Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 283
Cuina núm. 283. Octubre 2024

Trenquem els menús!

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / L'entrevista

Joan Capilla

L'Algadir del Delta

Bomba, J. Sendra, montsianell, carnaroli... Mil i un noms presents en aquest hotel restaurant de cuina deltaica on es venera la varietat de l'arròs com el modista té cura del vestit a mida. La primera estrella verda Michelin de la història als arrossars del delta de l'Ebre és una realitat i ara toca reivindicar la vigència d'un ecosistema en perill.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Cafès d'especialitat

Fa temps que el cafè d'especialitat ha arribat a Catalunya per reivindicar que, si s'escull el millor cafè de les varietats més exclusives i de les millors plantacions del món, es torra amb la tècnica precisa i s'elabora amb cura, el resultat és un beuratge diví, que es pot prendre sol o acompanyat, però sempre sense sucre, ja que el bon cafè no amargueja mai. En aquests locals, hi trobareu cafès de les finques més preuades del món, elaborats amb mans d'or per especialistes que ja no es diuen cambrers. Ha arribat l'hora dels baristes! 

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

'Bistrot' francès al Museu Picasso

El xef i empresari Romain Fornell obre el seu sisè establiment a Barcelona

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

Bodrum (Turquia)

Aquesta península de la Riviera turca és la destinació del moment. Oasi i refugi de viatgers que la trien com a alternativa a les illes del Mediterrani, també per la gastronomia.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Podem fer panellets casolans econòmics i sostenibles?

De com a casa ens podem prendre la llicència de preparar els panellets amb patata, però a la pastisseria hem d'exigir que el massapà estigui fet amb ametlla i sucre.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú del mes

Octubre

Un saltat d'enciam, ous farcits de xampinyons, suquet de bonítol i pastissets de raïm. Val a dir que la proposta que ens porta Sandra Pisa aquest mes ens promet moltes alegries per al paladar!

Text i receptes: Sandra Pisa / Cuina i estilisme: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master Class

Moniato

Carme Ruscalleda celebra l'arribada de la tardor parlant-nos d'una de les hortalisses més icòniques d'aquesta època de l'any.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Peix de casa. Bo, assequible i llaminer!

A les costes catalanes hi ha més de 200 espècies de peixos deliciosos que es poden cuinar de manera molt fàcil. La majoria, desconeguts, per uns consumidors que aposten per espècies foranes, filetejades i envasades. Per tal d'equilibrar la balança, el sector –pescadors, cuiners i peixaters– reivindica els beneficis del peix i del marisc de proximitat: bo, fresc, sostenible, sa i barat. És la proposta més llaminera a taula.

Text: Paloma Arenós / Recepta, cuina i foto: Ana Casanova

A la cuina / La convidada

Un tagín cuinat a foc lent al cor de la Segarra

M'acosto fins a Santa Coloma de Queralt per trucar a la porta de la casa de Sergi Ramis, un periodista especialitzat en viatges que m'espera amb una recepta originària de Marràqueix.

Text: Cristina Serret / Recepta: Sergi Ramis / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Amb ametlla

No falta mai al massapà dels panellets, a les picades ni en alguns dels torrons més clàssics del Nadal. L'ametlla és una de les fruites seques més apreciades i al nostre país se'n conreen sobretot a Lleida i a Tarragona. Per aprofitar-ne tot el potencial, us proposem un plat de pasta, unes mandonguilles, un plat de carn i, és clar, uns panellets per llepar-vos-en els dits!

Edició Ferran Caldés / Receptes: Gemma Clofent (panellets) i David Caballero / Foto: Becky Lawton i StockFood

A la cuina / Plaers saludables

Com podem prevenir la síndrome metabòlica?

Si teniu més greix del compte acumulat a la cintura, val la pena que feu un cop d'ull a tot el que us expliquem aquest mes!

Text: Magda Carlas

A la cuina

Avui, sopem al sofà!

Si a la nit aprofiteu per mirar algun capítol de la vostra sèrie favorita mentre mengeu al sofà, esteu d'enhorabona, perquè ja no caldrà que mengeu qualsevol cosa: us portem tres receptes espectaculars que tindreu a punt en un tres i no res i que us faran assaborir els capítols d'una altra manera. Bon profit!

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Pastissos amb cereals variats

Què tenen en comú un brownie, un pa dolç i un crumble? Si ens fixem en les receptes que ens proposa aquest mes Gemma Clofent, diríem que l'element comú són els cereals. Perquè les postres que trobareu a les pàgines següents tenen el mill, el blat de moro i la civada com a grans i deliciosos protagonistes!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Olives

Hi ha més de 250 varietats d'olives: algunes es destinen a la producció d'oli d'oliva i d'altres són ideals per cuinar o per menjar com a aperitiu. A casa nostra, les més habituals són l'arbequina, la grossal i la picual.

Text i receptes: David Caballero

Al celler / Tria de tres

Vins de verema tardana

Tastem tres referències fruit de la paciència dels viticultors a l'hora de collir el raïm

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

El sòl i el caràcter del vi

En funció de la terra on creixen els ceps, els vins que en surten tenen unes característiques o unes altres.

Text: Aleix Salvans

Al celler / Pel broc gros

Una cocteleria de barri amb còctels elegants, aperitius i 'jazz' en directe

El Balius ocupa un comerç emblemàtic de Barcelona i sedueix els veïns amb bons còctels i una atmosfera de barri

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Belgian blonde, la patriota

Parlem d'un estil amb menys de cent anys d'història, però reivindicatiu d'una rica tradició cervesera davant de l'estandardització del segle XX

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Restaurants que bufen espelmes el 2024

La restauració catalana està d'aniversari: sis restaurants emblemàtics del país bufen espelmes. La celebració, en alguns casos amb menús especials, reflecteix la bona salut dels negocis on proposta, gestió i coherència van plegades. Obrim les portes de Caelis, Dos Palillos, Moments, Disfrutar, Aürt i La Xicra per descobrir la seva cuina i el seu treball.

Text: Mònica Ramírez

Al rebost / L'adreça

Xalar comprant a Molins de Rei

Maribel i Mireia Sellarés Tort comanden un dels negocis amb més història del sector carni baixllobregatí, que engrandeix l'experiència de compra a la comarca barcelonina: Cal Manyet.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Caçasabors

De l'Empordà a la tassa

Emporarom conrea herbes aromàtiques i n'ofereix infusions amb noms inspirats en divinitats gregues i romanes

Text: Ferran Caldés

Al rebost / Tria bé

Xocolata a la pedra

Una xocolata singular que destaca per la textura farinosa, fruit d'un procés d'elaboració que es remunta a tres segles enrere.

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Pecats venials

Olalla Moreno

Descobrim les temptacions gastronòmiques de l'actriu que interpreta la Cati a 'Com si fos ahir'

Text: Joan Callarissa

Fora de Carta / Sopa de lletres

Parlem dels bacteris que viuen dins nostre?

Per què estan tan de moda els fermentats? Què vol dir 'probiòtic'? I 'prebiòtic'? Què és això de la microbiota? Per què de cop tothom en parla?

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Crema de portobel·los
  • Ous farcits de xampinyons 
  • Coca de Mallorca amb sobrassada i carbassó
  • 'Bruschettes' d'hummus de remolatxa amb nous
  • 'Tortillas' mexicanes amb pollastre, enciam i 'frijoles'
  • Amanida grega
  • Pastís salat de carbassa
  • Suquet de bonítol
  • Bullit d'orella de porc amb moniato
  • Romescada de moixina
  • 'Tacos' amb bròtola cruixent
  • Maires a la papillota
  • Mandonguilles de peix amb amanida de patata
  • Carré de xai amb crosta de fruita seca
  • Emperador a la cassola
  • Pollastre amb olives
  • Fricandó
  • Pastisset de raïm
  • Panellets de pinyons
  • Brownie de garrofa i mill
  • Pa dolç de blat de moro
  • 'Crumble' de civada i fruites vermelles
  • Peres amb formatge blau i fruita seca
  • Bastonets de galeta amb xocolata negra
  • 'Imam bayildi'
  • Saltat d'enciam i pastanaga 
  • Tagín de llegums i verdures
  • Tallarines veganes amb salsa de fruita seca
  • 'Bruschettes' d'hummus de remolatxa amb nous
  • Olives amanides
  • 'Focaccia' d'olives
  • Allioli d'olives
  • Olives arrebossades
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 283

TRENQUEM ELS MENÚS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Joan Capilla

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: