Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 281
Cuina núm. 281. Juliol i Agost 2024

Tot el sabor de l'estiu!

En aquest número

Per fer boca / Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / L'entrevista

Maria Solivellas

Ca Na Toneta

Aquesta cuinera autodidacta fa el que sempre s'havia fet, però que ja no fa quasi ningú a Mallorca: abraçar la insularitat com un avantatge. Un homenatge a l'horta, a l'estacionalitat i al rebost que celebra la cultura, la ruralitat i l'amor incondicional per la part oculta de Mallorca, que, malauradament, sempre queda fora de la postal de l'illa.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

A primera línia de mar

Ha arribat la temporada de grans àpats vora el mar en bona companyia i amb tot el temps del món. Som molts els que hem esperat tot l'any el moment de reservar taula en una guingueta i degustar una bona selecció de plats d'inspiració mediterrània mentre mirem, sentim i olorem el mar. Per sort, tota la costa catalana pot presumir de grans guinguetes de vocació gastronòmica on es cuida molt la cuina, amb vistes magnífiques i una situació privilegiada que convida a allargar la nit.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La Tria de la Directora

Mare de la Font, a Solsona

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima Parada

París

Maxime Frédéric

La Ciutat de la Llum també brilla per la gastronomia, tan orgullosament francesa com diversa. Una qüestió fins i tot d'estat que es reflecteix en el prestigi dels professionals de la cuina, on també es defensen la tradició i el classicisme.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

L'orxata que bevem avui s'ha fet sempre de la mateixa manera?

De com l'orxata, que avui es fa amb xufles, primer es feia amb pipes de meló, i desmentim el mite que el nom l'hi va donar un rei conqueridor.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú d'estiu

Unes mongetes amb un toc agredolç deliciós, un hummus inesperat per assaborir a qualsevol hora, una nova manera de gaudir del xai i unes postres ben refrescants. Aquest menú ho té tot perquè us mengeu l'estiu!

Text i receptes: Sandra Pisa / Cuina i estilisme: Beatriz de Marcos / Fotos: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master Class

Picades

Aquest mes, Carme Ruscalleda ens explica com podem preparar i millorar una de les bases essencials de la nostra cuina.

Text i recepta: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Ensaladilles, un clàssic modern

Fresques, apetitoses, polivalents, populars i estiuenques... Les ensaladilles ocupen els nostres àpats i les pàgines d'aquest número de CUINA per descobrir-nos-en els secrets. Parlem del seu origen, de la seva història i dels ingredients més i menys comuns, i revelem els trucs per aconseguir resultats per llepar-nos-en els dits. I ho fem gràcies a l'experiència del xef Chema Soler, que acaba de publicar el llibre 'Las mejores ensaladillas' (Libros Cúpula, 2024), del qual n'hem seleccionat cinc de ben fàcils i sorprenents.

Text: Mònica Ramírez / Recepta: Chema Soler / Foto: Matías Pérez

A la cuina / La convidada

Les croquetes de sèmola que van enamorar Carme Ruscalleda

M'acosto fins a casa de Mariona Òliva, al Guinardó de Barcelona, per tastar unes croquetes fetes a partir d'una recepta familiar que es conserva com un tresor.

Text: Cristina Serret / Recepta: Mariona Òliva / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Plaers saludables

Per què se m'infla la panxa?

És molesta i molt habitual. La inflor de panxa afecta milers de persones i sovint sense cap explicació clara. Afortunadament, la majoria de vegades no té conseqüències greus per a la salut.

Text: Magda Carlas

A la cuina

Plats amb tot el sabor de l'estiu

Amanides, sopes fresques, plats d'arròs de peix, cuina de tots els racons de la Mediterrània... Us convidem a viatjar amb el paladar i assaborir la millor cuina estiuenca amb una tria de receptes que ho tenen tot: són variades, són de temporada i us serviran tant per a un àpat informal com per a qualsevol celebració que feu amb la família o els amics!

Edició: Ferran Caldés / Receptes, cuina i estilisme: Mayela Armas, Marisa Aguirre i Giovanna Peracchia / Foto: Delicooks

A la cuina

Aperitius cruixents

'Cruixent' defineix un producte que té una textura seca, dura i fràgil alhora. Per aconseguir-la, se sol recórrer tant a la deshidratació com a la cocció al forn o en oli, però si el que volem és aconseguir un cruixent perfecte, hem de seguir uns passos i unes tècniques com les que Jordi Parés, cuiner i professor a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, explica a 'Cruix' (Viena Edicions, 2024), d'on hem triat tres aperitius.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: Jordi Parés i Mozo / Foto: Roberto Rodríguez Domínguez

A la cuina / Les postres de casa

Postres gelades

Ens hem acostumat als estius cada vegada més càlids i això ens obliga a buscar maneres de refrescar-nos. Podem anar a la platja o a la piscina, posar en marxa el ventilador i l'aire condicionat, o podem passar una bona estona a la cuina preparant aquestes postres fresquíssimes que ens proposa Gemma Clofent aquest mes.

