Us expliquem les possibilitats culinàries d'aquesta tècnica importada dels Estats Units per coure carn de porc que, mitjançant un marinat amb espècies i una llarga cocció a baixa temperatura, aconsegueix una carn sucosa i molt tendra. Per omplir entrepans i fer molts altres plats!
-
Pulled pork dóna nom a una una tècnica per cuinar el porc (marinat amb espècies) durant un període molt llarg de temps i a baixa temperatura, per aconseguir que el col·lagen de la carn es trenqui i quedi una carn sucosa i molt tendra, que es pugui esmollar només de tocar-la. La millor manera de cuinar-lo és en un fumador, que transferirà característiques de barbacoa a la carn, però si no se'n disposa, també es pot fer al forn o en una brasier o cocota. Es diu que la millor part del porc per cuinar a l'estil pulled pork és l’espatlla, ja que és una part relativament dura per aguantar un brasejat de llargues hores i, al mateix temps, conté la quantitat de greix necessària per mantenir la carn humitejada, per no ressecar-la.
-
Va bé fer-ho un dia abans de consumir la carn, ja que reposarà en el suc de cocció i això li transferirà un sabor més complex. A més, d'aquesta manera es pot retirar el greix sobrant que s’hagi solidificat a la superfície, i que ha ajudat a cuinar la carn i mantenir-la sucosa, però que després podria fer-la pesada i greixosa. Als EUA és comú trobar el pulled pork com a entrepà, però aquesta tècnica s'està adaptant a altres països i cultures, i ara també podem trobar buns o tacos farcits de pulled pork.Per acompanyar, com que és una carn especiada o fumada, li van bé ingredients que la contrarestin, com ara vegetals crus, verdura de fulla, enciam i confitats.
-
Aquesta tècnica és originària dels Estats Units, però n’hi ha versions similars en altres països. A la resta d'Amèrica és molt tradicional menjar carn desmechada, com és el cas de Veneçuela, Colòmbia i Mèxic; un bon exemple n’és la cochinita pibil mexicana.
Preparació
- Per a la marinada: tritureu tots els ingredients de la marinada i apliqueu-los a l'espatlla cobrint-ne tota la superfície i deixeu-ho marinar 24 h a la nevera.
- Poseu la peça marinada en una safata apta per al forn i tapeu-la amb paper de plata. Coeu-la al forn a 100 ºC, 10-12 h, fins que la carn estigui molt tendra i es desfaci.
- Traieu la carn del forn i mantingueu-la tapada fins que es refredi. Reserveu els sucs de la cocció.
- Desfileu la carn i amaniu-la amb el mateix suc de la cocció. Reserveu-la.
- Per a la salsa barbacoa: barregeu tots els ingredients i coeu-los 30 min, fins a aconseguir una salsa espessa. Reserveu-la. Talleu la barra de pa en quatre trossos i obriu-los per la meitat.
- Poseu el pulled pork desfilat i amanit amb el suc de la cocció repartit al llarg del pa.
- Acompanyeu-ho amb la salsa barbacoa, les verdures ratllades, els brots i les fulles, amanits amb una vinagreta de mostassa.