Terrines. El clàssic que torna
Per fer boca
Plats del mes
Tot el que heu de saber per estar al dia
Per fer boca / Genis del foc
Jo Baixas
Follia
Si Follia no és el restaurant més bonic de Catalunya, poc li'n falta. Fa vint anys que el seu xef alimenta un oasi de bona cuina a cinc quilòmetres de Barcelona. Un miratge a l'interior d’un menjador amb taules sense potes, pots amb enginy i l'horta del Baix Llobregat a l'horitzó.
Per fer boca / Gastropistes
Bunyols de Quaresma
La Quaresma i Setmana Santa és una de les èpoques de l'any en què ve més de gust abraçar les tradicions gastronòmiques. De les patates amb bacallà a les torrades de Santa Teresa i els populars bunyols: fins i tot els qui normalment giren l'esquena als convencionalismes gaudeixen amb les llepolies d'aquests dies especials. I si hi ha un dolç artesà típic a les llars de Catalunya són els bunyols, fets amb aigua, llet, sucre, farina, llevat, llard, ou i –diuen els experts– un xic d'amor per arrodonir la recepta.
Per fer boca / La tria de la directora
L'aparador de la cuina vallenca
La Licorera Vallenca és una fàbrica d'anís convertida en un restaurant amb productes de quilòmetre zero.
Per fer boca / Pròxima parada...
Sevilla
La capital andalusa rep la primavera com cap altra ciutat europea. Al carrer. Amb calor, color, processons, mançanilla i teca, molta teca. La redescobrim amb Rafa Zafra, un xef que la viu amb autèntica passió.
Per fer boca / Preguntes (im)pertinents
Com hem de guardar els grans i les llavors perquè no s'hi facin cuques?
De com tenir els pots adequats és la millor manera d'evitar que ens apareguin convidats inesperats, especialment ara que comença la primavera.
A la cuina
Menú de març
La primavera sempre arriba amb bones notícies: al mercat tornen productes de temporada amb què podem preparar plats boníssims, com els que ens proposa Sandra Pisa aquest mes, amb els espàrrecs verds, les mongetes seques, el lluç i les pastanagues com a protagonistes.
A la cuina / Master Class
Pasta farcida
Raviolis, tortel·linis, 'panzerotti'... Són noms que relacionem amb plats deliciosos de pasta farcida amb tota mena d'ingredients, i ens agraden tant que, aquest mes, tenim la sort que Carme Ruscalleda ens explica tot el que hem de tenir en compte per fer pasta farcida a casa i ens en proposa una recepta d'allò més original.
A la cuina
Terrines
El clàssic que torna
Les terrines són preparacions que sempre hauríem de tenir com a fons d'armari –o de rebost–. Es poden elaborar amb tota mena d'ingredients, dolços i salats, i tant poden ser un entrant com unes postres. A més, en podem preparar tot l'any i tant ens les podem endur de pícnic com oferir-les en un dinar formal. En voleu conèixer les possibilitats?
A la cuina / La convidada
Una crema de Sant Josep amb molta història
M'acosto fins a la serra d'Ocata, als afores de l'Ametlla del Vallès, per conèixer Pep Salsetes, un referent de la cuina catalana, que m'espera amb una crema amb regust de cuina romana antiga.
A la cuina
La cuina de la 'mamma'
La cuina italiana té moltes similituds amb la nostra, tant pel que fa als ingredients com a les tècniques de cocció. No obstant això, de vegades preparem plats italians sense tenir en compte els mètodes tradicionals de les 'mamme' i les 'nonne'. Aquest mes, amb el cuiner Eugeni de Diego, que acaba de publicar el llibre 'Cocina como la mamma', aprenem a preparar quatre plats al més pur estil italià.
A la cuina / Plaers saludables
Quins errors cometem quan fem l''operació biquini'?
És una realitat que tothom critica però que ja està instaurada al calendari com si es tractés d'un dia festiu o d'una fruita del temps. Voler estar més prims a l'estiu està molt bé, però pot ser contraproduent i, fins i tot, perillós quan ho fem malament.
A la cuina
A gratinar!
Amb una mescla deliciosa de formatges i els ingredients que ens vinguin més de gust, podem preparar receptes delicioses i amb un toc daurat i cruixent espectacular. En podem fer de carn, de verdures, de peix o, tot un clàssic, de pasta, i és tan fàcil com posar en marxa el gratinador i esperar uns minuts perquè el formatge es fongui i agafi una mica de color. En aquestes pàgines us proposem tres gratinats bons i fàcils, de pasta, de coliflor i de patata, per llepar-vos-en els dits!
A la cuina / Les postres de casa
Per a xocoaddictes
D'acord que hi ha gent per a tots els gustos, però és difícil trobar algú a qui no li agradi la xocolata. Algunes persones, fins i tot, en són autèntiques addictes! Per a elles i per a tothom que es deixi caure en la temptació del cacau, aquest mes, Gemma Clofent ens proposa tres pastissos boníssims i irresistibles!
A la cuina / En un tres i no res
Vinagre
Un condiment variat i molt versàtil que podem trobar de sabors diversos, com el de maduixa i el de mango, o fets a partir de diferents alcohols, com el vinagre de vi, el de poma, el de sidra, el d'arròs, el de cava, el balsàmic de Mòdena o el de xerès.
Al celler / Tria de tres
El vi bullit
Tres referències que segueixen un mètode d'elaboració singular que hem heretat dels romans.
Al celler
Els ingredients del vi, més enllà del suc de raïm
Una nova normativa europea que va entrar en vigor al desembre obliga els vins a mostrar els ingredients i la declaració nutricional a l'etiqueta.
Al celler / Pel broc gros
Vermuts, vins, 'spritz', 'amaros' i platets italians per al públic català
Benditto aposta pel vermut nocturn i promou la 'dolce vita' amb una col·lecció sideral de plats freds i líquids italians.
Al celler / Birrologia
Herbes: d'estrelles a secundàries
Relegades pel llúpol des de fa segles, avui són un element que, ben aplicat, proporciona complexitat i complementa certes receptes d'una manera magistral.
Al rebost
La recepta màgica del Girona FC
Descobrim què es cuina a l'interior de l'equip revelació de la temporada a la Primera Divisió de la Lliga de futbol conversant amb dues persones que tenen molt a veure amb el seu èxit: l'entrenador, Míchel Sánchez, i el nutricionista, Sergi Mateo Batallé.
Al rebost / L'adreça
Begudes selectes sense alcohol
A la plaça del Sol, el cor del barri de Gràcia de Barcelona, acaba d'obrir Sense, una botiga especialitzada en líquids de qualitat, de procedències diverses, aptes per a tots els públics.
Al rebost
Del Berguedà i sense gluten
L'Escairador aposta per recuperar l'ús de blat de moro escairat per elaborar productes com aquesta pasta, sense gluten i 100% natural
Al rebost / Tria bé
Recuit de drap
Cremós, saborós i fresc. Així és aquest formatge que s'elabora, sobretot, a la zona de l'Empordà i que té unes característiques que el fan únic. Hem demanat a un elaborador que ens en reveli les qualitats principals.
Fora de carta / Pecats venials
Núria Gago
L'actriu catalana ens confessa les seves temptacions gastronòmiques.
Fora de carta / Sopa de lletres
Els clarobscurs de la cinquena gamma
Cada dia cuinem menys, i aquest és un canvi essencial que continuarà en el futur i que tindrà conseqüències en molts més àmbits que el que és estrictament gastronòmic.
- Espàrrecs saltats amb pernil
- Brou escudellós i ravioli de carn d’olla
- ‘Garganelli’ al pesto amb pistatxo
- Risotto de pera i gorgonzola
- Pasta curta gratinada amb carbassa i salsitxes
- Gratinat de coliflor i kale amb crema de formatges
- Gratinat de patata i formatges
- Seitons en vinagre
- Calamarsons arrebossats a l’andalusa
- Lluç amb salsa de llimona
- Terrina de porc
- Terrina de conill a la provençal
- Terrina de pollastre amb mostassa
- Terrina d’ànec amb pera
- Turbot ‘aglio e olio’
- Pastís de pastanaga
- ‘Tiropartina’
- Mousse de xocolata amb financier i trufa muntada
- Pastís de xocolata, peres i gingebre
- Pastís de xocolata i avellanes
- Torrades de Santa Teresa
- Bastonets de cacau i taronja confitada
- Hamburguesa de mongetes seques
- Tàrtar de tomàquet
- Arròs basmati i salvatge amb pèsols
- Ceba envinagrada
- Vinagreta bàsica francesa
- Vinagreta de maduixes i vinagre balsàmic
- Salsa bearnesa
- Salsa chimichurri fresca