Receptes i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Sardines

Són un dels peixos estrella de l'estiu, quan estan en el millor moment per comprar-ne i preparar-hi receptes delicioses, com les que us proposem. I, com que són un peix blau, ric en omega-3, no teniu excusa per no assaborir-les!

Receptes: David Caballero

Al celler / Tria de tres

Vins de mar, muntanya i ciutat

Aneu on aneu aquestes vacances, descobrireu que cada paisatge té associat un vi amb molt de caràcter

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Còctels amb vi: la tendència per a les nits d'estiu

Els còctels amb vi creixen. Cada cop és més fàcil trobar-ne a les millors barres de Catalunya. La contundència dels destil·lats està donant pas als matisos de les diferents varietats de vi. I, per acabar-ho d'adobar, tornen els clàssics de festa major com la sangria i el calimotxo. Amunt les copes!

Text: Òscar Broc / Receptes: Cristina Bruno / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Escola belga. BDSA, la germana gran

Enkel, Dubbel, Tripel... I ara, Quadrupel! Les BDSA són potents, complexes i fosques, per beure tranquil·lament, i amb un gran potencial d'envelliment.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al celler / Pel broc gros

Un bar nord-americà amb còctels creatius i 'finger food' de qualitat

Henry's Bar combina amb molta intel·ligència la sofisticació de la cocteleria d'autor amb la immediatesa del menjar ràpid.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

La rebotiga del Miramar de Paco Pérez

Des del mes de maig, veïns i visitants de la vila marinera de Llançà, a l'Alt Empordà, poden comprar productes fets a mà per la família i l'equip del restaurant biestrellat.

Text: Carme Gasull / Foto: Miramar

Al rebost / Caçasabors

Melmelades del Pirineu

En un petit nucli de l'Alt Urgell, Cal Casal elabora melmelades artesanes amb ingredients 100% naturals.

Text: Raquel Merino

Al rebost

Tàrtar. El clàssic etern

El tàrtar torna amb força a les taules dels restaurants com una recepta que, més enllà del clàssic fet amb carn, obre la porta a altres ingredients, com ara peix, marisc o, fins i tot, verdura. De fet, els tàrtars de salmó, tonyina, escamarlà, vieira o tomàquet, per dir-ne alguns, han conquerit els menús com a alternativa a la carn. Però, tots els ingredients són adequats per fer-ne un tàrtar?

Text: Mònica Ramírez / Fotos: La Tartareria, Normal i Getty Images

Al rebost / Tria bé

Formatge Garrotxa

Us descobrim les característiques d'un dels formatges tradicionals catalans.

Text: Raquel Merino

Fora de carta / Pecats venials

Natza Farré

La presentadora del programa 'Està passant' ens explica les seves temptacions gastronòmiques.

Text: Joan Callarissa

Fora de carta / Sopa de lletres

Disfrutar és el primer

Sí, senyors i senyores, fent honor al protagonista, ara el primer és gaudir. Vull dir que ara toca celebrar el reconeixement al Disfrutar perquè és absolutament merescut, esforçadament treballat, honestament assolit i positiu per a tothom.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes

​​​​​​

  • Mandonguilles de mitjana de xai
  • Sopa freda de pa amb tomàquet amb picada d'anxoves
  • Ensaladilla de pasta al pesto
  • Ensaladilla de verdures escalivades
  • Ensaladilla base 
  • Ensaladilla d'albergínia fumada amb sardines
  • Ensaladilla d'envinagrats
  • Albergínia farcida d'ensaladilla amb moixama
  • Amanida fatuix
  • Gaspatxo de préssec i tomàquet
  • Pasta a les herbes amb salsa de fruita seca
  • Arròs negre de calamar a la llauna
  • Amanida de síndria i feta
  • Amanida de patata, ceba vermella i sardines
  • Arròs de caçador
  • Arròs a banda amb arròs Montsià
  • Croquetes de sèmola
  • Tagín de pollastre
  • Orada a la planxa amb préssecs saltats
  • Pizza amb tàrtar mediterrani de vedella i ruca
  • Sardines fregides cruixents
  • Sardines a la brasa amb all i julivert
  • Sardines amb allada
  • Sardines en escabetx
  • Sardines marinades orientals
  • Cassola de xai amb verdura
  • Mar i muntanya de pollastre i gambes
  • Bistec tàrtar clàssic 
  • Flam de vainilla
  • Prunes al forn amb mascarpone
  • Crema de prunes
  • Granissat de meló, cogombre i alfàbrega
  • Polos de iogurt i gerds
  • Bescuit glacé d'avellana
  • Teula de blat de moro fregit
  • Xips de patata i moniato
  • Xips d'albergínia amb mel de flors
  • Mongetes agredolces
  • Hummus de llenties vermelles
  • Gaspatxo de pastanaga
  • Bowie
  • Morrisey
  • Pink Floyd
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: