia segura.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

Rio de Janeiro

Famosa per les platges, el Carnaval, el futbol, la samba i l'ombra protectora d'un Crist imponent; aquesta acollidora ciutat brasilera també s'obre al món amb una gastronomia variada, saborosa i plena d'influències.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Hi ha una alternativa més aromàtica, sensual i sostenible que les roses, per Sant Jordi?

De com els catalans anem per lliure a l'hora de celebrar les nostres festes, al marge de consideracions climàtiques que cada vegada són més difícils de controlar.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú d'abril

No us encanten les aromes fresques? El menú que ens proposa Sandra Pisa aquest mes n'és ple, amb ingredients boníssims i de temporada per preparar una amanida tèbia, una pizza vegana, unes sardines plenes de sabor i una crema de llimona per llepar-se'n els dits!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Fonoll

El receptari català és ple de plantes i d'herbes aromàtiques que ajuden a donar un toc elegant a desenes de plats. Ara que estem en plena primavera, és un bon moment per descobrir noves maneres d'assaborir aquests ingredients, i per això Carme Ruscalleda ens proposa una terrina molt especial amb fonoll.

Text, recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

La cuina puja al tractor

Les mobilitzacions de la pagesia arreu de tot Europa ens han recordat que sense el sector primari no existiria tot allò que relacionem amb els fogons. Els cuiners del país saben que, sense pagesia, ramaderia i pesca, no hi ha cuina ni restauració, i reivindiquen en aquest reportatge que, al final, ells són la baula més important de l'engranatge. Carme Ruscalleda i Joel Castañé són només dos dels xefs amb qui hem parlat, però els veritables protagonistes del reportatge són el sector de la pagesia i la ramaderia. És l'homenatge que des de les pàgines de CUINA volem retre a les persones que ens assorteixen de productes de qualitat i de proximitat –i que ens permeten fer els plats que hi apareixen.

Text: Mònica Ramírez / Recepta i cuina: Eva G. Hausmann / Foto: Enrique Marco, Becky Lawton i Bàrbara Chalamach

A la cuina / La convidada

Uns nyoquis que ho són però no ho són, al cor de Barcelona

Entro a casa de Núria Gispert, periodista i autora de llibres de cuina, per tastar uns nyoquis que semblen una cosa però en són una altra de ben diferent. Que consti, però, que ja estava avisada.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Núria Gispert / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Un tast del programa de cuina líder

Cada tarda, després del Telenotícies migdia, arriba a 3Cat un dels programes gastronòmics amb més recorregut de la televisió catalana. El terrassenc Marc Ribas en va ser el primer presentador i, amb el temps, s'hi van sumar Gessamí Caramés i Arnau París. Tots tres formen un equip que ens permet gaudir d'una cuina elaborada però assequible i, sobretot, aprendre cada dia noves tècniques i noves maneres d'assaborir i cuinar plats dolços i salats com els que trobareu en aquestes pàgines, que formen part del llibre Cuines (Ara Llibres), que acaba de sortir al mercat amb el recull de les millors receptes i els millors consells del programa.

Edició: Ferran Caldés / Receptes i cuina: Gessamí Caramés, Arnau París i Marc Ribas / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Plaers saludables

Com ha de ser l'amanida perfecta?

En mengem tot l'any, però quan comença a fer bon temps les amanides es converteixen en la primera opció per a moltes persones. Són saboroses i, a més, tenen fama de saludables i lleugeres. Ara bé, ni totes les amanides són saludables ni sempre es fan de manera adient. I és que fer una bona amanida requereix temps!

Text: Magda Carlas

A la cuina

'Galettes'

Pizzes a la francesa

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Dolços amb herbes aromàtiques

Hi ha alguna manera de millorar els pastissos i els dolços? Aquest mes, Gemma Clofent ens demostra que sí, afegint-hi una bona dosi d'aroma, aprofitant que és primavera i que les herbes aromàtiques, com l'alfàbrega, la menta i la marialluïsa, estan en plena temporada. Unes galetes, un pastís i una beguda deliciosos!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Mongeta del ganxet

Aquesta varietat de fesol és molt apreciada a la gastronomia catalana i es fa servir per preparar plats tradicionals com les mongetes amb botifarra, en amanides com els empedrats i en sopes, guisats i altres plats de la cuina mediterrània.

Text i receptes: David Caballero

Al celler / Tria de tres

Un llibre i una copa de vi

Vi i llibres, un autèntic luxe per gaudir d'un moment de desconnexió sense interrupcions.

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

El vi trena valor

Els vinyataires s'observen com la punta de llança per redignificar la vida al camp; creen xarxes de confiança i suport per guanyar valor i sortir de l'atzucac en què es troba la pagesia des de fa anys.

Text: Ruth Troyano / Fotos: cedides per l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (fons de Carmel Biarnés)

Al celler / Pel broc gros

Còctels divertits, entrepans colossals i música rap al Poblenou

Trash Talk és un santuari urbà amb una barra juganera i una oferta magnífica de 'street food' per a nits mesclades i agitades.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Escola belga: l'estil Enkel

Els monjos trapencs sempre han fet una cervesa més suau per al consum monàstic, però la seva comercialització és recent.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Queviures selectes de la terra

Al centre de Sabadell, a tocar de la plaça del Gas, llueix una nova botiga d'aliments catalans de qualitat que vol convertir el repetit malnom de la ciutat en un nom bonic com ella.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Caçasabors

Un sofregit de quilòmetre zero

Antoni Izquierdo elabora un sofregit de gambes de Palamós amb ingredients de proximitat, ideal per preparar tota mena de plats i arrossos amb peix.

Text: Raquel Merino

Al rebost / Tria bé

Pollastre pota blava

És més gros, més saborós i ofereix més possibilitats. El crien al Baix Llobregat i el reconeixereu fàcilment pel color de les potes. Aquest mes us expliquem els ets i uts del pollastre pota blava, una raça autòctona del Prat de Llobregat.

Text: Raquel Merino

Al rebost / Mediateca

La nostra tria de Sant Jordi

Quan s'acosta el 23 d'abril, les llibreries s'omplen de novetats, també en l'àmbit gastronòmic. Aquí trobareu una tria de les lectures més saboroses que podeu regalar o regalar-vos aquest Sant Jordi.

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Pecats venials

Roger Padrós

El compositor i cantant ens confessa els seus pecats gastronòmics.

Text: Joan Callarissa / Foto: Xavi Martín

Fora de carta / Sopa de lletres

Quan el nom sí que fa la cosa

Posar nom a una conselleria o un ministeri és molt més important del que pot semblar a simple vista, ja que té una càrrega simbòlica i política destacable.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Garotes amb crema de musclos
  • Amanida tèbia d’endívies i faves
  • Carxofes a la carbonara
  • Arròs de Pals amb sípia, peix rata i pèsols
  • Nyoquis casolans amb pesto d’alfàbrega
  • Xató amb bacallà fumat
  • Amanida Cèsar clàssica
  • ‘Galette’ de ceba, carbassó i feta
  • ‘Galette’ de nabius, brie i espàrrecs
  • ‘Galette’ de formatge, pera i pernil salat
  • Mongetes a la catalana
  • Torrada de paté de mongetes del ganxet i pernil ibèric
  • Crema de mongetes del ganxet
  • Amanida de mongetes del ganxet
  • Fondue de formatge amb verdura i pa de fruita seca
  • Sardines marinades
  • Llonguet de guisat de vedella del Pirineu
  • Peus de porc amb xocolata
  • Llenguado amb taronja
  • Mongetes amb calamarsons
  • Costelles de xai amb verdures
  • Orada rostida amb dues salses
  • Crema de llimona
  • Pastís de xocolata i avellanes
  • Tatin de peres
  • Pa de pessic, menta i llima
  • Pizza vegana de remolatxa i nous
  • Terrina de fonoll, ceba i patata
  • Galetes d’alfàbrega i alvocat
  • Hummus de mongetes del ganxet
  • Xips de verdures i fruita seca al forn
  • ‘Latte’ de remolatxa, canyella i gingebre
  • Llimonada amb marialluïsa
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: