Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 270
Cuina núm. 270. Juny 2023

Tornem a la terra. Reconnectem amb les arrels!

En aquest número

Plats del mes

Les últimes notícies per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Genis del foc

Joel Castanyé

La Boscana

Ser reconegut de manera unànime com 'El xef de la fruita' comporta un poder i una responsabilitat. El tret de sortida de la collita de fruita de pinyol del juny coincideix amb l'esplendor d'un restaurant capaç d'empoderar la pagesia lleidatana.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca

XVI Concurs de Joves Cuiners i Cambrers

El 9 de maig, Figueres es va convertir en el punt de trobada de les escoles d'hoteleria del país, en la setzena edició del concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya i CUINA.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Gastropistes

Els millors forns de pa artesans del país

Massa mare, fermentacions llargues, ingredients de qualitat, paciència i amor. Són –diuen els bons forners– les claus per aconseguir un pa sublim i una rebosteria exquisida, tan diferents del clàssic pa industrial.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La Tria de la Directora

Més que una hamburgueseria

El Bart, una taverna 'gastro' al centre de Sant Boi amb producte de proximitat.

Text: Judith Càlix

Pròxima parada...

Madrid

Ara fa deu anys que la ciutat va recuperar la màxima distinció de la guia Michelin, amb les tres estrelles per al restaurant DiverXO. Una esplendor gastronòmica que es manté, reforçada pel talent dels cuiners joves i veterans i per projectes cada vegada més ambiciosos.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Caçasabors

Un sofregit com els d'abans

A la Bisbal d'Empordà, Quim Matas s'ha proposat facilitar la vida als cuiners amb un sofregit cuit amb tota la paciència i tot el sabor.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Menú del mes

Juny

Saltem de la primavera a l'estiu amb la proposta de plats refrescants i originals que ens ha preparat Sandra Pisa: un tomàquet farcit, pasta amb un pesto sorprenent, seitons molt ben amanits i una crema de fruites delicioses. Quatre receptes per donar la benvinguda a l'estiu com es mereix!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Pastís Tatin

Fer les coses al revés no sempre és una mala opció, i a la cuina en tenim la demostració amb aquest pastís, que, nascut per casualitat, fa poc més de cent anys, s'ha convertit en una recepta versàtil que admet preparacions dolces o, com en la proposta d'aquest mes de Carme Ruscalleda, salades i boníssimes.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Un tast de la Noguera

Arnau Paris està molt arrelat a la Noguera. Podríem dir que el presentador de Cuines de TV3, que es confessa urbanita, necessita viure amb un peu a la ciutat i l'altre al tros. El "tros" el té a Boada, el poble de la família paterna, on gestiona El Molí de la Vansa, un negoci de turisme rural, oleoturisme i experiències gastronòmiques, un lloc que li serveix per desconnectar i alhora reconnectar amb les arrels. Ens hi ha convidat per degustar uns plats molt del terrer, però amb un toc personal. 

Text: Judith Càlix / Receptes: Arnau Paris / Foto: Enrique Marco

A la cuina / La Convidada

Uns calamars irrepetibles 'a bordo' de la barca 'Anna'

Sense sortir del port de l'Ametlla de Mar, tasto uns calamars a la romana que m'ha preparat una cuinera coneguda a tot el poble per la traça que té als fogons.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Anna Margalef / Foto: Enrique Marco

A la cuina

La cuina dels altres catalans

A la cuina catalana trobem influències d'arreu del món, però hi ha plats, com el salmorejo, el bacallà amb salsa verda, el chivo i el pastís d'ametlla que estan especialment presents al nostre imaginari. Xesco Bueno reivindica la cuina que va arribar a Catalunya procedent de diferents onades migratòries des de la resta de la Península durant la segona meitat del segle XX, una cuina nòmada i migrant, humil i alhora saborosa, apetitosa i suculenta, que ha recollit al llibre La cuina dels altres catalans, de Larousse.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Xesco Bueno / Foto: Ana Casanova

A la cuina / Plaers saludables

Què és la dieta antiinflamatòria?

La dieta antiinflamatòria no serveix per perdre pes, però des de fa temps té molt de ressò i val la pena saber què és realment.

Text: Magda Carlas / Recepta: David Caballero

A la cuina

Amanides en pot de vidre

Amb productes frescos i variats, un bon amaniment i una mica d'imaginació, podeu preparar amanides ben originals, combinant llegums, verdures, hortalisses, peix o carn. I, posats a ser originals, també ho podeu ser en la presentació. Què us sembla si les serviu a taula en pots de vidre? El truc està a fer capes que combinin colors i formes perquè tingui un aspecte ben vistós i desperti la gana dels comensals. I si en sobra, sempre podeu tapar el pot i guardar-lo per al següent àpat o endur-vos-el fora de casa com si fos una carmanyola. Ideal per fer un pícnic aprofitant el bon temps!

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Postres amb l'aroma del cafè

Per a molts, el cafè no només és imprescindible per començar el dia, sinó que també és el símbol d'un moment de relaxació i tranquil·litat. Aquest mes, Gemma Clofent s'ha proposat donar un caire diferent a aquests moments amb tres postres que tenen el cafè com a protagonista, mesclant-lo amb orxata, donant-hi un toc a galetes i fent-hi un caputxino deliciós.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Vins Caixer

Tres referències catalanes que s'han elaborat seguint els preceptes marcats per la religió jueva

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

La revolució del vi en llauna

Qualsevol canvi necessita temps per ser acceptat, i en un món com el del vi les coses no van sempre tan de pressa com alguns voldrien. El vi en llauna, però, ha arribat per quedar-se i cada vegada hi ha més cellers i projectes que treballen amb aquest format.

Text: Ruth Troyano

Al celler / Birrologia

Llúpol: la revolució té un nom

És l'ingredient bàsic més contemporani. Originalment utilitzat com a conservant, els nord-americans el van convertir en el símbol d'una revolució global.

Text: Joan Villar-i-Martí

Al celler / Pel broc gros

Una cocteleria que es menja

The Alchemix desdibuixa la línia entre la cocteleria creativa i la cuina d'autor amb sòlids i líquids que es retroalimenten

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Decàleg

Conill

Que en l'antiguitat la península Ibèrica es conegués com a 'terra de conills' ens dona una bona pista de la importància que té i ha tingut aquesta carn, rica en vitamines i baixa en calories, a la nostra cuina.

Text i receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Al rebost

Exquisideses del rebost francès

Al carrer Major, artèria principal del barri de Sarrià, de Barcelona, Mélanie André mostra el bo i millor de productors i elaboradors artesans de la seva França natal que ha escollit i tastat personalment.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Com és el nou Bulli?

A partir del 15 de juny, elBulli torna a obrir les portes, però convertit en un museu per salvaguardar el llegat del mític restaurant que va canviar el paradigma de la gastronomia mundial. En resum, un espai per entendre per què elBulli va ser tan important i, alhora, una manera de tancar el cercle de l’equip liderat per Ferran Adrià.

Text: Judith Càlix

Al rebost / Tria bé

Sobrassada

És l'embotit estrella de Mallorca i, com la majoria de productes d'aquest tipus, l'origen el trobem en la necessitat de conservar la carn de porc després de la matança. N'hem parlat amb una de les persones que en sap més.

Text: Oriol Foix

Al rebost / Mediateca

Lectures de temporada

Des de productes de mercat fins a una novel·la al voltant del món del vi, passant per àpats a la fresca, receptes picants i la biografia d'un xef llegendari. El juny arriba carregat de novetats!

Text: Redacció

Fora de carta / Pecats venials

Daniel Anglès

L'actor barceloní ens explica els seus pecats gastronòmics més inconfessables.

Text: Joan Callarissa / Foto: David Ruano

Fora de carta / Sopa de lletres

De com la manca d'aigua afecta la cadena alimentària i la societat

Donem tantes coses per assegurades que, ara que han arribat les restriccions i les advertències serioses, la sequera ens ha agafat gairebé per sorpresa. Però ja fa temps que ens avisaven i, sobretot, hem d'entendre que ha arribat l'hora de canviar d'hàbits.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Cocido amb dumplings
  • Espaguetis amb pesto de cacauets i poliol
  • Tatin salat d’albergínia i tomàquet
  • Tatin salat de ceba
  • Patates del Montsec
  • Arròs amb bacallà
  • Salmorejo
  • Amanida de tomàquets cherry, fruita, burrata i alvocat
  • Amanida de quinoa vermella, blat de moro i salmó
  • Espaguetis amb tellerines
  • Paté de conill i bolets
  • Pebrots del piquillo farcits amb gambes
  • Seitons amb salsa verda
  • Cuixa de xai amb moscatell
  • Calamars a la romana
  • Chivo amb allada de la senyora Josefa
  • Bacallà amb salsa verda
  • Sonsos fregits
  • Braó de xai al forn amb bolets de primavera
  • Costelletes de conill
  • Conill al salmorejo
  • Rillette de conill
  • Conill en escabetx
  • Conill amb xampinyons i vi blanc
  • Crema de nespres 
  • Pastís d’ametlla
  • Galetes de cafè, xocolata i avellana
  • Orxata amb granissat de cafè
  • Caputxino de cafè i nata
  • Tomàquet de Montserrat farcit
  • Amanida de macarrons i verdures de primavera
  • Amanida de cigrons, cogombre, tomàquet i ceba
Últims números publicats

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Susbscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: