Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 277
Cuina núm. 277. Març 2024

Terrines. El clàssic que torna

En aquest número

Per fer boca

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / Genis del foc

Jo Baixas

Follia

Si Follia no és el restaurant més bonic de Catalunya, poc li'n falta. Fa vint anys que el seu xef alimenta un oasi de bona cuina a cinc quilòmetres de Barcelona. Un miratge a l'interior d’un menjador amb taules sense potes, pots amb enginy i l'horta del Baix Llobregat a l'horitzó.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Bunyols de Quaresma

La Quaresma i Setmana Santa és una de les èpoques de l'any en què ve més de gust abraçar les tradicions gastronòmiques. De les patates amb bacallà a les torrades de Santa Teresa i els populars bunyols: fins i tot els qui normalment giren l'esquena als convencionalismes gaudeixen amb les llepolies d'aquests dies especials. I si hi ha un dolç artesà típic a les llars de Catalunya són els bunyols, fets amb aigua, llet, sucre, farina, llevat, llard, ou i –diuen els experts– un xic d'amor per arrodonir la recepta.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

L'aparador de la cuina vallenca

La Licorera Vallenca és una fàbrica d'anís convertida en un restaurant amb productes de quilòmetre zero.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

Sevilla

La capital andalusa rep la primavera com cap altra ciutat europea. Al carrer. Amb calor, color, processons, mançanilla i teca, molta teca. La redescobrim amb Rafa Zafra, un xef que la viu amb autèntica passió.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Com hem de guardar els grans i les llavors perquè no s'hi facin cuques?

De com tenir els pots adequats és la millor manera d'evitar que ens apareguin convidats inesperats, especialment ara que comença la primavera.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú de març

La primavera sempre arriba amb bones notícies: al mercat tornen productes de temporada amb què podem preparar plats boníssims, com els que ens proposa Sandra Pisa aquest mes, amb els espàrrecs verds, les mongetes seques, el lluç i les pastanagues com a protagonistes.

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Estilisme: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Pasta farcida

Raviolis, tortel·linis, 'panzerotti'... Són noms que relacionem amb plats deliciosos de pasta farcida amb tota mena d'ingredients, i ens agraden tant que, aquest mes, tenim la sort que Carme Ruscalleda ens explica tot el que hem de tenir en compte per fer pasta farcida a casa i ens en proposa una recepta d'allò més original.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Terrines

El clàssic que torna

Les terrines són preparacions que sempre hauríem de tenir com a fons d'armari –o de rebost–. Es poden elaborar amb tota mena d'ingredients, dolços i salats, i tant poden ser un entrant com unes postres. A més, en podem preparar tot l'any i tant ens les podem endur de pícnic com oferir-les en un dinar formal. En voleu conèixer les possibilitats?

Text: Mònica Ramírez / Receptes, cuina i foto: Ana Casanova / Foto d'obertura: Becky Lawton / Fotos de recurs: Albert Boronat

A la cuina / La convidada

Una crema de Sant Josep amb molta història

M'acosto fins a la serra d'Ocata, als afores de l'Ametlla del Vallès, per conèixer Pep Salsetes, un referent de la cuina catalana, que m'espera amb una crema amb regust de cuina romana antiga.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

A la cuina

La cuina de la 'mamma'

La cuina italiana té moltes similituds amb la nostra, tant pel que fa als ingredients com a les tècniques de cocció. No obstant això, de vegades preparem plats italians sense tenir en compte els mètodes tradicionals de les 'mamme' i les 'nonne'. Aquest mes, amb el cuiner Eugeni de Diego, que acaba de publicar el llibre 'Cocina como la mamma', aprenem a preparar quatre plats al més pur estil italià.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Eugeni de Diego / Foto: Alba Giné

A la cuina / Plaers saludables

Quins errors cometem quan fem l''operació biquini'?

És una realitat que tothom critica però que ja està instaurada al calendari com si es tractés d'un dia festiu o d'una fruita del temps. Voler estar més prims a l'estiu està molt bé, però pot ser contraproduent i, fins i tot, perillós quan ho fem malament.

Text: Magda Carlas

A la cuina

A gratinar!

Amb una mescla deliciosa de formatges i els ingredients que ens vinguin més de gust, podem preparar receptes delicioses i amb un toc daurat i cruixent espectacular. En podem fer de carn, de verdures, de peix o, tot un clàssic, de pasta, i és tan fàcil com posar en marxa el gratinador i esperar uns minuts perquè el formatge es fongui i agafi una mica de color. En aquestes pàgines us proposem tres gratinats bons i fàcils, de pasta, de coliflor i de patata, per llepar-vos-en els dits!

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Per a xocoaddictes

D'acord que hi ha gent per a tots els gustos, però és difícil trobar algú a qui no li agradi la xocolata. Algunes persones, fins i tot, en són autèntiques addictes! Per a elles i per a tothom que es deixi caure en la temptació del cacau, aquest mes, Gemma Clofent ens proposa tres pastissos boníssims i irresistibles!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Vinagre

Un condiment variat i molt versàtil que podem trobar de sabors diversos, com el de maduixa i el de mango, o fets a partir de diferents alcohols, com el vinagre de vi, el de poma, el de sidra, el d'arròs, el de cava, el balsàmic de Mòdena o el de xerès.

Text i receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Al celler / Tria de tres

El vi bullit

Tres referències que segueixen un mètode d'elaboració singular que hem heretat dels romans.

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Els ingredients del vi, més enllà del suc de raïm

Una nova normativa europea que va entrar en vigor al desembre obliga els vins a mostrar els ingredients i la declaració nutricional a l'etiqueta.

Text: Margalida Ripoll / Foto: Getty Images

Al celler / Pel broc gros

Vermuts, vins, 'spritz', 'amaros' i platets italians per al públic català

Benditto aposta pel vermut nocturn i promou la 'dolce vita' amb una col·lecció sideral de plats freds i líquids italians.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Herbes: d'estrelles a secundàries

Relegades pel llúpol des de fa segles, avui són un element que, ben aplicat, proporciona complexitat i complementa certes receptes d'una manera magistral.

Text: Joan Villar-i-Martí

Al rebost

La recepta màgica del Girona FC

Descobrim què es cuina a l'interior de l'equip revelació de la temporada a la Primera Divisió de la Lliga de futbol conversant amb dues persones que tenen molt a veure amb el seu èxit: l'entrenador, Míchel Sánchez, i el nutricionista, Sergi Mateo Batallé.

Text: Salvador Garcia-Arbós / Foto: Nuri Marguí-Girona FC

Al rebost / L'adreça

Begudes selectes sense alcohol

A la plaça del Sol, el cor del barri de Gràcia de Barcelona, acaba d'obrir Sense, una botiga especialitzada en líquids de qualitat, de procedències diverses, aptes per a tots els públics.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Del Berguedà i sense gluten

L'Escairador aposta per recuperar l'ús de blat de moro escairat per elaborar productes com aquesta pasta, sense gluten i 100% natural

Text: Raquel Merino / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Recuit de drap

Cremós, saborós i fresc. Així és aquest formatge que s'elabora, sobretot, a la zona de l'Empordà i que té unes característiques que el fan únic. Hem demanat a un elaborador que ens en reveli les qualitats principals.

Text: Raquel Merino / Foto: Enrique Marco (retrat) i Gastroteca (producte)

Fora de carta / Pecats venials

Núria Gago

L'actriu catalana ens confessa les seves temptacions gastronòmiques.

Text: Joan Callarissa / Foto: Noemí Elías

Fora de carta / Sopa de lletres

Els clarobscurs de la cinquena gamma

Cada dia cuinem menys, i aquest és un canvi essencial que continuarà en el futur i que tindrà conseqüències en molts més àmbits que el que és estrictament gastronòmic.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Espàrrecs saltats amb pernil
  • Brou escudellós i ravioli de carn d’olla 
  • ‘Garganelli’ al pesto amb pistatxo
  • Risotto de pera i gorgonzola
  • Pasta curta gratinada amb carbassa i salsitxes
  • Gratinat de coliflor i kale amb crema de formatges
  • Gratinat de patata i formatges
  • Seitons en vinagre
  • Calamarsons arrebossats a l’andalusa
  • Lluç amb salsa de llimona
  • Terrina de porc
  • Terrina de conill a la provençal
  • Terrina de pollastre amb mostassa
  • Terrina d’ànec amb pera
  • Turbot ‘aglio e olio’
  • Pastís de pastanaga
  • ‘Tiropartina’
  • Mousse de xocolata amb financier i trufa muntada
  • Pastís de xocolata, peres i gingebre
  • Pastís de xocolata i avellanes
  • Torrades de Santa Teresa
  • Bastonets de cacau i taronja confitada
  • Hamburguesa de mongetes seques
  • Tàrtar de tomàquet
  • Arròs basmati i salvatge amb pèsols
  • Ceba envinagrada
  • Vinagreta bàsica francesa
  • Vinagreta de maduixes i vinagre balsàmic
  • Salsa bearnesa
  • Salsa chimichurri fresca
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: